hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [színház]  2006. július 1. szombat   16:18
nincsen hozzászólás

szerző: Sziget.Hu
Sziget a Szigeten
2006. augusztus 9-16., Budapest - Óbudai - Sziget

  Az MTV Színház és Tánc helyszín, sziget a szigeten. Négy helyszínen - Szabadtéri színpad, Sátor, Fű és Performansz színpad naponta 6 előadás, összesen egy hét alatt 42 nemzetközi és hazai alkotás kerül bemutatásra. A legszínvonalasabb kortárs színház, tánc, opera és performansz művészet képviselői mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak fiatal, tehetséges, pályakezdő alkotók is. A szervezők missziónak tekintik e fesztiválon a kortárs előadóművészet megismertetését azokkal a fiatalokkal, akik év közben eddig nem látogattak ilyen jellegű előadásokat.
  
  
  A Sziget Színház és Tánc helyszínen számos más külföldi produkció mellett fellép a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Marseille-i Nemzeti Balett, mely a klasszikus hagyományok ápolása mellett különös hangsúlyt fektet az innovációra és melynek művészeti vezetője a méltán elismert belga koreográfus Frédéric Flamand. Ez utóbbira példa a Szigetre meghívott La Cité Radieuse, amely társadalmi kérdésekre reflektáló, társművészeti ágakat is bevonó kortárs táncdarab. Ezen a programhelyszínen láthatja a nagyérdemű a japán Eitetsu Fu-Un no Kai együttes dobkoncertjét. Az alapító Eitetsu Hayashi nevével fémjelzett nemzetközileg ismert független együttes a tradicionális japán dobolás, a taiko világába kalauzolja el a nézőt. Magával ragadó, dinamikus előadás, egyedi karakterű dobosokkal.
  
  Mísia a portugál születésű énekesnő sok országot, kultúrát, embert és zenei stílust hagyott a háta mögött, mire visszatért szülőföldjére. Mára a portugál blues, a fado városi ikonjává vált, aki otthonosan mozog a tango és a bolero világában is. Lénye különös titokzatosságot sugall. Dalai a szenvedély örök ciklusáról szólnak: az ember először megtanul szenvedni, majd szeretni, aztán elmenni, és végül gondolatok nélkül tovább élni. Mísia koncertjei felkavaróak és katartikusak, mert a szenvedélyről olyan intenzitással tud énekelni, mint kevesen.
  
  A tavaly már a Szigeten járt olasz Circo Arcipelago Teatro az idén kubai akrobatákkal készített egy új előadást, amivel - a tavalyi előadásuk nagy sikerére való tekintettel - újra meghívát kaptak.
  
  A nemzetközi felhozatalban idén még élvezhetünk két szingapúri társulatot a Necessary Stage és a The Finger Players előadásait, egy ausztrál kortárs cirkusz és tánc mezsgyéjén mozgó társulat a Circa produkcióját. A multimédiális performansz világhírű fenegyereke, a spanyol Marcel.lí Antúńez, aki a La Fura Dels Baus alapítója is volt, úgyszintén vendége lesz a színházi sátornak idén. A török Ziya Azazi a dervisek tradicionális táncát és kortárs elemeket ötvöz egybe szólójában, amit az indiai zenére és táncra építő angol Angika Dance Company elementáris erejű előadásával párosítottak a szervezők, megmutatva, hogyan lehet az évszázados kultúrákat modern felfogásban újraértelmezni és újraéleszteni. Japánból két előadás is érkezik: a kyoto-i Mariko Dance Theatre kifejezetten a Szigetre készít egy új darabot. Yukiko Nakamura japán butoh táncos pedig a színházi helyszín melletti szabad téren fogja remélhetőleg lelassítani az időt és elvarázsolni az arra tévedőket erősen szuggesztív egyéniségével és táncával. Kubából idén is jön egy kortárs tánc együttes, a már több európai fesztivált is megjárt DanzAbierta a Chorus Perpetuus című darabjával.
  A színes nemzetközi produkciók mellett a magyar kortárs tánc és színházi világ nagyjait és ígéreteit is láthatjuk majd. Frenák Pál Fiúk című előadása, Bozsik Yvette legújabb produkciója a Miss Julie , a Szegedi Kortárs Balett Atlantisz című darabja, a TÁP Színház mindig változó, az adott pillanatra válaszoló performansza mellett fiatal koreográfusok Nagy Csilla, Réti Anna, Umniakov Nina, Pataky Klári , a Baltazár Színház, a GNM Színitanoda növendékei, és még sok egyéb alkotó-előadó produkciója látható. De olyan művészi kezdeményezéseket is támogat ez a helyszín, mint például a Szív Kamara Művészeti Iskola estje, akik állami gondozásból kikerült fiatalokkal dolgoznak és foglalkoznak és Önkényes Örkény-est címmel készítenek előadást a Sziget közönségének.
  
  Nagy Utcaszínházak
  
  Az Utcaszínház a Sziget egyik legnagyobb területén megvalósított, a tavalyi évben is esténként több ezer nézőt vonzó projektje. A műfaj a nevében hordozza legjellemzőbb tulajdonságát: a produkciókat kifejezetten utcára, térre, a szabad ég alá tervezték, kihasználva a hely speciális természeti és építészeti adottságait. A nézők közvetlenül lehetnek részesei az előadásnak gyakran szervesen közre is működnek bennük; a hatalmas nyílt tér pedig lehetőséget ad a monumentális gépezetek és díszletek, óriás bábuk, élő zene, hangtechnika, vizuális effektek, fény- és pirotechnika a produkciók este, sötétedés után kezdődnek széleskörű alkalmazására. A Sziget természetes körülményei, a fákkal szegélyezett zöld színtér, a környezet és az időjárás sajátosságai: a szél, a csillagos ég, esetenként egy-két esőcsepp még autentikusabbá teszi ezt a hazánkban még kevéssé elterjedt, de külföldön rendkívül kedvelt színházi műfajt.
  
  Teatr Ósmego Dnia: Bárka (The Ark) - A lengyel társulat 14 színésze egy többszintes, mozgó, fémből készült, bíbor vitorlás színpad-bárkán játszik, mely az előadás alatt folymatosan halad a nézők között a hatalmas játéktérben; a produkció kifejezetten éjszakai előadásra tervezett. Az előadás bemutatója: Nemzetközi Utcaszínház Fesztivál, Holzminden, 2000. július 11.
  
  Valahol, nem messze innen, vannak városok, a vársokban pedig házak, ahol emberek élnek, akik ugyanúgy, mint bárhol szeretkeznek, táncolnak, dolgoznak, gyereket nevelnek, veszekednek és sírnak. Hirtelen a házakat bombák rombolják le, a városokban tűz üt ki, gyilkos osztagok végeznek a sebesültekkel, üldözőbe veszik a nőket és a gyerekeket. Banjaluka, Szarajevó, Groznij Tömegsírok, sár, éhség, majd pedig hajléktalanság és üresség. A Bárka mint a Mayflower, Aeneas gályája, vagy Noé bárkája: menekültek, vándorlók, csavargók otthona, szentélye, ünnepe az időtlen térben, akik megállíthatatlanul utaznak az ígéret földje felé. A társulat a 2000-es Őszi Fesztiválon volt a budapesti Bárka színház vendége Nomansland II. (Senkiföldje II.) című előadásukkal.
  
  Titanick: Firebirds - A német Titanick művészeinek - első alkalommal 2000 decemberében, Newcastle-ben 20.000 néző előtt bemutatott - Firebirds című produkciójában tűz, víz, hegedű és kürt, monumentális gépezetek, repülő masinák, fekete angyalok játsszák a fő szerepet.
  A parádé - mely egy világverseny gondolatán alapul - hat vakmerő pilótája az emberiségnek a repülés képessége utáni örök vágyát személyesíti meg egy groteszk, tipikus művészi effektekkel telehintett mesében. A versenyzők repülő dobozaikkal a nézők és a fekete angyalok közreműködésével halad a kifutópályáig, miközben folytonosan verseng a publikum kegyeiért: kinek van a legszebb és legjobban repülő masinája? Ki fog elsőként a levegőben lévő célpontig emelkedni?
  
  Transe Express: Lâcher de Violons (A repülő
  hegedűk) A közel 75 perces, két részben előadott francia produkcióban egy 80 tonnás daruról 30 méter magasban, élő, muzsikáló marionettfigurákkal egy szélcsengő-mobil himbálózik. A produkció technoparádéval indul: emberszerű bábuk dobolnak, tüzes harci szekér szeli ketté a tömeget majd a reflektorok a magasból alászálló hegedűművészekre irányulnak, akiknek klasszikus muzsikája lassan összekeveredik az ólmosan kongó dobok zajával, miközben egy szédületes énekhang kíséretében a föld lassan összeér az éggel. Az előadás többek között a 2000-es párizsi Millenium-ünnepségek és az Athéni Olimpiai Játékok rendezvényein is szerepelt.
  
  Az idei Sziget egyik érdekességének ígérkezik az Automata Színház. A Teatro de Autómatas Spanyolországból érkezik, mely az utolsó túlélője azoknak a régimódi, vásári bódéknak, melyek belsejükben az önműködő szerkezetek titkát mutatták meg: mechanikus gépek, melyek mozgásukkal embereket vagy állatokat keltenek életre.
  A 12 különböző színpadi kép tükrében szatirikus humorral mutatja be dédapáink társadalmát. A Teatro de Autómatas egyedi kulturális darab, úttörő Európában, ajánlható minden közönségnek. 1992-ben egy specialistákból álló csapat fölélesztette a Folyamatos Mozgás Mechanikus Színházát, és eredeti szellemében varázsolta újjá.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Sziget

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 story of the year    ashes of ares    i killed the prom queen    firkin    age of agony    margaret island    waxy    mole listenig pearls    exivious    job for a cowboy    electric ladyland    the kooks    novarock 2012    the silver shine    fear factory    nirvana    obituary    deftones    after the burial    samiam    diamondeyes    paul walker    run for power    datarock    karnak  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!