hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2006. június 22. csütörtök   15:31
nincsen hozzászólás

szerző: Live Sound
The Clarke/Duke Project a Jövő Háza Központban
2006. július 13. 20 óra, Budapest - Jövő Háza Központ (Millenáris park)

  A populáris jazz-rock-funky stílus egyik legjelesebb képviselője Az 1981-ben alakult Clarke/Duke Project, amely idén amerikai-európai turnéval ünnepli alakulásának 25. évfordulóját. Ennek a közel ötven koncertes szenzációs turnénak egyik állomása július 13-án csütörtökön lesz Budapesten a Jövő Házában.
  
  Stanley Clarke 1951. június 30-án született Philadelphia-ban. Habár karrierje nagy részét a jazz világán kívül töltötte el (középiskolai rock zenekarok, saját a popzene határát súroló lemezei, filmzenék), mégis fantasztikus képességei lehetővé teszik, hogy mind bőgőn, mind basszusgitáron világszínvonalon játsszon jazzt. Még nem volt 20 éves mikor New Yorkba költözött, ahol bőgősként olyan jazztörténeti legendák zenekaraiban játszott, mint a szaxofonos Pharoah Sanders, Stan Getz és Dexter Gordon, a zongorista Gil Evans és Horace Silver, valamint a dobos Mel Lewis és Art Blakey. 1972-ben csatlakozott Chick Corea Return To Forever jazz-rock együtteséhez. A következő 4 évben (Jaco Pastorius Weather Report berobbanását megelőzően) a kritikusok és a muzsikusok is egyaránt a világ legjobb basszusgitárosának tartották. Rendszeresen listavezető volt a Down Beat kritikusi szavazólistáján. 1975-ben barátkozott össze a billentyűs hangszereken (keyboards) játszó George Duke-kal, akivel 1981-ben megalakította a Clarke/Duke Project-et. Stanley Clarke először 1985 őszén Find Out! című lemezturnéja során saját együttesével először járt hazánkban, majd 10 évvel később a Clarke/Di Meola/Ponty trió akusztikus The Rite of Strings turnéja keretében.
  
  George Duke 1946. január 12-én született San Rafael-ben. Mindössze 4 éves volt, mikor édesanyja elvitte egy Duke Ellington koncertre. Ekkor határozta el, ő is zongorista lesz. Középiskolájának jazz zenekarában már a billentyűk mögött ült, akkor már Miles Davis és a soul-jazz vonalat képviselő Les McCann volt rá a legnagyobb hatással. 1966 és 1969 között önálló jazztriójával szerepelt a helybeli Half Note klubban, ahol egy akkor még ismeretlen énekes Al Jarreau lépett fel vele rendszeresen. 1969-ben csatlakozott a trióhoz a francia hegedűs Jean-Luc Ponty.
  
  1969 végén elfogadta Frank Zappa invitálását és csatlakozott a gitáros Mothers of Invention együtteséhez. 1970 végén a legendás altszaxofonos Cannonball Adderley hívta combojába és ezzel a formációval járt életében először hazánkban, 1972 szeptemberében az Erkel Színházban. 1973 és 1976 között Duke ismét Frank Zappa-val szerepelt, miközben 1975-től (Journey to Love) a basszusgitáros Stanley Clarke szólólemezeinek állandó közreműködője, majd 1976-ban a dobos Billy Cobham-mel turnézott és készített lemezt. Szóló pályafutásának kezdetét is ez évre datálja. Ekkor jelent meg első önálló LP-je a From Me to You. A nagy áttörés azonban 1978-ban következett be, mikor a funky jellegű Reach For It lett Duke első aranylemeze. Muzsikusi karrierjével párhuzamosan AZ 1970-es évek vége óta zenei rendezőként (producer) is nagy sikerrel dolgozik a stúdiókban. Producerként az első nagy durranását 1981-ben a Taste Of Honey női diszkó csapattal érte el, a Sukiyaki harmadik a slágerlistán, de az R&B listát több hétig vezette, végül aranylemez lett. Az 1980-as években három LP-t készített a basszusgitáros Stanley Clarke-kal (The Clarke/Duke Project, Vol.1 1981; The Clarke/Duke Project, Vol.2 - 1983; 3 1989). Díjkiosztó rendezvények és TV-sorozatok zenei igazgatójaként is tevékenykedett: 9 éven át vezette a Soul Train Award zenekarát és részt vett az NBC Sunday Night Show című hétvégi sorozatában is. 1992-ben Snapshot című CD-je öt héten át vezette a Billboard Magazin Top Contemporary Jazz Albums listáját. 1993-ban a Montreuxi Jazzfesztiválon mutatták be a szimfonikus zenekarra és jazztrióra írt nagy lélegzetű művét, a Muir Wood Suite-et. A maga 21 jelölésével a valaha élt legtöbb Grammy-díjra nominált jazzművész. A legutóbbit (T-Jam) épp az idén kapta. Grammy-díjas jazzlemezek elkészítéséből is kivette részét Miles Davis - Tutu (1987), Dianne Reeves - In the Moment (2001), The Calling (2002).



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Livesound Productions

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bam margera    grain    sorbon sexual    baobinga    saxon    agent steel    super 8    cabaret medrano    violator    sweetest devilry    infected rain     amorphis    nirvana    wisdom    magor    angra    helia    raunchy    jim carrey    blu-ray    novarock 2012    guns ’    dresch mihály    szexhead    expire  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!