hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
magazin [háttér]  2000. október 17. kedd   11:41
nincsen hozzászólás

szerző: Goagirl
Goa... a benned ébredező kis Buddha


   Goa indiai tartomány, a tengerparton fekszik Maharashtra és Karnátaka között. Az elszigetelt paradicsomot keleten a Szahjardi-hegység, nyugaton az Arab-tenger határolja. A fővárost portugál kereskedők alapították a XVI.században, s hatásuk máig is érezhető. Goa volt az egyetlen zug Indiában, mely megmenekült a britektől. Gyönyörű templomai, kolostorai vonzák a turistákat, a tengerpartot és a jól ismert „Full Moon Party”-t pedig inkább a hippik látogatják.
  
   A tartomány legalább annyira sajátságos helyet foglal el a hindu-keresztény világban, mint a róla elnevezett műfaj az underground techno-kultúrában. Hihetetlen és elbűvölő egyveleg. Különös módon ezt a zenét nem a bennszülöttek gyártják, hanem európai zenészek, akiket elbódított a keleti életérzés, és az indiai füstölők észveszejtő illata.
  
   A pszichedelikus trance-nek Anglia az őshazája, de szerte Európában, Izraelben, Japánban és Amerikában is egyre több zeneszerző, kiadó, DJ és rajongó dolgozik keményen a stílus népszerűsítéséért. Magyarországra az első kazi 1992-ben érkezett Izraelből, „Israel”-től, amely még lassabb és egyszerűbb, de jellegzetesen goa-trance volt.
  
   Emlékezetes goa-bulik voltak Szentesen, Szegeden, a Börzsönyben, Mindszenten és Makón. Itt már forogtak a bakelitek, melynek barázdái között lappangtak az őrületes, pszichedelikus, virtuóz dallamok, csakra-nyitógató harmóniák. Ez a fajta BPM-újjászületés a prenatális (születés előtti) szívritmus (120 dobbanás / perc) természetes örömérzetét adja vissza. Az előadók és rajongók az extrém, civilizáció-mentes szabadtéri helyszíneket (erdő, rét, strand, holtág) kedvelik, és a bolygók állásához igazítják a partyk időpontját.
  
   A goa-trance felvonultatja a zenei spektrum szinte minden elképzelhető hangját: a magasak és a mélyek lüktetése átrepít az érzékelés egy másik dimenziójába. A goa-party fejleszti a befogadóképességet, élesíti a másiklátást, levezeti a fölös feszültséget, gyorsítja és mélyíti az asszociációkat. Joker a pakliban.
  
   Az egyetlen olyan gépzenei stílus, amelyben könnyen felismerhető a kulturális eredet. Rengeteg hangzásban találkozunk a távol- és közel-kelet, valamint a new age misztikumával. A trance befogadása túlmegy a tánc kizárólagos élvezetén, út, amely az ismeretlenbe visz, avagy olyan tájakra érkezel, ahol nyugati ember még elötted nem járt. A csillagok pulzusát tapogatod, naplángfolyamban levitálsz. Persze nem egyedül. Akár egy archaikus indonéz szertartás ? egy idegen bolygón - ismeretlen akaratra mozdulnak a végtagok, közös lendületben emelkednek magasba a karok. Nem tánc, hanem áldozat a „Goa-isten” UV-oltárán.

   A goa lényegében egy hihetetlen merészségű szintézis. A legmegdöbbentőbb talán az a gátlástalan mindent-akarás, amivel egymás mellé rendeli a világ zenei „feelingjeit”? egyszerűen minden belefér. És mindennek az ellentéte is. A goa valójában „vissza”-vezet az elemi erejű napfelkeltékbe, tomboló természet-szerelembe, miközben a zenét örökké egy mindenható és halhatatlan gép generálja. Egy goa-partyn bitekre analizált és komputerlogikával újra felépített paradicsomi dzsungel digitális hajnalába lépünk. A goával ősrégi gátlásoktól szabadultunk meg, olyan dolgokat dobálunk össze termékeny örvénybe, amik között azelőtt soha nem láttunk összefüggést. Szakrális és elegáns. Véresen komoly tigrisáldozat egy százezer km/sec-mal száguldó meteorit álom szikláin. Ha egyszer megcsapja lelkedet ez a semmi máshoz nem hasonlítható érzés, mindig vágysz rá: pörögsz és boldog vagy. Amikor legsötétebb pillanataidat próbálod memorizálni, amikor tényleg túl sokan vannak körülötted, amikor hangjegyeket próbál kiszakítani a füstből füled, amikor a ´mikor´ értelmetlen kérdőszó; akkor sétálj ki a hajnali táncparkettre, akkor kóstold meg a felkelő Napisten befogadó sugarait. Ne állj le, vetkőzz tovább, már te vagy a csábító, kelj együtt a benned ébredező kis Buddhával.És a reggel egy goa-partyn is reggel, sőt, ott reggel igazán.
  
   De ne felejtsük el olykor abbahagyni. A visszhang is tovacseng csöndben. A nyár nemcsak a leggyorsabb, de a leglassabb évszak is. Minden hajnalban goa-party van az égben.
   És a fakadó virág közepén irdatlan csend van. A Goa nem zene, hanem egy életérzés?



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lakatos róbert    beatles    kengyelfutó gyalogkakukk        control human delete    mary popkids    dr living dead    primordial    kanalas éva    the agonist    péterfy bori & love band    Ákos    garbage    steve lukather    byealex    csiribiri    blind channel    guns n roses    moon of soul    cliff burton    szenteleki gábor    ska-p    black foxxes    the book of eli    hobo  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!