hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2006. május 11. csütörtök   17:33
nincsen hozzászólás

szerző: András
Queensryche: Operation: Mindcrime II
Rhino / Warner

  Az Álomgyárra meredő tekintettel szocializálódott tömegek korában az ún. Gondolkodó Emberek természetes gyanúval viseltetnek minden kultúrtermék iránt, aminek a címében egy szám jelzi szemtelenül, hogy az valaminek a folytatása. Fenntartásaik egyáltalán nem ok nélküliek. Az esetek túlnyomó többségében ugyanis nem kell sokat szimatolnia a Gondolkodó Orrnak az ilyen-olyan folytatások környékén, hogy pénzszagot kapjon, és a Gondolkodó Szemnek sem kell sokáig nézelődnie, hogy észrevegye: csak egy újabb bőrt húztak le a rókáról. Mit ad Isten, most (az egykoron) a Gondolkodó Emberek metalzenekarának nevezett Queensryche is előhozakodott a maga folytatásával: a banda megcsinálta az Operation: Mindcrime II-t. Vajon mit szólnak majd ehhez a Gondolkodó Emberek?
  
  Az 1988-as keltezésű első részt köztudomásúlag nem lehet anélkül emlegetni, hogy el ne mondanánk, mekkora böszmeteg mérföldkőnek is számít a metal műfaj történetében a nagy ívű, újító zeneiségének és slágeres dallamainak, meg a Reagan-éra Amerikájának éles kritikáját nyújtó történetének köszönhetően. Így is van ez rendjén, mert az a konceptalbum tényleg egy klasszikus. Ez a konceptalbum meg nem lesz az, minden nagy ívű zeneiségével, slágeres dallamával, és a régi sztorit folytató, a (W.) Bush-éra éles kritikáját nyújtó történetével sem. Pedig nincs itt hiány nagy durranásokból. Geoff Tate hangja továbbra is óriási, Sister Mary szerepében visszatért a hasonlóan erős torokkal rendelkező Pamela Moore is, sőt, ezúttal már Dr. X-et is külön szereplő alakítja, méghozzá nem kisebb énekes-legenda, mint Ronnie James Dio. A trió dallamai között jó pár emlékezetes akad, kőkemény szövegköpködéstől az egymásra mosott sustorgáson meg a hörgésen (!) át az érzelmekben valóban gazdag dallamokig mindent elővezetnek. Az első hallgatásoknál egyenesen annyira elnyomják a hangszeresek munkáját, hogy az ember szinte megfeledkezik róla, mi is történik a háttérben. Pedig zajlanak ott is kellemes dolgok: mindenütt ízléses orkesztrális aláfestések köszönnek ránk, egymást érik a jó riffek és szólók. Változatosak is a nóták: az Im American kapkodós, felrázó (de azért nem felkavaró) nyitánya után a One Foot in Hell már jóval melodikusabban folytatja a sztorit, aztán a Hostage-ben a sokszínű bőgőjáték hívja fel magára a figyelmet. Itt-ott (például a Murderer?-ben) kimondottan neológ a gitármunka, a Speed of Light témája meg már 1975-ben is zseniális volt, amikor Jimmy Page pengette Kashmir címmel. És így tovább, és így tovább, és akkor még nem is beszéltünk az előző részre visszautaló témákról, meg a történetet színesítő hangjátékokról. Progresszívnek mindezt 2006-ban mondjuk már nehezen lehetne nevezni (az első rész 1988-ban ugyebár maga volt a megtestesült progresszivitás), mert fejlődés, újítás itt nincs, csak sok minden történik, de az azért tény, hogy a dalok néhány hallgatás után bontakoznak csak ki, akkor viszont már izgalmasak és tetszetősek. Tudjuk jól: rengeteg óriási lemeznél van ez ugyanígy azonban azokkal szemben ebben az albumban semmi sincs, ami arra kényszerítené az embert, hogy újra meg újra nekifeküdjön, hallgassa, tanulja. Talán főleg azért, mert nincsenek rajta Revolution Calling-szintű himnuszok meg Suite Sister Mary-típusú komplett zenés drámák, csak nagyon jól felépített, hangulatos és változatos dalok. És nagyjából hasonló a helyzet az előző résznél jóval egyszerűbb történettel is (röviden: a börtönből kiszabaduló, valóság és illúziók határmezsgyéjén egyensúlyozó, önmagát marcangoló Nikki bosszúszomjasan elindul felkeresni Dr. X-et, aki odajutatta) izgalmas a dolog, de elhűlni azért elég nehéz tőle.
  
  Épp ezért nem lesz klasszikus ebből a lemezből: hiányzik belőle az az átütő erő, ami az első részben megvolt, és azzal szemben újdonságereje sincs. Pedig ha a zenekar felvállalta, hogy elkészíti a második részt, akkor mi nyugodtan elvárhattuk attól, hogy minden szempontból felnőjön az elődjéhez, amivel korántsem csak egy izgalmas fiktív történet kezdődött el. Ez azonban nem következett be. Ha az előző rész egy tökéletes opera volt, akkor ez egy tökéletes musical a kettő közti különbséget nyilván nem kell ecsetelni. Remek album ez, de ennyi még ahhoz sem lesz elég, hogy az utóbbi évek lazább, egyszerűbb (egyébként a maguk nemében ugyancsak jónak számító) lemezei miatt elpártolt rajongók mindegyikét visszaédesgesse a Queensryche oldalára. Ez csak egy jól sikerült folytatás, de semminek sem a kezdete.
  
  1. Freiheit Ouverture
  2. Convict
  3. I´m American
  4. One Foot in Hell
  5. Hostage
  6. Hands
  7. Speed of Light
  8. Signs Say Go
  9. Re-Arrange You
  10. Chase
  11. Murderer?
  12. Circles
  13. If I Could Change It All
  14. An Intentional Confrontation
  15. Junkie´s Blues
  16. Fear City Slide
  17. All the Promises



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Queensryche

Warner Music

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 helloween    and so i watch you from afar    ocean eyes    Ágens    dolhai attila    inquisition    insane    krúbi    billy talent    paul di’anno    insane    raven    bouncing souls    sweetest devilry    gondozoo    dark of the moon    maruta    wendigo    brains    deck attack    danny barker     daniel craig    emmure (usa)    hobo És bill    gotthard  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!