hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2006. június 29. csütörtök   15:24
nincsen hozzászólás

szerző: E.E
Jan Garbarek Group
2006. május 10., Budapest Kongresszusi Központ

  Nézői szemmel nem volt éppen túl nagy tétje Jan Garbarek idei budapesti fellépésének (sem): mint mindig, most is elmentünk, és megkaptuk, amire számítottunk. Mint mindig, még azt is biztosan tudtuk, hogy ez így lesz. Lehet erre azt mondani, hogy Jan Garbarek kiszámítható, de előtte a koncertre is illik valamit mondani, az pedig csak az lehet, hogy hűha, mert bármennyire is tudja az ember, hogy mit kap majd Garbarektől, azért az a valami mégiscsak letaglózó a maga elegáns, úriemberhez illő módján.
  
  Vagy akár úgy is mondhatnánk: ringatva letaglózó. Leült ugyanis az ember a helyére a Kongresszusi Központban, aztán amikor megjött a négy muzsikus és belefogtak a zenélésbe, szép lassan elkezdett belesüppedni a székébe. Fél óra múlva jó esetben már azt sem tudta, hogy hol van, az utcazenész módjára hangszereit kufferben hozó Garbarek ugyanis pont olyan lágyan omló szaxofonjátékot vezetett elő, amilyet még ennyi évtized után is csak azért mer az ember elvárni tőle (és elhinni neki), mert már ezerszer látta-halotta, hogy ez a szúrós tekintetű, ízig-vérig norvég muzsikus tényleg képes rá. Eberhard Weber bőgős és Rainer Brüninghaus zongorista pedig úgy játszott alá a vezéralaknak, és úgy vette ki a megfelelő helyeken és időkben annak kezéből a gyeplőt, hogy azt is csak az merte remélni, aki ismeri a stílusukat. Ránézésre csupa modorosság, konvenció és távolságtartás mindegyik figura, de ők bizony meg is engedhetik ezt maguknak, mert amit hangokkal fejeznek ki, az olyannyira épp a szöges ellentéte mindennek, hogy ha gesztusokban nyilvánulna meg, tán bizony el se hinné az ember. Így viszont nem győzött azon iparkodni, hogy minél jobban elhiggye és beleburkolja magát, amíg csak lehet.
  
  Az este külön szenzációjaként a búgó dallamokban való tobzódásnak Trilok Gurtu adott (ütem)mértéket. Ha már hiedelmeknél tartunk, róla néha még azt is nehéz volt elhinni, hogy tényleg ott áll a világos kaftánjában, teljes déli és keleti mivoltában az északi és nyugati mivoltát tetőtől talpig feketébe burkoló három másik zenész mellett, nemhogy azt, hogy ilyen egyetértésben és harmóniában zenél velük, sőt alkalmasint tereli is őket, amerre ő maga akarja. Pedig ott volt, terelt és ütött, verte a pergőt akár puszta kézzel, ütemet diktált és zenét csinált egy bemikrofonozott, megeffektezett vödör vízzel és csak simán a szájával is sőt, utóbbival még a fuvolát is előcsalta a kufferből és Garbarek kezébe adta
  
  Olvasható volt már e hasábokon egy jóval fiatalabb, de nem kevésbé északi és alkalmasint nem is kevésbé dús, meleg és sötét tónusú zenét játszó társaság nem kevésbé varázslatos koncertje kapcsán egy nagyon ideillő gondolat: úgy lett itt minden hangból dzsessz, hogy pont a dzsessz jutott volna róla utoljára az ember eszébe. Közben pedig bódító sárgában és intim vörösben úszott a színpad és az egész terem is, úgyhogy már amúgy se nagyon jutott semmi az ember eszébe, csak az, hogy milyen jó feneketlen mélységekbe süppedni ezzel az éjszakai zenével.
  
  Hát kérem, bőven kifejtve nagyjából ezt jelentette az a bizonyos hűha, amit el kellett mondanunk a koncert kapcsán. Most, hogy már elhangzott mindez, úgy ahogy megbeszéltük, elmondhatnák azt is, hogy Jan Garbarek kiszámítható. Csak hát egy ekkora hűha után az ilyesminek már semmi jelentősége nincs.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mason    oceano    filter    egek ura    mörbid carnage    the hellacopters    devilfire    this gift is a curse    contraband    hory gergely    gallagher    superbutt    gazember lászló    gasometer    downset    ska-p    pozvakowski    van még remény    sylosis    as you drown    david byrne    damon albarn    pixelhősök    linkin park    death valley screamers  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!