hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2007. január 7. vasárnap   15:43
nincsen hozzászólás

szerző: Mari
Parfüm – egy gyilkos története
Hazai bemutató: 2007. január 11.

  Középiskolás voltam, mikor egyik unalmasabb matekóra közepén az előttem ülő osztálytársnőm hátrafordult és így szólt:
  - Olvastad a Parfümöt?
  - Hogy mit?
  - Patrick Süskind írta, és nagyon durva holnap behozom.
  A sok unalmas kötelező olvasmány között nem volt nehéz időt szakítani erre a regényre. Minden sora lenyűgözött, a mai napig rajta van a legek listámon.
  Mikor megtudtam, hogy végre valaki vette a bátorságot, és filmet készít a történetből, nagyon megörültem. Kicsit féltem ugyan, hogy majd jön a szokásos a könyv százszor jobb volt hatás, de úgy döntöttem megadom a bizalmat és azt a bizonyos tiszta lapot a film készítőinek.
  
  Rég volt részem ilyen élményben. Ha filmet készíteni csak annyi volna, hogy a fantáziánkat kivetítjük egy valós vászonra, nos, az én rendezésem is hasonló lenne.
  A mű hőse Jean-Babtiste Grenouille (Ben Whishaw), aki a 18. századi Párizs legbűzösebb negyedében jön világra egy halpiacon. A fiú aki első hangjával anyját küldi akasztófára.
  
  Ami megkülönbözteti őt a többi gyerektől, nem más, mint a szagok. Mindenkinek van egy saját szaga, amibe bele szoktunk szeretni, és ami miatt elhúzódunk a másiktól. Mindenkinek van, csak Grenouille-nek nincs. Ő maga viszont olyan orral jött világra, amely azon túl, hogy sokkal több illatot tud megkülönböztetni egymástól, segítségével pont úgy tud tájékozódni mint az állatok. Ez az állatias lényeg pedig meghatározója lesz az egész filmnek, ami tökéletesen megvalósítja azt, amiről a könyv is szól.
  
  A vékonyka fiú úgy nő föl, hogy szagtalan élete senkiből semmilyen érzést nem vált ki, se szeretetet, se gyűlöletet csak a puszta közönyt. Az egyetlen ember, akivel valamilyen emberi kapcsolatot ki tud alakítani, az Giuseppe Baldini ( Dustin Hoffman), ám vele sem érdektelenül. A nagyváros illatainak keveredésében egyszercsak egy olyan illatot hozz a szél, amelyet Grenouille korábban még sohasem érzett. Megszállottan követi az illatot egy lány nyomában, aki megfordulva épp sikoltana, így a fiú tenyerét a lány szájára teszi. Túl jól sikerül az elnémítás. A lány meghal, az édes illata amibe úgy beleszeretett egy szempillantás alatt elpárolog . Grenouille megsemmisülten áll a lány teteme mellett.
  Élete célja az olyan illatok befogása lesz, amelyeket nem lehet különböző eszenciából létrehozni. Parfümkészítő inasnak áll Baldini mellé, akinek műhelyében tanulhat és akinek az üzletét - remek szaglásának köszönhetően - felvirágoztatja. Hamarosan azonban elhagyja a műhelyt, hogy megtudja létrehozható e a paradicsomi illat, amelyről csak legendák maradtak az ókori Egyiptomból.
  
  Tizenhárom lány illatára van szüksége ahhoz, hogy létre tudja hozni a visszautasíthatatlan szeretet parfümjét. Csakhogy mivel a félelem rossz szagúvá tesz, kénytelen a lányokat megölni, hogy nyugodtan végezhesse a munkáját.
  Hajtóvadászat indul a brutális gyilkos ellen, aki hajuktól megfosztott, mezítelen, ám érintetlen lányokat hagy maga után.
  Hogy sikerül e megalkotni a tökéletes parfümöt? Hogyan hat az emberekre? Megmarad e a recept az utókor számára?
  
  Van aki thrillernek, van aki kriminek kategorizálja a filmet. Én ilyet most nem tennék, legyen annyi elég, hogy egy remek történet remek megfilmesítése. Akinek elege lett a karácsonyi bugyatafilm-őrületből és így január elején már vágyik egy minőségi kosztümös elgondolkodtatóra, annak őszintén ajánlom. Egy film a szagokról, szagok a szeretetről.
  
  Hazai forgalmazó az SPI



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 blur    heidenfest    big miracle    veridia    prince of persia    il parto delle nuvole pesanti    baltazár színház    diamond edge    atreyu    volt 2013    postumus    billy the kid    a strom of light    warner bros.    michael douglas    terror    bad teacher    tasters    smash mouth    robert downey    xiu xiu    obsidian kingdom    korpás éva    teknocannibaal     jonathan liebesman  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!