hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2006. november 26. vasárnap   10:47
nincsen hozzászólás

szerző: Trafó.Hu
The Cinematic Orchestra (GB) és Bugge Wesseltoft Jazzland Community (NOR) a Trafóban
2006. november 29. , Budapest - Trafó

  Ezen az estén két olyan zenekar lép színpadra Magyarországon elsőként, melyek hosszú évek óta kiemelt fellépői a legnagyobb jazz, kortárs és elektronikus zenei fesztiváloknak, helyszíneknek. Mindkét együttes meghatározója és úttörője az élő jazz zene és az elektronika házasságából született stílusoknak. További közös jellemzőjük, hogy a progresszív tánczene felől indulnak a mélyebb tartalmak felé, mindvégig megtartva a táncra ingerlő lüktetést, mialatt könnyedén és szinte észrevétlenül vezetnek be az absztrakt formák és hangok rejtett édenkertjébe. A TCO a nevével ellentétben most vetítés nélkül ad koncertet régóta várt új lemezének megjelenése kapcsán; Wesseltoft pedig saját kiadója, a Jazzland Records zenészeiből toborzott új zenekarának élén érkezik hozzánk.
  
  20:00
  The Cinematic Orchestra (GB)
  
  A világhírű Ninja Tune kiadó vezető zenekarának története 1999-re nyúlik vissza, amikor J. Swinscoe Skóciából Londonba költözött hogy szerencsét próbáljon. Ekkor került a Ninja Tune kiadó alkalmazásába, mint nemzetközi sales manager. Miközben a Coldcut és Mr Scruff lemezeinek terjesztésén dolgozott, szabadidejében elkezdte írni az első TCO lemezt, amely Motion néven jött ki 2000-ben. Ennek elsöprő sikere semmiség volt a továbbiakhoz képest. A zenekar ettől kezdve a világ legjelentősebb jazz és kortárs zenei fesztiváljának fellépője, mint pl. a Montreaux Jazz Festival, Sonar, North Sea Jazz, a Drum Rhythm vagy a japán Fuji Rock. Az évek során kiadott lemezek mind hatalmas sikert arattak, ám abban mindenki egyetért, hogy a Cinematic Orchestra egy vérbeli koncertzenekar. Legyen szó 100 fős jazz klubról vagy több ezres fesztiválról, képtelenség kivonni magunkat a hangulat alól, amit a zenével teremtenek.
  
  The Cinematic Orchestra:
  Phil France - bőgő
  John Ellis - billentyűs hangszerek
  Luke Flowers - dob
  J. Swinscoe - zenekarvezető
  Tom Chant - szaxofon
  P.C. DJ
  
  22:00
  Bugge Wesseltoft Jazzland Community (NOR)
  
  A zongorista Bugge Wesseltoft nevének említése nélkül nemigen beszélhetünk Nu Jazz-ről és Future Jazz-ről. A kilencvenes évek elején még az ECM kiadó lemezein szerepel Jan Garbarek, Arild Andersen, Terje Rypdal és Sidesel Endresen oldalán, azonban felfedezve az elektronikus tánczenékben rejlő progresszivitást, elfordul a nordikus jazz-tradíciótól. 1995-ben saját kiadót alapít Jazzland Records néven és kiadja a New Conception of Jazz című lemezét. Ez nem csak az azonnal besöpört Grammy díj miatt szólt nagyot: az új hangzás igen sok követőre talált és azóta is hivatkozási alapul szolgál a műfaj később feltűnt sztárjai számára.
  
  Következő lemezét, a Moving-ot a BBC Jazz, mint a jazz új világrendje jelenti be és valóban radikális újdonságot hoz a debütáló lemezhez viszonyítva is. Ahogy egy másik kritikusa fogalmazott: Bugge egyik lábával a groove dance hallban, másikkal a sztratoszférákban áll. Zenéjében megjelenik a vad experimentalitás, a lüktető drum and bass és trip hop, a zajművészet, a dj-hangzásvilág, a repetitív monotónia és a pszichedelia. Az elsődleges dolog, ami megkülönbözteti Wesseltoft és csapata zenéjét a többi dzsesszt és elektronikus tánczenét kombináló formációtól, az az, hogy a szerző és zenészei mérföldekkel előrébb járnak az élő improvizációk terén, mint a műfaj legtöbb képviselője. Ennek alátámasztásául elég rápillantani idei turné naptárára, ahol saját zenekarának koncertjei mellett John Scofield és Joshua Redman társaságában is megtaláljuk.
  
  Jazzland Community:
  Sidsel Endresen (ének)
  Hĺkon Kornstad (szaxofon)
  Eivind Aarset (gitár)
  Bugge Wesseltoft (billentyűs hangszerek)
  Wetle Holte (dobok)
  Marius Reksjo (basszusgitár)
  Stig Henriksen (hangmérnök)
  
  On The Cinematic Orcestra:
  a stunning fusion of loose, live jazz-dance and chillout grooves with lush ambient textures and clever audio manipulation - all in all youve got a classy album that makes good on everything that the jazz/dance crossover ever promised.
  (The Independent)
  
  On Bugge Wesseltoft:
  ”A full, epic scale jazz assault with a stringent left field house attitude, stunning to the verge of addiction, drifting along like tranquility given wings. Lovers of music, not scenes, need this.
  
  Jegyár: 4000 Ft, diákjegy nincs, a Trafó bérlet nem érvényes!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 science or society    autumn    slipchaos    chris rea    stormraizer    clutch    despicable me    striker    tompos kátya    ana venus    világveleje    gus van sant    monster magnet    letlive    crossfaith    protest the hero            phlegethon    árvíz    skáld    charred walls of the damned    ben stiller    devil sold his soul    rosa parks    red riding hood  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!