hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [háttér]  2000. július 4. kedd   16:38
1 hozzászólás

szerző: mogyoro
Oh, azok a nyolcvanas évek...


   Ha régen valamelyik kedvenc, de a nagy lemezkiadók által el nem ismert zenekaromról akartam valamilyen hanghordozót, akkor igen bajban voltam. De az is előfordult, hogy nem is ismertem zenéket, amiket illett volna. Például ´91-ben, a Nap-Napon mindenki a Sziámit várta, kérdezték is a müllerpetitől, hogy mikor lesznek, mire csak ingerült morgás volt a válasz, hogy lesz Kontroll, arra miért nem kíváncsi senki
   Az első Kontroll album erről a koncertről készült felvétel alapján jelent meg, a feszt.-en még csak a szövegkönyv, igaz, többen mondták, hogy már a versek alapján beugrik nekik a rég nem hallott zenei aláfestés (a Kontroll Csoport a napnapon-t később több archív felvétel megjelentetése követte).
  
   Hozzátenném, a SziámiTAO ezen a rendezvényen oszlott fel elég viharos körülmények között a színpadon Hernyó (későbbi) haverom közreműködése által. Igaz, rá egy évre már új csapattal rendelkezik Péter, miről az első hanganyag egy szám erejéig megtalálható (s legjobb tudomásom szerint e dal másutt nem is szerepelt, lekerült a repertoárból) a Bahia gondozásában megjelent NapNap Fesztivál albumon, több más, a cseppkőbarlangnál fellépő előadóval együtt. A kaziról még kiemelném másik kedvencemet, kiknek az itteni fellépéséről önálló album is NAPvilágot látott, a 2. Műsor-t az AlainDelonnal, Haumann Péterrel a körhintán.. (éljen az alternatív tánczene a´la 80-as évek ).Találkoztam egyszer egy sráccal, aki a 2. Műsor koncertjeinek relikviáit gyűjtötte. A zenekarnak annyira nem volt hivatalos hanghordozó kiadására lehetősége, hogy arany- s platinalemezeit saját maga készítette más lemezek befestésével (arany- és ezüstszínűre) s koncert alatt ezt dobálta be a közönség soraiba Ő mesélte, hogy a zenekar állandó mozgásban akarta tartani a tömeget, ezért hol céltábla-kitűzővel kellett fel-alá járkálni a közönségnek, hol mindenkinek meg kellett fognia egy szallag egyik végét, s a koncert végére össze kellett futni a másik végen található emberkével.

   Ezen lemezek kiadása óta nagyjából be is pótolták a ´80-as évek után maradt űrt. Kiadták, mi kiadandó (Balaton, URH, ..) megjelent újra a legendás Európa kiadó és Balaton a Zichy kastélyban, aminek az eredeti kiadását még a könyvtárból kölcsönöztem ki iskolás koromban, s már ott is ronggyá volt hallgatva.
   De még (legalább) egy tartozás van. A Petőfin volt anno a Kontroll Csoport és utódzenekarai Kistamás Laci vezetésével, onnan kiderült, hogy a SziámiTAOnak a Sürgős reinkarnáció-n kívül van még egy meg nem jelentetett hanganyaga.
   A tervek között szerepel a Mr. Pornowsky újra megjelenítése., vagy új felvétel? Kíváncsian várom, s remélem, lesz megint színházi est is belőle, mert nekem nagyon bejött ez az anyag (CD-n, mert a kazi vágott volt zeneileg, s igy nem teljesedhetett ki)
  
   S ha már a múlt zenéiről volt szó (a mai zenék a CD ajánlóban vannak, lesznek), akkor pár szó elfeledett, vagy ma már nem kapható előadókról. Mikor kapható volt, nem ismertem, mikor megismertem, nem volt kapható a Neurotic Rocktérítője, s szerintem sokan csak egy-két számát ismerik, vagy azt sem, sok ´slágerüket´ más előadóknak (pl. Balaton) tudnak be. A másik a Huckleberry (Röhrig Géza), ki lakáskoncerteket adott ingyen, csak a házigazdának minden betérő részére teát, zsíros kenyeret kellett biztosítania. Tőle is csak házi-felvételek forognak kézen. Tehát a ´80-as évek még nincs lezárva teljesen.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 egon 2015. június 14. 13:02  #1
Csak annyi megjegyzés, hogy a Kontroll Csoport és utódzenekarai műsort nem Kistamás László vezette, hanem Hajnóczy Csaba, és nem a Petőfin volt, hanem a Bartókon.

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pet needs    roar    honnan tudod    rio    job for a cowboy    paramore    illumishade    virgin steele    kajgün    skip the use    star wars    beholder    aaron eckhart    mason    charlie winston    mastodon    meshuggah    guillermo del toro    exarsis    ereb altor    lake of mind    sőrés zsolt    hang-súly    overdrive    the picturebooks  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!