hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2006. október 25. szerda   16:53
nincsen hozzászólás

szerző: Sylvio
Balkan Fanatik lemezbemutató koncert
Petőfi Csarnok, 2006. 10. 20.

  Mondjuk örültem volna neki, ha a kilencre kiírt koncertet nem tízkor kezdik... Mit tehet mást az ember ebben az egy órában, mint hogy sörözik? És ha már sörözik, újra fölteszi a régi kérdést: akkor ez most népi, vagy urbánus?
  
  A kettő egyszerre, tekinthetnénk föl korsóinkból, s örülhetnénk, hogy a Jorgosz és Lepe - sok más versenyző mellett újra megoldotta a magyarság egyik nagy dilemmáját, és megszűntette az évtizedek óta tartó megosztottságot. Annakidején, majd három éve lelkesedéssel és kíváncsisággal fogadtuk, hogy végre valakik nálunk is nekiláttak elektromosan megtördelni és megbolondítani a népi dallamokat, ütemeket. Aztán a lemez hallatán, én legalábbis, nem tudtam mit mondani. Jó volt, de nem gabalyodott egymásba az elektronika és a népdal. A népi és az urbánus vonal szépen, párhuzamosan zenélt egyszerre, mintha két külön magnóból szólnának. A népi vonal volt a vékonyabb inkább beütés, mint alapozás. És Jorgosz túl sokat dolgozta fel saját magát.
  
  De vajon hogy sikerül a második próbálkozás? Ez volt az este fő kérdése. Lehet, hogy a BF azért késett oly sokat, mert azt várta, hogy megteljen végre a csarnok? Merthogy feltűnően kevesen lézengtünk arrafelé. (Nálunk a Transglobal Underground is az A38-on lépett fel, de ott telt ház előtt, és ott még az egy órás késés is könnyedén megbocsájtható, lévén ez arrafelé rossz szokás.) A párszáz jelentkező azonban nem hiába várta a kezdést, mert azért tíz körül végre fölcsendültek egy, a katolikus Éneklő egyház című énekeskönyvből is ismert népi ima hangjai a színpadon, hogy aztán elszabaduljon a party-hangulat. El is szabadult, nem is mindig tudtam rájönni, hogy mi playback és mi élő. De a show tökéletes volt! Mondjuk a színpadon föltűnő ruhaköltemények közül kimaradt a népviselet, és túlreprezentálta magát a bizarr giccs, de istenem! Vajon felbukkan-e majd valamelyik háttértáncos a Megatáncban? Persze az is lehet, hogy az amúgy nagyon jó, de mégis kiesett hip-hop dancerek vigasztalódtak a Balkan Fanatik mögött. Kivéve azokat a kisebbségben levő pillanatokat, amikor néptáncosoknak adatott meg, hogy sokszor rappelés, vagy valami tuc-tuc alá táncolva hozzátegyék a magukét a produkcióhoz ők ezzel azonban máris túlképzettnek számítanak a tehetségkutató műsorban való szerepléshez. Megidéztük a Barbarot (pl.: Kerek a szőlő), József Attilát angol MŰfordításban, és zenéltünk a fasza gyerek Ganxsta Zolit nyomán Jorgosz marokra fogta azt, ami egy sámánnak nem hiányozhat, és bizonygatta, hogy ő kora ellenére is magas potenciállal rendelkezik.
  
  A legjobb húsz perc-fél óra csak eztán következett, amikor a Transglobal Underground három tagja segítségével többnyire a TGU dalaira rophatta urbánus táncát a közönség. Én nem roptam, mert azon elmélkedtem, hogy a magyar rapper mér azt kérdezi a közönségtől, hogy Are you ready? angoltudását nem most kéne bizonyítnia, hanem majd az öltözőben, amikor megköszöni Hamidnak, Ravnak és Sheemának, hogy eljöttek. Az egész este legmegkapóbb látványa a TGU-dobos volt, aki legalább annyira fonnyadt, mint Mick Jagger és Keith Richard együtt, és úgy dobol, mintha nem lennének csontjai. Azok kedvéért, akik minden kétértelműség esetében a negatív olvasatot választják: ez elismerő megjegyzés volt. A fél TGU levonulása után végre a főfogás, az új lemez következett, többek közt föl lettünk szólítva: Fordulj a fény felé!, és kijelentették, hogy: Tied vagyok! A végére azért újra a Barbaro segítette ki a fanatikusokat: Szállj le ide sólyom, hívogattuk mi is a köztársasági elnököt, ha mostanában úgy is mindenki vele foglalkozik. Hoppá, leütöttem egy magas labdát.
  
  Így, a produkció vége felé azonban elgondolkoztam azon, vajon a Balkan Fanatik nevű együttes miért Hungarikum címmel ad ki lemezt? Mer hogy hazánk földrajzilag nem Balkán, az biztos. Persze, sok az egymásra hatás, zenei téren (is). Vagy azér, mert Magyarországon működnek? Mert magyarul IS énekelnek? Mert van magyar tagjuk IS? Mert ha a válasz a lemezen keresendő, akkor vagy a zene rossz, vagy a cím. Ugyanis az album hungarikumot csak nyomokban tartalmaz. Itt-ott van egy kicsi népi-népieskedő beütése, de nem a népzenére épül, és az nem is itatja át a BF amúgy tökéletes party-muzsikáját. Summa summarum, az urbánus vonal kiütötte a népit (de így is maradnak, akik már Balkan Fanatikék előtt is minden erőlködés nélkül megtalálták a nép és urbánus közös nevezőjét). A Balkan Fanatik pedig a magyar könnyűzene sok más pontjához hasonlatosan csupán beteljesületlen lehetőség maradt, beleesve a régi magyar hibába, a tisztes, pár évnyi távolságból való trendkövetésbe. Ennyiben tényleg tipikus hungarikum.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Balkan Fanatik

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bikelinefest    az erő krónikája    satyricon    uneath    heart in hand    takáts eszter    useme    arnÓczky noÉmi    death by stereo    and so i watch you from afar    ingyen    the edge    butcher babies    godot    letz zep    scott pilgrim    utódomra ütök    mystery gang    moby dick    lafaro    stereotone    újságíró    santa cruz    dead and divine    inception  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!