hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2006. november 30. csütörtök   12:50
nincsen hozzászólás

szerző: sick boy
FVK aka Cro-Mags (USA), Solid Ground (CH), Motivation, Tisztán A Cél Felé
2006. november 13. Budapest - Kultiplex

  Majdnem napra pontosan fél éve játszott legutóbb Budapesten a Fearless Vampire Killers, akik ének és dobfronton (John Joseph, Mackie Jayson) hozzák a Cro-Mags legendás Age Of Quarrel albumának eredeti felállását, mindezt Bad Brains feldolgozásokkal megspékelve. Azt hiszem, akik kedvelik a régi vágású hardcore, és punk zenét, azok május után ismét a Kultiplex felé vették az irányt. Akkor az amerikai Betrayed, az osztrák Nothing Gold Can Stay, és a hazai Zero Tolerance melegítették be a nagyérdeműt, míg most ez a feladat a svájci Solid Ground, a budapesti Motivation, és az egri Tisztán A Cél Felé osztályrésze volt.
  
  Be kell valljam őszintén, hogy ha a New York Hardcore irányzat kerül szóba, nálam jópár együttes megelőzi a Cro-Mags-et, ennek ellenére tavasszal remekül éreztem magam, ezért nem is volt kérdéses, hogy mi lesz a program hétfő este. Kicsit átfagyva érkeztem a helyszínre, mivel a szomszéd utcában még jó ötletnek tűnt kabát nélkül elindulni, de a tél közeledte rácáfolt a nagyszerű tervemre. Na mindegy, legalább nem kellett a ruhatárral foglalkoznom. A buli pontosan fél 8-kor kezdődött, így sajnos az első taktusokról lecsúsztam, de azért még sikerült elcsípnem az első zenekart.
  
  Az előzenekarok alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy a régi iskolás hardcore kedvelőinek estje volt ez, melyet mindegyik zenekar igyekezett is megfelelően alátámasztani. Kezdésnek mindjárt az egri srácok, a Tisztán A Cél Felé, akik nemcsak azért voltak tökéletes választás a nyitásra, mivel érezhetően sok Warzone, és Agnostic Front lemezt hallgattak meg, hanem mert az általuk elővezetett Krisna-tudat igen közel áll az est főszereplőihez is. Három éve alakult a zenekar, és mostanában jelent meg az 1965.09.19. című lemezük a Trottel gondozásában. Nagyon korrekt produkcióval rukkoltak elő (bár a szövegeket nem értettem), szerintem tökéletesen megállták a helyüket, mint nyitózenekar.
  
  A Motivation tavaly nyáron alakult, többek között jelenlegi, és ex Hold X True tagok közreműködésével. Demo után és album felvétel előtt áll a budapesti straight edge zenekar, és kitűnő betekintést nyújtottak a késői 80-as és a korai 90-es évek old school hangzásába. Ha szereted a négyperces, érzelgős emo slágereket, akkor mindenképpen kerüld el ezt a bandát, ha viszont az energikus, szókimondó, rövid hardcore dalokat kedveled, tégy egy próbát velük, bizotsan nem fogsz csalódni. Talán a Youth Of Today és a Floorpunch hatása érződik leginkább a zenéjükön. Én mindenesetre régóta hiányoltam egy ilyen politikailag korrekt youth crew bandát a színtérről, úgyhogy remélem a lelkesedés kitart, és még sokáig láthatjuk őket a színpadon. A Justice előtt meggyőzőbb volt a banda, erre a koncertre inkább a szolid jelzőt használnám, de azért csalódást nem okoztak.
  
  A svájci Solid Ground tavaly már járt Budapesten a Paint The Town Red társaságában, idén pedig a FVK turnéján szerepelnek, így jutottak el újra kis országunkba. Nem ért meglepetésként a produkciójuk, mint ahogy az a tény sem, hogy ők is elég sokat merítettek new yorki forrásokból. 2003-ban alakultak, és tavaly jelent meg az első nagylemezük, Get Used To It címmel, amiről jópár dalt hallhatott a nagyérdemű. Egy-két új szám is elhangzott, de engem nem sikerült igazán meggyőzniük. Nem volt túl ötletes ez az old school produkció, és annak ellenére, hogy nem játszottak sokáig, én már untam a dolgot.
  
  Ezután borult az addig precízen betartott időrend, mivel jó háromnegyed órát kellett várni a főzenekarra, de még így is korrekt időben véget ért a buli, úgyhogy nem panaszkodom.
  
  Nehéz eldönteni, hogy a Fearless Vampire Killers koncertje valójában egy Cro-Mags reunion buli, vagy csak egy haknibanda fellépése? Szerintem az előbbihez áll közelebb - de erről egy szót sem Harley Flanagan előtt - ráadásul a hivatalos, szerzői jog vitáktól sem mentes álláspont sem visz közelebb minket az igazsághoz. Maradjunk annyiban, hogy egy remek koncert, ahol a NYHC rajongók élőben hallhatják egy legendás album dalait, nagyszerű előadók tálalásában. A zenekar tulajdonképpen az Age Of Quarrel album 20 éves jubileumát hivatott reprezentálni, így a repertoár is ezen album dalaiból, valamint érthető okok miatt Bad Brains feldolgozásokból áll. Két változás történt a felállásban a májusihoz képest, akkor Scott Roberts (Biohazard) gitárossal, és AJ Novello (Leeway) basszusgitárossal szántották fel a színpadot, míg most Tom Capone (Bold) és Cache Tolman (Rival Schools) vettek részt az őrület fokozásában. Szerintem a tavaszi buli egy árnyalattal jobban sült el, ráadásul most kevesebben is voltak, de azért én megint nagyon jól éreztem magam.
  
  Bár ki ne érezné magát jól egy olyan koncerten ami így kezdődik: World Peace / Show You No Mercy / Street Justice? Na ugye. Szinte ugyanazokat a számokat hallhattuk, mint májusban, de a fentebb említett okok miatt ez várható is volt. Signs Of The Times (az USA elnökének ajánlva), Malfunction, Dont Tread On Me, Its The Limit (bár erre már nem esküdnék meg), néha beszúrva egy-egy Bad Brains klasszikust (Pl.: Sailin On, Attitude, I Against I), és már végett is ért a buli. A ráadásban azért jött egy kis meglepetés, nevezetesen a Crush The Demoniac, ami a Best Wishes albumon jelent meg, az utolsó szám pedig a Hard Times volt. Remek koncert tökéletes zárással.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Solid Ground

Motivation

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 social free face    boysetsfire    death by stereo    puss in boots    the spirit    mitch lucker    bejelit    noah & the whale    will ferrell    ingmar bergman    akkezdet phiai    hajdu zsolt    immortal    as they burn    alex somers    oceanhoarse    panopticon    surface festival    predators    a dog called ego    synchronring    the chariot    darkfall    guy ritchie    evanescence  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!