hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2001. május 8. kedd   12:49
nincsen hozzászólás

szerző: Fido
Nick Cave, a zordon angyal
2002 május 24, Budapest Körcsarnok

   Nick Cave egy jelenség. Minden mozdulatával, gondolatával, minden szavával, könyvével történelmet ír. Vándorol. Az ausztrál zenész, költő, író, színész (bár ez utóbbival biztosan veszekedne) sokáig kereste helyét, rengeteg emberrel dolgozott együtt a világ legkülönbözőbb pontjain. Az utóbbi pár évben megnyugodni látszik. 97-ben például már határozott célokkal, tudatosan dacolva a zeneipar szokásos folyásával színházi turnéra indul The Boatmans Call albummal. Budapesten az Erkel Színházban lépett fel. Kifejezetten test és szellem közeli előadásokat akart, pedig nagyon sok pénzért nagyon nagy közönség előtt is játszhatott volna. Nicknek a zene, a spiritusz fontos, hogy aki megtiszteli őt azzal, hogy kíváncsi rá, minél többet lásson, halljon és érezzen. Személyes élmény legyen és maradjon a koncert.
  
   Nick karakteres arca és megjelenése miatt rengeteg forgatókönyvet kap, főszerepeket kínálnak neki. Eddig négy szerepet vállalt el csupán, köztük a 96-os Rinocérvadászat Budapesten című filmmel. Ebben egy strici discó-tulajdonost játszik. Nem tartja magát színésznek. Akkor játszik csak, ha a jellem és karakter közelít a sajátjához.
   A vallás és a nyelv igen fontos szerepet kap életében, e kettő kapcsolatáról esszét is írt. Dalaiban a legpucérábbra csupaszítja a nyelvet, hihetetlenül egyszerű de magával ragadó, szép szövegeket ír. Ezzel szemben a nálunk magyar nyelven is megjelent „És meglátá a szamár az úrnak angyalát” című regénye csupa absztrakció, tele túlfokozott képekkel, túlspirázott jelzőkkel, és olyan egyszerű, mégis ritkán használt szavak halmazával, mint amilyen a fos, vagy az okádék, de mindez angyali, csillogó jelzőkbe öltöztetve.
  
   Nicknek fontos a család, édesanyjának a mai napig megmutatja stúdióalbumait, ad a kritikájára, kikéri véleményét. Kisfia 1991-ben született, akihez mélységesen ragaszkodik.
   Legújabb, „And no more shall we part” című albumát, a megjelenés után alig egy hónappal Budapesten is bemutatja Bad Seeds nevű zenekarával. (Elozenekar: Dave Graney Show).
   Május 24-én, csütörtökön este 7 órakór a Körcsarnokban lép fel Nick Cave, e hátborzongatóan zordon angyal.

  Egy kis bibliogáfia:
  
   Birthday Party a 80´-as években sajátos lázadó hangvételével borzolta a zenei életet. Cave első zenekarának tagjai: Nick Cave, Mick Harvey, Rowland S Howard, Tracy Pew, Phil Calvert. Bejárták az ausztrál kontinenst és egész Európát.
  
   1983-as felbomlást követően Nick Los Angelesbe költözik és megírja a „Ghost...of the civil death” című film forgatókönyvét. Cave összehozza a Bad Seeds első formációját. Tagjai: Nick Cave, Mick Harvey, Blixa Bargeld (Einstünzerde Neubauten), Barry Adamson, Anita Lane, Edward Clayton Jopnes, Hugo Race.
  
   1984-ben kiadják „From Her to Eternity” című albumot amiben Nick barátai különleges és érdekes hangzást hoztak össze. Los Angelesből átköltözött Berlinbe ahol elkezdi „And the Ass Saw the Angel” című első regényét, melyet csak évek múlva fejez be.
  
   1985-ben elkészítik „The First Born is Deat” albumot, mely nagy mértékben az első regényének inspirációja alapján, bibliai és mitológiai témákat boncolgat.
  
   1986-ban csatlakozik hozzájuk Thomas Wylder (Die Haut) és kiadják a „Kicking Aganist the Pricks” albumot, amelyen ironikus és szomorú dalok is megtalálhatók (”All Tomarrow´s Parties” és „Something1s Gotten Hold of My Heart”...). „Your Funeral... My Trial” című Bad Seeds album is ebben az évben lát napvilágot. Az albumok kiadását követoen kilépett Barry Adamson és helyére Kid Congo Powers és Roland Wolf lépett.
  
   1988-ban jelenik meg a „Tender Pray”, valamint Nick „King Ink I.” dalszöveg és verses gyujteménye is. Wim Wenders felkérte oket, hogy szerepeljenek a „Wings of Desire” filmben.
  
   1989-ben Nick San Paolo-ba költözik, majd 1990-ben „The Good Son” albumot adja ki melyben érződik a latinos zenei hatás is és ez évben fejezi be és jelenteti meg az 1984-ben Berlinben elkezdett „And the Ass Saw the Angel” című könyvét, amely a „Time Out” nemzetközi irodalmi díjat és azon belül is az „Év könyve” kitüntető helyezést éri el.
   Ezek után új felállásban dolgozik tovább Cave, Powers, Wolf, Martyn P. Casey, és Conway Savage tagokkal.
  
   1993-ban kis szünet után kiadják a „Live Seeds” albumot, amely már sokkal inkánább a progresszivitás felé hajlik.
  
   1994-ben jelenik meg a „Let Love In”, mely Nick-re jellemzően a líraiságot emeli magasságokba. Cave Londonba költözésével
  
   1996-ban jelenik meg a „Murder Ballads” album, mely a szerelem és az erőszak között hullámzik. A lemezen található Kylie Minogue és Nick közös duettje a „Where the Wild Roses Grow”. Az albumon közreműködött Waren Ellis (Melbourne- hegedű) és Jim Sclavunos (dob).
   Nick és Harvey John Hillcoat „To Have and To Hold” című filmjében kapnak szerepet. Megjelenik Nick „King Ink II” címu könyve is.
  
   1997 márciusában „The Boatman´s Call” stúdió albuma lát napvilágot, mely a szerelem és a szépség mélységeit járja át, Anna and Kate Mcgarrigle énekeivel kiegészülve. Kis kihagyás és koncert turnék után 2001 április-ban jelent meg az „And No More Shall We Part” album, melyen: Nick Cave, Mick Harvey, Blixa Bargeld, Thomas Wydler, Martyn Casey, Conway Savage, Jim Sclawunos, Waren Ellis zenélnek.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 waxy    billy lunn    mechanical sound empire    kengyelfutó gyalogkakukk    cruel hand    b2b3 trió    new found glory    specials    muse    dawnstar    drawing    project x    csiribiri    ivan & the parazol    sherlock holmes    gabriela cedillo    2012    krokus    keep north    mark hoppus    scooter    jason rouse    u.d.o    jancsi és juliska    charlie  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!