hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2001. május 21. hétfő   11:44
nincsen hozzászólás

szerző: mily
Sziget 2001 Információ


   Kellemes, szellős napsütésben tartotta a Sziget Szervezőiroda a 2001-es fesztivál sajtótájékoztatóját a Hajógyári Szigeten. Felüdülés volt ott lenni. Másfél óra alatt teljesen kipihentem a tavaszi fáradságomat, teleszívtam magam energiával. Kellemes ernyedtséggel hallgattam Müller Pétert és Gerendai Károlyt, vajon mi újat hozhat idén kedvenc egyhetem, a Sziget.
   Nagyon kell az a hét...
  
   Idén augusztus 1-8 közé érdemes betervezni a szabadságot, legalábbis azoknak, akik unják a homokos tengerpartokat, vagy nincs kedvük (vagyis pénzük) Hawaii-ra utazni napozni. A szabadnapok saját Szigetünkön is igen tartalmasan eltölthetők. Idén ráadásul a szervezőség kétszer annyit költ a kulturális programokra, mint tavaly. Ezzel kényelmesebbé, élvezhetőbbé és nem utolsó sorban biztonságosabbá kívánják tenni a produkciókat. Így több helyszín a Siemens Mobile Popszínpad, a Metál Hammer Színpad (ez az egyik legörvendetesebb újítása az idei Szigetnek), illetve a Wanted Színpad új, egyenként 2000 négyzetméteres, hang és hőszigetelt, szellőző berendezéssel ellátott gigasátorrá alakul, amelyek 5000 főt is képesek befogadni. Remélhetőleg ezután nem kell majd meztelen testtel és törölközővel sátras koncertre járni legalábbis az említett helyszíneken.
  
   Tavaly összesen 324 ezer látogató érkezett a Szigetre. A szervezők úgy vélik, hogy ezzel az -- idén 900 milliósra tervezett költségvetésű rendezvény elért befogadóképességének korlátját. Éppen ezért idén hasonló nézőszámmal számolva inkább arra törekednek, hogy a szórakozás minél szélesebb és többpólusú bázisát biztosítsák. A Sziget egyébként külföldön is leginkább persze a szomszédos országokban nagyon népszerű: tavaly az elővételes jegyek 60 %-át külföldiek vették meg.
  
  
  Sátrak, színpadok, helyszínek
  
   A Nagyszínpad változtat eddigi felállásán: kicsit elfordul eddigi helyzetéhez képest, hogy így egy 50.000 főt befogadni képes tér jelenthesse a néző- és tomboló teret. Ez utóbbi egyébként új burkolatot is kap, amely az eddiginél sikeresebben csillapítja majd a porvihart, illetve nagyobb biztonságot jelent az ugráló számára. A Nagyszínpad idén már délután három órától várja azokat a zenekedvelőket, akik a külföldi sztárok előadására kíváncsiak.
  
   A külföldi sztárvendégek kiválasztását a márciusban beindult Kívánsággép segítette. Összesen 10.000 óhaj érkezett, közel 1500 zenekart megjelölve. A tíz legtöbb szavazatot kapott zenekar között szerepel a tavaly is nagy sikerrel szereplő HIM, a Morcheeba és a Placebo, akik idén a Nagyszínpad fellépői lesznek. Előkelő helyen végeztek a szavazáson a Faithless és a Fun Lovin Criminals zenekarok is, akik szintén játszanak idén a Szigetnek. A Nagyszínpad további fellépői közül eddig a következők igazoltak vissza: The King, Mambo Kurt, Noir Désir, Bomfunk Mcs, Freestylers, Eagle-Eye Cherry, 16 Horsepower, Ash és a Run DMC.
  
   A Metal Hammer Színpad a Szigeten eddig el- és szétszórva megtalálható kemény zenéket gyűjti egy helyre. A színpad kialakításához a szervezők a Hajógyári Szigeten 1,2 hektár területet parkosítanak, és közel 1.500 köbméternyi hulladékot szállíttatnak el. Így megnövekszik a fesztivál helyszíne és kultúráltabbá válik az új színpad környéke.
   A szervezőség hazánk legrégebbi és legnagyobb példányszámú rockzenei magazinjának szerkesztőit, a Metal Hammer stábját kérték fel, hogy állítsák össze a színpad műsorát, amely a lehető leghűebben prezentálja a 2001-es év hazai és külföldi rock/metal élet színe javát. Egy hét alatt 10 külföldi és hatvan hazai banda lép majd fel. A klasszikus heavy metal és a progresszív deszkás zenéken át a dallamos hard rock-ig minden megtalálható lesz az új helyszínen. Fellép a Beatrice, az Ossian, a Lord, a Pokolgép, de a FreshFabrik, a Mood, a Stonehenge, és a Neck Sprain is helyet kapnak.
   Ezen a színpadon lép fel a legendás magyar hard rock zenekar, a régi és friss tagokkal újjáalakult P.Boksz. Szintén itt debütál a saját dalait bemutató Kalapács József, a Pokolgép eredeti énekese új csapatával, a Kalapáccsal. Fellép a Kiss dalokat hűen előadó KISS Forever Band, és az Iron Maiden dalok tolmácsolásában fenomenális Iron Maidnem. A New Yorkból érkező Overkill, a power thrash koronázatlan királya is játszik majd, továbbá a klasszikus képzettségű operaénekesnővel dolgozó, speed/power metalt játszó Nightwish Finnországból, a Rage és a Moonspell is. Itt lesz a melodikus hardcore egyik legmarkánsabb jelenlegi képviselője, a los angeles-i Ignite, melynek énekese a magyar származású Téglás Zoli.
  
   A Pannon Praktikum Világzenei Nagyszínpad műsora önálló fesztiválnak is elmenne. Ezen a színpadon lesz idén a Sziget egyik leghúzóbb programja. A szervezők olyan külföldi vendégeket hívtak, akik Magyarországon még sosem játszottak, így kerül sor az algériai-francia Khaled, a kolumbiai Toto La Momposina, a macedón Esma Redzepova koncertjére. Azok a sztárok is helyet kapnak, akik már nagy népszerűségnek örvendhetnek hazánkban, például a finn Värttinät, a szerb Boban Markovi± Orkestart, a Klezmaticsból közismert Frank London (ezúttal rezesbandájával), a romániai Taraf de Haidouks és Fanfare Savalé, a német Schál Sick Brass Band, vagy a kubai Omara Portuondon. Afrika csillagai közül a mali Habib Koite-ot és a szenegáli Baaba Maal-t köszönthetjük majd a színpadon. Hazánkban eddig ismeretlen bandák is fellépnek, mint a francia LoJo, a tuvai Yat-Kha, a svéd Garmarna, a lengyel Kroke, az indiai Maharaja, vagy a puerto ricó-i Jimmy Bosch.
   A magyar zenekarok közül a Sebő együttes, a Téka, az Ando Drom, a Ghymest, a Vujlicsics együttest és Montanarót magában foglaló Keleti szél, vagy a Chalaban, a Besh o drom, és az Egy Kiss Erzsi Zene lépnek fel.
   A Nagyszínpad melletti világzenei sátor programja három részre lesz bontva: délután 3 és 5 között a közelmúltban feltűnt és hangvételükből adódóan inkább intimebb zártabb térben érvényesülő produkciókra kerül sor. Roma muzsikával a Kanizsa csillagai és Víg Mihály, keltával a Hétrét, tangóval a David Yengibarjan trió, a balkán felé fordulva a Folkestra szerepel. Éjjel 11 és 1 óra között a Fonó Budai Zeneház gyűjtése révén elhíresült Utolsó óra program erdélyi zenekarai közül a legnépszerűbbek például Zerkula János-Fikó Regina, a Jódi zenekar, Csiszár Aladár és a bandája és a Magyarszováti zenekar muzsikálnak. Éjjel 1 és 3 között jönnek a táncolós órák, a MÉZ (ír), a Szilvási Gypsy Folk Band (cigány), a Tatros (moldvai), a Maskarades (görög), a Pannónia Klezmer Band (zsidó), a Vujcsics-söndörgő (délszláv) és a Téka (magyar) vezénylésével.
   A színpad környékén a Világzenei faluban idén a néprajzi helyszín témája a szövés és alapanyagai, a szövést alkalmazó egyéb technikák és a szövés történetének bemutatása kiállításokon, kézműves bemutatókon, előadásokon.

   Idén New York Party Aréna néven lesz megtalálható a Hajógyári Sziget közepén felállított giga-party sátor, ahol a dance műfajának hódolhatnak a látogatók. A legnevesebb külföldi és hazai dj-k szolgáltatják majd a talp alá valót. A zenén kívül a profi megvalósítás és az egyedülálló fesztivál-hangulat is kedvelt fellépő hellyé teszi a hatalmas sátrat. Magyarországon eddig sosem hallott mixek adnak elő a nemzetközi sztárok a legjobb hazai lemezlovasok társaságában. Az élményt és a hangulatot az esték témáihoz kapcsolódó egyedi dizájn és a tervezett kísérőprogramok garantálják, amelyek idei központi témája a világ egyik legizgalmasabb városa, New York lesz. A modern elektronikus tánczene összes műfaja techno, trance, progressive house, drum and bass, vagy new school break irányzatok is mind egy helyen lesznek élvezhetőek. Az egyedülálló hangtechnika mellett a különleges fénytechnikai elemek, lézerek és fluoreszkáló kütyük segítenek ellazulni a partykon.
  
   A Wanted Színpad idén kiemelt helyszínként nagyobb sátorral lesz jelen a fesztiválon. A Wanted Magazin szerkesztői állítják össze évről-évre a programot, ahol külföldi előadók is fellépnek majd. Idén többek között a francia Zenzile, illetve a Les Hurlements dLeo is.
  
   A Siemens Mobile Popszínpadot a Sziget új szponzoraként a Siemens támogatja. Az 5000 főt befogadni képes sátorban a Vénusz, a Back II Black, Roy és Ádám, vagy a United lépnek majd fel. Ezen a helyszínen a program a Nagyszínpad műsora után 11 órától kezdődik.
  
   A Banán Jazz Színpad a megszokott módon idén is a jazz műfajának lesz házigazdája.
  
   A Blues Színpad műsorát a Blues Patika Alapítvány alakította ki a zenében felfedezhető színek és a szabadság érzete közzé adásának jegyében.
  
   A Pesti Est Színpadon a jól megszokott reggeli tornával indulnak az programok, majd a szabadegyetem után a komolyzenéé a terep. A komolyság után az EstFm élő adásait hallgathatják a szigetlakók, amik reggelig zajló partykba torkollanak majd.
  
   A Bahia Színpadon a Bahia Kiadó által szervezett hazai és külföldi alternatív zenei előadók széles palettája lesz megtalálható. A program délután 3-tól a Bahia Tehetségkutató programmal indul majd a műfaj kiváló művelői lépnek fel hajnalig.
  
   A Tilos Rádió Sátor immáron ötödik éve van jelen a Szigeten. Idén új helyszínen, a New York Aréna mellett lesz megtalálható a cirkuszi sátor a már ismerős dj-k műsorával, szokásosan non-stop kiadásban.
  
   A Durex Táncdalfesztivál Sátorban idén is tánci-tánci várja a fiatalokat a 60-as, 70-es és 80-as évek legnagyobb sztárjai közreműködésével.
  
   A klubkávéház jellegű Szivárvány Klub elnevezésű hely naponta filmprogramokkal, talk-showk-kal, éjféli műsorokkal, diszkóval várják az érdeklődőket, a központi téma a másság.
  
   Idén másodjára jelenik meg a Szigeten a csend-, nyugalom-, színek és ízek világa a Cökszpón-Mbient Sátorban. Le a cipővel a csend templomában! Míg máshol tombol a fesztivál fergeteg, itt megnyugodhat, teázhat pihenhet minden túlhevült, felhevült, elfáradt, lefáradt vagy csak pusztán nyugalomra vágyó. Filmek, dj-k, előadások, koncertek ambient stílusban a csönd védjegyével.
  
   A Színház- és Táncsátor fontos találkozóhelyévé vált a kortárs tánc és színház művelőinek és közönségének. Idén a gesztusszínháztól a musicalig, a klasszikustól a látványos akciószínházig, a vásári komédiákon keresztül az autentikus cigány táncokon alapuló mozgásszínházig napi 4-5 társulat szórakoztatja, búsítja, bosszantja, provokálja azokat, akik ezt a helyszínt választották. Délutánonként a szabadtéri színpadon folynak az előadások, majd esténként bevonul a színházvilág a sátorba. Hazai ősbemutatóra is sor kerül a Szigeten: Ptere Maxwell Davies: Resurrection című operája Magyarországon először a Pepsi Sziget Szabadtéri Színházi Színpadán kerül bemutatásra. Az opera rendezésére Kovalik Balázs érdemes művészt kérték fel. A darab érdekessége még, hogy ebben a kortárs operában, mely zeneileg a rockzene és a klasszikus opera mezsgyéjén helyezkedik el, közreműködik Novák Péter és a Kimnowák zenekar is.
  
   A színpadon kívül a Sziget legkülönbözőbb pontjain meglepetésszerűen bukkannak majd fel az utcai színjátszás képviselői, pantomimesek Svájcból, Belgiumból és Németországból, gólyalábasok Kecskemétről, lengyel tüzesek, angyalföldi tűzzsonglőrök, marionettesek.
  
   Idén hetedik alkalommal rendezik meg a gyerekprogramokkal közös helyszínen a bábjátékos találkozót.
  
   A La Bi-ritmus Élettérkép a tavalyi labirintushoz képest megnőtt és osztódott. A cinetrip rendezvényeiről ismert dj-k szolgáltatják a zenét egy sajátságos környezetben, látványos vetítések kíséretében. A program már több külföldi fesztiválon sikerrel szerepelt.
  
  
  Ezmegaz a Szigeten
  
   Idén a szervezők pályázatot írtak ki a civil szervezetek számára. Mivel 2001 az ENSZ kezdeményezésére az. Önkéntesség Nemzetközi Éve, a pályázókat arra kérték, hogy lehetőség szerint ennek figyelembevételével szervezzék bemutatkozásukat, aktivitásaikat a Szigeten, és hogy tevékenységeik a Sziget közös értékeit hangsúlyozzák: az együttlét örömét, a tevékenységek gazdagságát, a toleranciát, mások elfogadásának képességét. A sziget szervezői a pályázatban azt kérték, hogy a pályázók szolgáltatásaikkal az egyéni és a közösségi felelősségnek, a tudatosabb állampolgári magatartásnak, a mások segítő munkájához való csatlakozás képességének fontosságára hívják fel a figyelmet. A Szigeten külön városrészt telítenek meg a civil szervezetek. Jelen lesz a Rés Szociális és Kulturális Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért, a Martin Luther King Egyesület, a Magyarországi Krisna Tudatú Hívők Közössége vagy az Országos Gyermek és Ifjúsági Parlament. 148 szervezet kíván idén részt venni a fesztiválon. Szintén a Civilvárosban lesz jelen néhány nagy, állami fenntartású szervezet és intézmény is, így például a Nemzeti Egészség-megőrzési Intézet, az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala és a Magyar Vöröskereszt.
  
   Továbbra is lesz lehetőség gyermekprogramokkal tarkított gyermekmegőrzésre. Naponta 10 órától 19 óráig ingyenesen biztosítják a Szigeten a kölykök szórakoztatását körülhatárolt területen, játékokkal, szakképzett óvónői felügyelettel.
  
   Idén a TV2 Szabadtéri Mozi vetíti majd a filmeket, illetve a Sziget Híradót és az Esti Mesét, amely kisfilmek a Szigetre, illetve a Szigeten kifejezetten a szigetlátogatóknak (illetve róluk) készülnek.
  
   Irodalmi Estekre a Torony Galériában kerül sor a kortárs próza és költészet képviselőivel, a Tabu Sátorban pedig a kortárs képzőművészeti és fotó kiállítás tekinthető meg, amely a szellemi, kulturális és társadalmi tabuk finom kipellengérezésére vállalkozik Végre szűz vagyok címmel. Az Agora Sátorban hazai és külföldi képzőművészek alkotótábora található. A Pepsi Körkép 2001 augusztusának lenyomata lesz a Szigeten, bárki festhet, rajzolhat, hogy megtarthassa alkotását az utókornak. A Sziget.hu sátorban a Freestart Kft.-vel közösen Internet-sátor működik majd, napi 24 órában szörfözhetnek a látogatók. A Városközpontban továbbra is minden szükséges szolgáltatás megtalálható lesz, posta, bolt, információs központ, telefonfülkék, stb
  
   A szervezőség idén elindítja a Tisztább Sziget projectet, ami szelektív hulladékgyűjtést, a műanyag-hulladékok újrahasznosítását, a hulladék gyorsabb elszállítását és a gyakoribb takarítást jelenti. Mindehhez természetesen a szigetlakók segítségére is szükség lesz. Az Islander idén is megtalálható lesz a Szigeten kényelmes és egyszerű trikóival, pólóival, pulcsikkal, esőkabáttal, és más kiegészítőkkel (öngyújtó, kulacs, bögre, stb).
  
   Infrastrukturális fejlesztésekre is sor kerül az idei feszten: a Sziget területén az erdei utak is ki lesznek világítva, megnövekszik a zuhanykonténerek száma, még egy kazánkonténerrel javítják szervezők a melegvíz ellátást és 20 %-kal több bio-WC-t állítanak fel. A mozgássérültek részére rámpás zuhanykonténert és speciális WC-ket helyeznek el.
  
   Most már csak az lehet a kérdéses hogy hol lehet ezek után többé kevésbé nyugalmas sátorozó helyet találni augusztus első hetében a Hajógyári Szigeten, hiszen a legapróbb réten is programok várják majd a fesztiválozókat. Persze az edzettebb feszterek úgyis tudják a Sziget örök szlogenjét: Kell egy hét ébrenlét! Még a végén holmi szunya miatt maradnánk le a legjobb bulikról.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. szeptember 28.
Szerelemről szó sem volt- 25 éves a Zanzibar
2024. október 2.
Northlane (AUS), Novelists (FRA), Ten56 - metalcore elit a Durerben (Dürer Kert - Budapest)
2024. október 5.
Normandie + Our Last Night a Barba Negra Red Stage-en
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
Tycho új lemezével tér vissza Budapestre
IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
Within Temptation: látványos koncertet ígérve, vendégekkel érkezik októberben a zenekar
Vagyunk végig - az évad legerősebb hónapjára készül a Budapest Park
 kiemelt 
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
  
2022 után ismét Budapesten minden idők egyik leghatalmasabb heavy metal bandája, az Iron Maiden

IST IST: Light A Bigger Fire tour - Manchestertől a Dürer Kertig
METZ először koncertezik Magyarországon
Alec Benjamin 2025. márciusában ismét visszatér Budapestre!
Imagine Dragons - LOOM World Tour
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tolcsvay lászló    karácsony    aurahodor    sarke    wings of love    dog eat dog    sziládi mónika    pi élete    végső állomás    tátrai band    darkest era    eros ramazotti    suicidal angels    vince neil    endless main    angra    revamp    candlemass    jeordie white    revolution renaissance    purulent rites    dj case    myles kennedy    kulturális intézmény    bal-sagoth  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!