hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2006. december 2. szombat   10:22
nincsen hozzászólás

szerző: Eugene
Sturmgeist: Über
Season Of Mist

  Sok zenésszel megesik, hogy előrukkol olyan ötletekkel, amelyek nemigen férnek bele anyazenekarának (sok esetben szűk) irányvonalába. Ilyenkor nem marad más megoldás: saját lemezt kell kiadni. Ezt tette Cornelius von Jakhelln, a Solefald egyik fele is, 2002-ben tető alá hozott egy szólóprojektet Sturmgeist néven, hogy egyszerű, ám hatásos metalt játsszon, germán mitológiával foglalkozó és a középkori irodalomból merítő szövegekkel nyakon öntve. A Sturmgeist esetében elfelejthetjük azon kifejezéseket, hogy: komplexitás, világmegváltás, agyasság. Itt bizony nincs izzadtságszag, sörszag annál inkább. Ezt hűen prezentálja új, egyben második albumuk, az Über is.
  
  Monumentális intro adja meg az étvágyat a lemezhez, majd egy roppant banális, szinte populista riffel berobban a Blood-Axe. Annyira egyszerű ez a téma, hogy a fejet azonnal körpályára állítja, a léggitárt pedig beindítja. Tempó tekintetében szinte egy mederben úszik a szám, csak a vége felé van egy fejlesszaggató belassulás. A Doberman kicsit más karakterrel bír, itt egy triolás ütem adja a vezérfonalat, amelyre Cornelius szuggesztív éneke és egy remek gitárharmónia érkezik. (Itt jegyezném meg: Cornelius hangjáról a Rotting Christ-os Sakis jut eszembe, különösen a kiállásnál). Jólesően gyaluló riffel nyit az Iron Hammer, hogy egy Manson-os kiállással folytatódjon, de szerencsére hamar visszaszökken a nóta az eredeti (azaz zúzós) medrébe, így fejrázásra itt is van bőven ok. Ahogy a Triump esetében is: itt a Blood Axe puritánsága köszön vissza, egy kis hej-hejjezéssel a refrénben. A már a címében is partizós Party Über Alles a német szöveg és a szögletes zene okán nem kis Rammstein utánérzéssel bír, de nem is ez a legmeglepőbb, hanem a szerzeményben felbukkanó techno-s (!) ütem. Itt megállok egy kicsit: nehogy azt hidd, hogy egysíkú a lemez! Távolról sem! Hogy csak pár példát mondjak: a The Unknown Soldier egy ballada, Cornelius mély, darkos énekével, az Enigma egy kellemesen vontatott, jó dallamokkal átitatott dal, a Rock Me Amadeus pedig egy Falco-feldolgozás, természetesen metallal rendesen feltuningolva.
  
  A megszólalás igen jóra sikeredett, vaskosan zúz a gitár, ami a legeslegfontosabb egy metal anyag esetében. Ám a bitang hangzás mit sem ér, ha nem párosulnak mellé jó dalok, vagy nincs hangulata a dolognak. Nos, ha nem is mindegyik szám telitalálat, kellemesen el lehet hallgatni. Egyébként az egész lemezt áthatja a középkori hangulat, néha az az ember érzése, mintha egy hatalmas (sörrel bőven átitatott) mulatság közepén lenne. Ilyesformán nem szabad túl komolyan, szigorúan hozzáállni, ez csupán egy felszabadult, lazult brigád örömzenélése.
  
  Tovább nem is ragoznám (mivel valószínűleg Cornelius sem agyalt sokat a nóták megírásán), ezért már csak annyit mondok: ha zenét keresel egy jó kis sörözős bulihoz, ezt az albumot nyugodtan felteheted!
  
  1. Meister
  2. Blood-Axe
  3. Dobermann
  4. Grimanic Guerillas
  5. Iron Hammer
  6. Party Über Alles
  7. Ruger
  8. Mephisto
  9. Triumph
  10. The Unknown Soldier
  11. London
  12. Enigma
  13. Rock Me Amadeus
  14. Hindenburg



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A Sturmgeist myspace oldala

A Season Of Mist oldala

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 thom yorke    tatum    shrinebuilder    privilegivm    scorsese    george clooney    prostitute disfigurement    ingrowing    darkfall    symphonica    butch vig    mantra porno    fegyelmező részleg    dreyelands    arriba    entombed    absolved    headbanger    overdrive     hayley williams    she wants revenge    kalan mikla    helloween    intercom    stormhammer  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!