hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [előadás]  2006. december 26. kedd   16:44
nincsen hozzászólás

szerző: franky
Aida lángokkal
2006. november 29. – Budapest, Aréna

  Az Aida története közismert, dallamai még a fiatal generációk számára is ismerősek. Ennek ellenére mégis bátorség kellett az Art Concerts caspatától, hogy a világ egyik legősibb szerelmi történetét kombinálja egy új, de szintén ősi elemmel, a tűzzel.
  
  Három személy nevét kell megismertetnünk a kedves olvasóval: Franz Abraham a produkciós iroda munkatársa, aki óriási tapasztalattal rendelkezik azon a területen, ami a szabadtéri színpadi show-k megszervezéséhez szükséges, úgy hogy a magas művészi színvonal ne sérüljön.
  
  Az olasz rendező, Pier´Alli , aki hosszú időn át a milánói Scalaban is dolgozott, garancia volt a színvonalas rendezésért. Hiszen a nemzetközi opera csillagok (volt köztük cseh, kolumbiai, német, orosz, mexikói és üzbég egyaránt) irányítása, a szerepek harmóniája, a szokatlan körülmények és színpad adta körülmények berendezése szokatlanul nagy kihívást nyújtott a rendező számára.
  
  A 240 fős zenekar sirigálása sem volt mindennapi feladat. A müncheni Walter Haupt azonban kiválóan bírkózott meg a feladattal. A karmester mindvégig képes volt feszesen irányítani az orkesztrát. A láthatóan nem mindenap opera hallgató közönség számára maradandó éléményt jelentett a játékuk. A Lembergi Filharmónikusoké ez a dicséret.
  
  A produkció a híres opera minden tekintetben méltó megrendezése volt. A helyszín is nagyon megfelelő volt arra, hogy a monumentális darabot, amelyet most szuperprodukcióvá alakították, több ezren tudják egyszerre megtekinteni. Noha nem volt telt ház így is megközelítőleg nyolcezren látták a showt. Az Aréna akusztikájára nem lehetett panasz.
  
  Néhány szó a főszereplőkről. Radames szerepét az előadó a klasszikus, a régmúlt időkre emlékeztető olasz énekesekre emlékeztető hőstenorként énekelte. A mezzoszoprán szerepet, Amneris, éneklő előadó is kiválóan szerepelt. Összességében a nem éppen hagyományos külsőségekkel és nem éppen a gyakori opera látogatóknak előadott operában minden szereplő a helyén volt.
  
  A különböző fények, amelyekkel taglalták a teret, rendkívül megkapó és hatásos volt. Különösen a templom és apalota taglalása, vagy a sírkamra bezárulása volt kiválóan megjelenítve. A tűz elemek fellobbanása a helyén volt, néhány nézőt az idősebb generációkból kissé viszont zavart. A világításért felelős Andreas Kisters és csapata kiválóan dolgozott.
  
  A több száz fős tánckar mozgása, az énekesek és a zene által megteremtett harmónia és feszültség mozgás általi bemutatása Simona Chiesa koreográfus tehetségét és kreativitását dicséri. Az usty nad lábeni színház tánckara harmónikusan dolgozott együtt az olasz koreográfussal.
  
  A szólóéneksek alá dolgozó, de a dramaturgiában fontos szerepet kapott kórus egyenesen Ukrajnából érkezett. A Dumka Kápolna kórus már több, mint negyed évszázados múltra tekint vissza.
  
  A közönségről meg kell írnunk, hogy hallhatóan nem a minden héten operába látogató, műértőkből állt. Ez leginkább abban nyilvánult meg, hogy az áriákat széttapsolták, mert a pillanatnyi hatásszünetekben azonnal kifejezték tetszésüket. A művészek azonban túltették magukat ezen.
  
  A kivetítőkön angolul lehetett olvasni a szöveget. Noha ez teljesen normális a mai világban, hogy az operát nem ismerők kedvéért az olasz áriákat feliratozzák, nem gondoltak a magyarok nyelv nem tudására. Néhányan szóvá tették, hogy magyarul is feliratozni kellett volna az operát.
  
  Összességében nézve a megrendezés méltó volt Giuseppe Verdi eredeti művéhez. Köszönet a show szervezőinek, a Showtime Budapestnek, akik fontosnak tartották ennek a nemzetközi produkciónak Magyarországra hozatalát.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Aida Produkció

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 julian sas band    into darkness    amon amarth    brendan fraser    battle: los angeles    bérczesi    kft    aether realm    ralph fienenes    cadaveres    the amity affliction    vasárnapi gyerekek    másnaposok 2.    acuna    leonardo dicaprio    idea implant    short sharp stock    the iron maidens    dehumanized    szabó éva eszter    koós réka    gods tower    hawthorne heights    kimnowak    megamind  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!