hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2006. november 26. vasárnap   16:45
nincsen hozzászólás

szerző: NegativeArt.Hu
Katatonia (SWE), Crüxshadows (USA), Klimt1918 (ITA), Variola, P.O.T.
2006. december 16., szombat 18:00. Budapest - Ady Endre Művelődési Központ (IV. Tavasz u. 4., a 3-as metró újpesti végállomásánál)

  Az október 7-ről december 16-ra tolódik a svéd Katatonia, az olasz Klimt 1918, az amerikai Crüxshadows, a magyar Variola és a P.O.T. koncertje. A helyszín is változik: a rendezvény az újpesti Ady Endre Művelődési Központban lesz.
  
  Sok ember elképzelni sem tudja, hogy a zenének más funkciója is lehet az életben, mint a gondűzés, a szórakoztatás, vagy az alapzaj biztosítása. Az december 16-án fellépő öt zenekar produkciója annak a kisebbségnek szól, akik ennél mélyebb tartalmat keresnek a zenében, és annak segítségével nem elfeledni, hanem még inkább átélni szeretnék érzéseiket, félelmeiket.
  
  Katatonia: a mély depresszió vagy a szkizofrénia kíséretében jelentkező lelki és testi lemerevedés, a külvilággal való összeköttetés elvesztése. E pszichopatológiai állapotról nevezte el zenekarát a nyolcvanas évek végén néhány svéd fiatal, s együttesük mára az andalító, depresszív zene egyik etalonjává vált. A Katatonia első, karcos metal lemezeihez képest a legfrissebb, ´The Great Cold Distance´ című albumuk hangulata a kritikusok szerint már csak a Toolhoz vagy az A Perfect Circle-höz hasonlítható. A maga nemében persze minden Katatonia album mesterműnek tekinthető: sokan mind a mai napig az 1998-as Discouraged Ones monoton, sodró lendületű hangfolyamát tartják a csapat legjobb alkotásának.
  
  Tény, hogy a későbbi lemezek, így például a 2003-as Viva Emptiness slágeresebb és rockosabb hangvétele hozta meg igazán az elismertséget a svédeknek, akik ma is éppen olyan hitelesek, mint a kezdet kezdetén. Legutóbbi, 2005-ös budapesti koncertjük ugyanúgy csordultig volt telítve fájdalommal, depressziós hangulattal, mint a Travis Smith által tervezett lemezborítók képi világa, vagy az új album két dalához elkészített videóklippek. A Katatonia zenéje a mai napig képes meghökkenteni, és magával sodorni a hétköznapokban elfásult embert, és őszinte könnyeket fakasztani szeméből.
  
  A hozzáértők éppen a Katatonia, vagy akár az Anathema és a U2 dalaihoz hasonlítják az október 7-ei estén szintén szereplő Klimt 1918 muzsikáját. Az olasz együttes zenéje több ponton is párhuzamot mutat a névadó szecessziós festő munkásságával: jellemző rájuk a mozaikszerű építkezés, az árnyalatok puhasága, és az erő, amely e részleteket egy egésszé állítja össze a vásznon.
  
  Az amerikai Crüxshadows a világ egyik legismertebb dark-electro csapata két évvel ezelőtt, a csurig megtelt Kultiplexben mutatkozott be a magyar közönségnek, ezúttal pedig új albumukkal érkeznek, melyről az első kimásolt maxi, a Sophia nemrég egy Billboard első helyezést is begyűjtött.
  
  A Klimt 1918 legutóbbi kiadványa, a ´Dopoguerra´ egy hosszú belső vívódás utáni megkönnyebbült újrakezdést fest meg, mikor a nyomasztó, lélekterhelő melankóliát a kitartás és a remény ellensúlyozza: „Azokról a szegény olaszokról mintáztuk a Dopoguerrát, akik túlélték a háborút, és ´45-ben szembesültek saját jövőjükkel” - magyarázza a Klimt 1918 az album koncepcióját. „Nagy hatással volt ránk a neorealizmus mondanivalója, és az irányzat kiemelkedő rendezői: Vittorio de Sica, Roberto Rossellinni, Luchino Visconti. Hogy átadhassuk az érzést, a zene nyelvére fordítottuk ezt a kettősséget: egyidejű üdvözülést és kétségbeesettséget.”
  
  Két magyar vendég is szerepel ezen az estén: a Crüxshadows előtt a szegedi Variola mutatja be remek darkrock zenéjét a nagyérdeműnek, elsőként pedig a 2000-ben alakult, zenéjében a grunge és a modern metál jellemzőit ötvöző P.O.T. lép fel.
  
  A koncert helyszíne az újpesti Ady Endre Művelődési Központ, mely a városrész központjában, a 3-as metró végállomásánál található. A némileg szelídebb zenei és színházi programokhoz szokott Művelődési Központ természetesen kicsit átalakul a nemzetközi vendégek fellépésének estéjére, így a koncerthez méltó hang- és fénytechnika, valamint a jó hangulathoz szükséges büfékínálat várja majd a látogatókat.
  
  A jegyár változatlanul 5000 Ft, természetesen az októberi dátumra megváltott belépők érvényesek decemberi fellépésre is. Akinek esetleg nem felelne meg az új időpont, a Ticketportal központi irodájában (VI. ker. Eötvös u. 39., Szondi-Eötvös sarok) hétköznapokon 10-18 óra között visszaválthatja azt.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Katatonia

Klimt 1918

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hobo blues band    alexandra    vektor    péterfy bori & love band    unexpect    lacuna coil    1killembrace    jolie    jon oliva’s pain    dillinger escape plan    gaudi-nagy tamás    baltazár színház    world painted blood    apacsok    mesevilág    foo fighters    porcupine tree    skáld    spread eagle    suicide silence    gorguts    polyák lilla    wrath    hajdu zsolt    orden organ  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!