hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2006. június 23. péntek   17:24
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Messenger: Mivé Fajul A Világ
Music Works

  Underground szinten már elég komoly elismertségre tett szert a Messenger zenekar. Lehet, hogy többeknek még nem hangzik ismerősen ez a név, noha a banda már 1992 óta létezik, és azóta már 6 teljesértékű albumot kiadtak, pár demoval és kislemezzel egyetemben. Az ózdi Remorse mára ugyebár óriási kedvenccé vált (ha eddig esetleg nem lett volna az), köszönhetően a 2005-ös Harc című albumuknak, amelyről bátran állítható, hogy a valaha elkészült legzseniálisabb magyar thrash lemez. Messenger-ék márpedig együtt koptatták Remorse-ékkal annak a bizonyos bay area sulinak a padját, így tehát biztosak lehetünk benne, hogy a kaposváriak 2005-ös Mivé Fajul A Világ albuma szintúgy nem lehet csalódás egy hithű thrashernek.
  A Messenger története során több tagcserén, ezáltal zenei változáson is keresztülment. Szerencsére a thrash műfaj egyik lemezükön sem megkérdőjelezhető, viszont ez már a második album a 2002-es Más Törvény óta, ahol a basszerozó Batthyány Péter (Pepe) áll a mikrofon mögött, ő felel az együttesre már korábbról is jellemző üvöltős, de nem hörgős énekért. Kiállásában és orgánumában is fellelhető egyfajta hasonlatosság a legendás Chuck Billy-hez (Testament), de erről majd később. A zenésztársak is kiváló játékot produkálnak az egész albumon, akárcsak korábban, 2005-ben is remekül felépített, kiemelkedő lemezt tett le az asztalra (ill. fel a polcra, remélhetőleg minél több rocker szobájában) a Messenger.
  
  Ahogy már tőlük megszokott, most is az album címadó dala foglalja el az első helyet a számlistában. Jó ízelítő abból, ami vár ránk. Kemény, riffelős dal, csak a szöveg monoton egy kicsit. Az Átváltozás Dániel Laci kíméletlen tempójával indul. Óriási zúzás ez a szám, Pepe köpködi a szövegeket, Laci pedig nem kíméli a dobszerkót. Jót lehet headbang-elni rá, igazi agyszaggató koncertnóta. Kiváló dal az Eltűnök is. Végre egy kis gitárszóló is elröppen, ezeknek eléggé híján van az album, ez azért probléma! A dalok is leginkább csak 1-1 riff köré épülnek, amelyek ugyan nem rosszak, de hasznosabb lenne több váltás, több ötlet egy számon belül a monotonitás elkerülése, és az érdeklődés fenntartása céljából. Itt az Eltűnök dalban például nagyon jó ez az iszonyat módon belassulós befejezés.
  Kellemes középtempós, klasszikus thrash szerzemény a Savvá Válik A Vér. Hallunk némi gitárkocogtatást, kissé elvont refrént, Pepe pedig üvölt ahogy a torkán kifér. A Segíts egy döngölős szám, a szövegi részek viszont eléggé erőltetettek, nem tetszik. Pedig ha csak a zenét nézzük, jó szám lehetett volna. Zord dal az Őrjítő Gondolat, szaggatott ritmussal. Kicsit céltalannak érzem ezt a nótát, mintha a srácok se nagyon tudnák, mit akarnak kihozni ebből a számból. Pl. a „Végzek mindjárt, nyugodt vagyok / Megoldódnak a gondok, bajok” rész teljesen ellentétben áll az egész dal hangulatával, meg az őrjítő gondolattal. A cím refrénként való bömbölése is unalmas egy idő után. Kissé mélypontnak érzem a lemez közepét.
  
  De jön a Szép Új Világ, ami ismét egy frankó dal, és az ökológiai katasztrófa martalékává váló Földről szól. Itt jól meg vannak oldva a teperős témák, és a belassultabb, merengősebb refrén. Érdekes módon a szám szinte sosem akar véget érni: párszor már azt hinnénk hogy ennyi volt, de aztán újra a nyakunkba zúdítanak még egy kis döngölést. A Hazugság is egy érdekes dal, a System Of A Down-hoz hasonló gitárcincogtatós megoldással. Ennek ellenére vérbeli thrash nótáról van szó. Az Élj Tovább ismét csak a Messenger-féle „egy riffre építkezünk” felfogásban íródott. Azért a közepétől már kapunk némi változatosságot is, több ilyenre lenne szükség, a többi dalban is. De ettől függetlenül jó szám.
  
  Abban a bizonyos thrash suliban valószínűleg meghívott vendégelőadóként Tom Angelripper is tarthatott egy előadást, a Messenger nebulói pedig szorgosan jegyzetelhettek, mert az Üresnek Érzem... dalban a Sodom Ausgebombt dobtémáját hallom visszaköszönni. Persze nem mintha ez baj lenne, hiszen az egyik kedvencem lett a Mivé Fajul A Világ albumról ez a dal, csak érdekesség. Végre egy komolyabb gyorsulás, jót tett ez a lemeznek! A nyaktörő tempó mellett nyaktörő headbang-elős témák, döngölések is burjánzanak, és hopp egy gitárszóló is! Ezek miért vannak amúgy kispórolva!? A thrash suli labor-óráján ugye nem a Metallica St. Anger albumából vizsgázatok, srácok!? Az Üresnek Érzem... mindenesetre nagy koncertkedvenc lesz.
  A Mámor egy reszelős, zúzós szám, koncerten ez is szakítani fog, pláne a földig headbang-elős végjátéka. Utolsó nóta a Ne Add Fel, furán szétszabdalt szerzemény, elég nehezen áll össze, hogy mi akar ebből a nótából kisülni. De amikor már összefüggő riffeket is hallhatunk, úgy egészen emészthetővé válik a dal.
  
  A Mivé Fajul A Világ kiválóan beilleszkedik a Messenger életműbe, ez egy remek album jó dalokkal, amelyek koncerten egész biztosan leszaggatják a fejeket. Egy kicsit talán még hagyni kellett volna érni ezt a lemezt, akadnak itt-ott üresjáratok, valamint a szövegek fölött is lehett volna még ülni valamelyest. Kissé izzadtságszagúak, erőltetettek néhol, de azért komolyabb probléma nincsen velük, rendben vannak a mögöttük lévő gondolatok (lehet, hogy a lényeg végülis inkább ez). A zenészek végig kiváló teljesítményt nyújtanak, a gitárosok súlyos, headbang-elős riffeket válogattak össze a lemezre, Dániel Laci pedig zseniálisan dobol, már csak ezért is érdemes meghallgatni a lemezt (de tegyük hozzá, hogy ebben nagy segítségére van a megfelelő dobsound is).
  
  Pepéről említettem már, hogy több tekintetben is Chuck Billyt juttatja eszembe. Szerintem meglennének az adottságai hozzá, hogy hasonló böszmenagy bömböléseket eresszen meg a dalokban, mint a Testament indiánja. Pár helyen már lehet nyomokat felfedezni ehhez, de szerintem ez még nem tudatos. Úgy gondolom meg lehetne próbálkozni ezzel, lehetne erőltetni, nagy pluszt tehetne hozzá a banda zenéjéhez. A kiejtésre viszont figyelnie kéne Pepének, nem tudom megint csak mennyire tudatosan, de amolyan angolosan ejti sok helyen a szavakat. Ez nem lenne gond angol nyelvű szövegeknél, csak ugye a Messenger nem ebben utazik. Talán szemléltetésképpen a Ne Add Fel dalban lehet rámutatni, amikor pl. a „villám” helyett amolyan „ouillám” hangzik el. Ezekre kicsit oda kéne figyelni, és máris nem lenne semmi gond.
  A Messenger neve megkerülhetetlen a honi thrash színtéren, a Mivé Fajul A Világ lemez is tovább növeli a banda presztízsét. Akik már ismerték korábbról a csapat nevét és zenéjét, azok biztosan nem fognak csalódni az új lemezben, de nyugodt szívvel ajánlható minden thrash rajongónak.
  
  
  Felállás:
  Batthyány Péter: ének, basszusgitár
  Végh András: gitár, vokál
  Herczer Iván: gitár
  Dániel László: dob
  
  Messenger: Mivé Fajul A Világ
  1. Mivé Fajul A Világ
  2. Átváltozás
  3. Eltűnök
  4. Savvá Válik A Vér
  5. Segíts
  6. Őrjítő Gondolat
  7. Szép Új Világ
  8. Hazugság
  9. Élj Tovább
  10. Üresnek Érzem...
  11. Mámor
  12. Ne Add Fel



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Messenger

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 radics béla    dying wish    demjén ferenc    blessthefall    scott pilgrim    heroic    tina fey    xentrix    rosie huntington-whiteley    kerekes band    papp lászló aréna    demi moore    the all-american rejects    synchronring    neo fm    wolves in the throne room    csata: los angeles    death valley screamers    bréma    milla jovovich    bibliotheque pascal    hentesek    gogol bordello    scarred by beauty    hegyalja 2012  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!