hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2006. április 30. vasárnap   11:24
nincsen hozzászólás

szerző: Janina
The Ten Tenors: Larger Than Life
Warner Music

  Amerikai szíveket hódított meg a The Ten Tenors Larger Than Life c. albumával - és nem csoda, hiszen az operaénekesnek tanult tíz tenor saját pop-számait adja elő. Ezekben hallhatni ugyan operarészleteket, alapjában mégis popzenét játszanak, műfajban keveréket.
  
  Furának tűnik, hogy tenoroknak nevezik magukat, holott popzenét játszanak, ahol legkevésbé a hang magassága és mélysége alapján adnak nevet maguknak az énekesek - való igaz, legtöbb férfi előadó hangja tenor. Ők mégis így hívják magukat: a tíz tenor. Ezzel előidézik a három operaénekes emlékét: José Carreras, Placido Domingo és Luciano Pavarotti trióját. Műfaj tekintetében merőben különböznek egymástól: a trió valóban tenornak számít, hiszen a klasszikus zenében igencsak kiemelkedő jelentősége van annak, hogy milyen az énekesek hangmagassága és -színe.
  
  A tíz tenor, a tíz fiatal énekes mégis ezt a nevet választotta, igaz, a lemez összeállításához teljes klasszikus zenekarral dolgoztak, köztük hegedűsök, csellisták, mélyhegedűsök, sőt, egy hárfás is meg basszus- gitárosok, fúvós hangszeresek is vannak szép számmal, játszanak fuvolán, oboán, klarinéten, fagotton, trombitán, harsonán, illetve kürtön, ütőhangszerként dobot valamint percussiont vonultatnak fel a listában, de hallani lehet zongorát, szintetizátort.
  
  Feltevődik a kérdés: melyik pop-zenekar áll színre hasonló hangszerekkel. Persze, itt sem hallhatjuk például a gitárt valamennyi számban, de a Stonde címűben meglehetőst uralkodó zeneszerszám. Rögzítettek olyan alkotást is a lemezen, amelyben csak a dob és a zongora hangja hallható, vagy hol az előbbi, hol az utóbbi, hozzáadják esetleg még a gitárt.
  
  A zeneszámok jelentős része a tíz tenor számára íródott, a CD-n hallható 15 szám közt négy darab általuk írt és komponált mű, ezek stílusukban a klasszikus zene felé húznak: az első, a Water például beidézi Verdi Va Pensiero c. operarészletét a Nabuccoból, a Feet Lift Off The Ground pedig Giovanni Battista Pergolesi Stabat Materét.
  
  Hallgathatunk viszont pörgősebb zenei alkotásokat is, mint pl. a Together. Az utolsó két szám rögzítésében bizonyára közrejátszott a népszerűség növelése is: a Vangelis Conquest of Paradise, valamint Freddie Mercury Bicycle Rice. Ez a műfajok keverése könnyebbé teszi a lemezt, ez a stílus Amerikában hódítani szokott, Európában talán kevésbé. A tíz fiatal esetében viszont az is igaz: áprilisban az USA-ban turnéznak, a következő négy hónapban, májustól augusztusig viszont Németországban. A CD-hez tartozó bonus lemez felvételeit ugyanott, a 2003 júliusában Berlinben tartott koncerten rögzítették.
  
  A CD a klasszikus romantikus zeneszerző, Luigi Denza Funiculi, Funicula című nápolyi énekével vezetődik fel, ezt követi a Granada, majd Freddie Mercuryra emlékeznek meg egy dal erejéig, ez a Bohemian Rapsody. Lehetetlennek tűnik az a hitelesség, amellyel percekre ugyan, de megidézik a Queen első számú emberét. Sokszor megmosolyogható a Bee Gees Medley blokkjában a hangszín, de garantált, hogy nem csalódunk ebben a produkcióban sem. Hallhatjuk az Abba Dancing Queen című dalát, mely ugyancsak nem tér el az eredetitől.
  
  A klasszikus blokkban ugyancsak Verdi szerzeményét hallhatjuk (La Donna e Mobile a Rigolettóból, Va Pensiero a Nabuccóból), majd áttérnek Puccini A bohém című operájából a Che Gelida Maninára, végül Rossini Largo al Factotum c. operarészletét halljuk a Sevillai borbélyból. E klasszikus zenei résszel azt sugallják, hogy a nagy hármas tenor útját követik, bár a repertoárjuk egésze mégis azt sugallja, inkább saját, populárisabb szerzeményeikkel kívánják meggyőzni a hallgatóságot.
  
  Összességében elmondhatjuk: kiváló albumot tartunk a kezünkben, olyat, mely bizonyára számtalan - női - szívet hódít majd.
  
  Számok:
  1. Water / Va Pensiero
  2. Stonde
  3. The Way Away From You
  4. Angel
  5. Tango (Por Una Cabeza)
  6. Together
  7. Feet Lift Off The Ground
  8. Cast In Stone
  9. Sundance
  10. World Anthem
  11. Destiny Lies
  12. Thunder Point
  13. Burn For You
  14. Conquest of Paradise
  14. Bicycle Race
  
  Bonus Live CD
  1. Funiculi Funicula
  2. Granada
  3. Bohemian Rhapsody
  4. Bee Gees Medley
  5. Opera Medley
  6. Dancing Queen



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 helena bonham carter    cephalic carnage    dave grohl    colin o donoghue    inhalator        fassang lászló    legion of the damned    iron maiden    kmfdm    panzer    the ocean    new model army    the 69 eyes    uzipov    black-out    artus társulat    lost society    intercom    chief rebel angel    nicole kidman    eta    red hot chilli peppers    warner bros.    amber heard  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!