hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2006. november 30. csütörtök   15:24
nincsen hozzászólás

szerző: cooper ügynök
Heineken Thirst Studio
2006. november 18., Syma Csarnok

  Magyarországon példa nélküli marketing előzte meg a Heineken Thirst Studio november 18-i fesztiválját, amelyen a több hónapos tehetségkutató-verseny győztese valamint további nemzetközi és hazai sztárok léptek fel.
  
  Előparty
  Hogy a Heineken mennyire komolyan vette a gálát, annak egyik eklatáns példája a november 17-i díjkiosztó, ahol a De La Soul tagjai adták át a tehetségkutató verseny győztesének a díjat. A belvárosi klubban megjelentek a döntőbe jutott zenekarok (Nomada, Yellow Spots, Sunscreen, Dead Guys és a Honey Bee róluk részletesebben előzetesünkben olvashatnak), ill. a hazai zenei élet illusztris képviselői (pl: Irigy Hónaljmirigy, Czutor Zoltán, és mások), valamint a zenei újságírás apraja-nagyja. A rap-csapat érkezésig derűs hangulatban múlt az idő, fogyott a Heineken a dizájnos fémpalackokból, a falon lévő plazmatévén pedig végigkövettük, hogy egy szokatlanul izgalmas mérkőzésen a Fehérvár 3:2-re legyőzte az Újpest csapatát. Este tizenegy tájékán megérkezett a De La Soul, átadták a díjakat a Sunscreen-nek, majd szép lassan oszolni kezdett a sokadalom. Oszoltunk mi is.
  
  Pontos kezdés
  Ambivalens dolog ez a pontosság. Van, amikor az embert bosszantja a koncertek csúszása, most viszont kezdetben minden az eredetileg kiírt időpontban kezdődött. Mivel úgy alakult, hogy csak fél kilenc tájékán értünk a tett színhelyére, szomorúan tapasztaltuk, hogy DJ Palotai produkciójáról maximum a korábban érkezőktől érdeklődhettünk, és az Anima Sound System zenekar is jócskán túl volt koncertjének felén. Megszoktuk a tömeget az Anima koncerteken, most viszont alig néhány ember ténfergett a SYMA kiscsarnokában, táncolni pedig már-már kínos jelenségnek számított. Persze a magyarázat világos: manapság valamire való party nem kezdődik el éjfél előtt.
  
  Nagyobb volt a füstje
  A tehetségkutató verseny győztese, a Sunscreen lépett színpadra, és rögtön reszetelni kezdték a gitárokat, ütötték a dobokat, csinálták a fesztivált. Lendületes zenéjük meggyőző volt, nem érdemtelenül nyertek 250 pályázó közül. A közönség azonban továbbra sem indult be, sokan értetlenül álltak a kemény hangzás, az agresszív, mégis dallamos rockzene előtt. Fogták Heineken-feliratú műanyagpoharukat (390 volt egy korsó, mondhatni baráti ár egy ekkora rendezvényen), harapdálták a szájukat, gondolkodtak, hogy vajon kik is ezek a fiatalok a színpadon és mit is keresnek itt, de persze lehet, hogy azon gondolkodtak: ők vajon hogy kerültek ide? A tánctéren most sem voltunk tumultuózus jelenetek szemtanúi: mindössze két diáklány (a zenekar ismerősei?) pörgött szakadatlanul. Náluk jobban már csak a füstgép pörgött, amely ontotta magából a szürke felhőket, jótékony homályba borítva a színpad előtti űrt
  
  DJ Ronin
  Az eredetileg fél kettőre kiírt DJ Ronin következett 23 óra magasságban talán a hangulat fokozása miatt. A dán disc-jockey tizenegy éve pörgeti a korongokat. A világhír azonban a 2005-ös Heineken-gálán érkezett el, melynek dániai és európai döntőjét is megnyerte. A fokvárosi világdöntő megnyerése ezek után gyerekjátéknak tűnhetett. A hangulatfokozás sikeres volt. Pörgős ritmusaira lassan-lassan csak beszivárogtak az emberek a csarnokba, és végre kezdetét vehette a party.
  
  A De La szól
  Következett az est egyik fénypontja a New York-i rapbanda, a De La Soul. A közönség megértette miért is jött el ezen az estén a SYMA rendezvénycsarnokba. Pos, Dave és Maseo gyakorlatilag nem tudott olyan mondatot mondani, melyet ne követett volna általános ováció. Ritkaság, hogy egy (rap)zenekar 18 év után is sikeres legyen, de a De Las Soul-nak ez sikerült. Lehet, hogy csak annak köszönhetően, amit Maseo is nyilatkozott egyszer: Szeretjük ezt a zenét, és szeretünk együtt zenét csinálni. Ez a lelke az egésznek Amikor az egészet elkezdtük, a magunk kedvére zenéltünk. Olyan zenét csináltunk, ami belőlünk jött. S ha ez az embereknek is megtetszett, az külön öröm nekünk. Hmmm, elgondolkodtató Lassan minden a helyére került. A sok pörgetett (re)mixelt bakelithegyek egymás szavába/ dalába vágva röpítették felénk a De La dalokat Funky B; How are ou doing; Keepin the Faith; Ring, Ring, Ring, Saturday stb. Még ha mi kicsit furán is néztünk a három öreg rapperre, ill. a közönség ettől függetlenül igazán jól érezte magát. Talán velünk volt a gond.
  
  Marketing, hideg felvágott és a Groove Armada
  Mint fentebb említettük, a Heineken elképesztő PR-munkát fektetett a rendezésbe a tökéletes lebonyolítás érdekében. Már a bejáratnál világító karkötőkkel ajándékoztak meg, ha megmondtuk, milyen gyakran fogyasztunk alkoholt. Televíziós kamerákkal és mikrofonnal felszerelkezett alkalmazottak sorra ragadták ki a közönség soraiból a nyilatkozni vágyókat, érdeklődve a rendezvény hangulatáról, a Heinekenről, és általában hogylétük felől. A szervezés tehát kiváló volt, nem a Heineken-en múlt a jó hangulat. Amiről az est hátralévő részében a Sziget Fesztiválról lemaradt Coldcut, majd a Groove Armada gondoskodott. Öt arc: egy dj; egy vizuál; egy énekes plusz két effekt művész. Számtalan laptop és elektromos ketyere és az őket összekötő kilométerhosszú vezetékrendszer, no meg mobilizálható asztalrengeteg maga volt a Coldcut. A produkciót nem éppen tinédzserek hozták Syma alá, hanem korukban meglett kísérleti művészek, akik értenek a zene és a partyközönség nyelvén. Ha valaki arra gondol, hogy a fent említett szerszámok csak zajt és a káoszt képesek generálni, azt ki kell ábrándítsuk, ugyanis ebben zajban olyan fanatikusok számára klasszikusok is elhangzottak, mint az Everything is under Control, a True Skool, és a Walk a Mile.
  
  Az régi Est Fm 98.6 (újabban Radio Cafe) vagy Tilos Rádió hallgatóinak nem kell bemutatni a Groove Armada-t, és talán az undergroundmagzin.hu olvasóinak sem, ezért ezt most mellőzzük. Aki mégis kíváncsi lenne erre, az az előzetesünket olvasva bővebb képet kaphat a srácokról. Sajnos alig egy órát pörgették a bakelitet, hol szólóban, hol közösen, de azért érdemes volt hallani a Chicagót, az If Everybody Looked the Same, ill. talán a legnagyobb slágerüket (nekünk legalábbis ez a kedvencünk), a Superstylin-t.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Heineken

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 csókolom    idea implant    avatarium    club ’68    malevolent creation    bonecrusher    specko jedno    road zenekar    dalriada    frontside    the 88    underworld    ease of disgust    edward norton    lich king    gama bomb    masterica    zenés-táncos    balázs elemér    blaze bayley    jaden smith    hajdu zsolt    novembers doom    chief rebel angel    death  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!