magazin [asztaltársaság] 2006. szeptember 12. kedd 15:32
nincsen hozzászólás
szerző: A38Halat, vadat, bort, zenét! A Gemenc-vidék ízei - Gasztronómiai hét az A38 Hajó éttermében 2006. szeptember 15-24. Budapest – A38
Az A38 Hajó gasztronómiai rendezvényének célja, hogy feltárja és modernizálja a 21. századi magyar étkezési kultúra gyökereit. A tavalyi rendezvény a magyar konyha ősi alapanyagainak újrafelfedezését tűzte ki célul, ezúttal a Duna-vidék egyik legkülönlegesebb tájegysége, a Gemenci erdő áll a középpontban. Az ártéri erdőség páratlanul gazdag faunája, vadakban dúskáló területe, a Duna élővilága, a szekszárdi borvidék közelsége egyedi és összehasonlítatlan étkezési kultúrát hozott létre.
A szervezők remélik, hogy az A38 Hajó étterme, Tancsik Gyula mesterszakács-konyhafőnök vezetésével bebizonyítja, hogy a tradicionális magyar vadétel-készítési kultúra gazdagsága, változatossága lehetővé teszi a folyamatos megújulást, az izgalmas, érdekes és persze ízletes fogások megszületését. Ebben a hagyományban a különleges ízesítések és párosítások, mint például a fenyőág, a csalán- és szőlőlevél, a csicsóka, a babos káposzta és társaik meglepő végeredményre vezetnek, és végre szakíthatunk azzal, hogy ha valaki vadételre gondol, csak az unalomig ismert vaddisznópörkölt jut eszébe.
A különleges eseménysor gerincét az erre az alkalomra készült menüsor adja:
Előétel Hideg vad ízelítő Levesek Dunai halászlé gyufa tésztával és belsőséggel Gemenci szarvas gulyás csészében
Főételek
Fenyőágon párolt fogas filé gesztenyés lencsével és csalánnal Szőlőlevélben párolt vadhús Szekszárdi Bikavérben érlelt kékszőlővel és csicsókával Hajtók szarvascombja babos édes káposztán, fokhagymás almával tálalva Pörbölyi vadsertés tárkonnyal ízesített erdei gombás galuskával Söréttel tűzdelt őzgerinc szederfelfújttal és tört mogyoróba forgatott gombóccal
Desszertek
Erdei szamócás piskóta Hubertussal ízesített vanília mártással Őszi erdei pompa kehely
Mindemellé a Bortársaság kínál kitűnő borokat, a Zimek pálinkafőzde kristálytiszta gyümölcspárlatokat, és az A38 Hajó hagyományaihoz híven irodalommal (Cserna- Szabó András, Podmaniczky Szilárd és Varró Dániel műveivel), muzsikával és képzőművészettel (Roskó Gábor rajzaival) fűszerezik gasztronómiai hetüket.