hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2006. április 27. csütörtök   11:16
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
A 25 éves Kretens a Wigwamban
2006. május 5., Budapest, Wigwam

  Egy kis történelem:
  
  -1981. szeptember 9. Rendeletben lehetővé teszik a gmk-k (a gazdasági munkaközösségek) működését.
  -1981. október. Elindul az első illegális, a demokratikus ellenzék által kiadott lap, a Beszélő.
  -Az 1981-es év folyamán: a két fő magyar ellenzéki csoport közösen készíti el a Bibó-emlékkönyvet.
  -1981. március. 30. Reagan amerikai elnököt Washingtonban, szakszervezeti vezetők előtt mondott beszéde után gépkocsijánál revolverből leadott tüdőlövés éri.
  -1981. május. 13. A római Szent Péter téren adott fogadás alkalmával II. János Pál pápát több pisztolylövéssel súlyosan megsebesítik. A merénylőt, a török Mehmet Ali Agcát letartóztatják és később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélik.
  -1981. július. 29. Károly walesi herceg házasságot köt Lady Diana Spencerrel.
  -1981. februárjának egyik hideg estéjén először lépett színpadra a Kretens.
  
  A zenekar nem akarja történelmi eseménnyé emelni ezt a dátumot, de mégis a mi kis saját történelmünk része lett. Összeállt négy tizenéves srác (Horváth Attila (Hemü) ének, Hrutka Róbert gitár, Krasznár János [később Szappanos György, majd Bozsó András basszus, Tóth Miklós (Max) dob), hogy elmondják a véleményüket a világról. A Kretens hamar kultzenekar lett a punk színtéren, amennyiben lehet kultról beszélni egy ilyen közegben. Hiszen ugyanaz volt mindenki, a zenekar és a közönség is. Persze hamar felfigyelt az ébredező szubkultúrára az állambiztonság is. Egy 1988-as irat szerint operatív szempontból fontosnak tartották többek a Kretenst is. Egyre sűrűsödtek a technikai okok miatt elmaradt koncertek. Egyszer egy Bercsényi Klubban tartandó Kretens koncert elmaradása után a feldühödött több száz fős tömeg a Váci utcán vonult végig tüntetve; a turisták és a rendőrség legnagyobb megdöbbenésére
  
  1983 a fordulat éve volt két szempontból is. Ekkor járt itt egy francia forgatócsoport, akik a magyar punkot dokumentálták az akkori törvények szerint illegálisan. Nem csak a filmben, de a forgatócsoport visszatérése után kiadott Világ lázadói harcra fel! kislemez-válogatáson is szerepelt a Kretens. Ugyanebben az évben szánta el magát komolyabb cselekvésre az állambiztonság. Hemü rendőrségi figyelmeztetést, Max megrovást kapott nagy nyilvánosság előtt elkövetett államellenes izgatás miatt. Az erős kéz hamar gyengült: 1985 körül hirtelen olyan szinten csökkent a nyomás, hogy a Kretens a Pecsában játszhatott 1500-2000 ember előtt, még egy NSZK-beli rövid turnét is engedélyeztek a zenekarnak, amelyet hatalmas sikerrel csináltak végig. Emellett egy jugoszláviai fesztiválra is kiválasztották a Kretenst sok hazai együttes közül. A New York Times is említést tesz róluk a kelet-európai punk mozgalommal foglalkozó cikkében. Együtt koncerteztek Rollins-szal, a UK Subs-szal és más külföldi zenekarokkal. Az ekkor induló Fekete Yuk egyik alapzenekara lett a Kretens. A rendszerváltás hajnalán itt jelent meg Ez még itt nem Amerika, majd második, cím nélküli kazettájuk.
  
  A sikerek ellenére a több mint 10 éves működés után a zenekar feloszlott. Közben bekövetkezett Bozsó Bandi tragikus halála. 1997-ben a Wigwamban újra színpadra álltak ekkor már Giret Gáborral. Ezután ismét szünet, majd hirtelen felindulásból 2000-ben Gödöllőn egy újabb buli.
  
  2006. május 5-én a zenekar megalakulásának 25. évfordulója alkalmából a Wigwamban újra színpadra áll a Kretens. Ezen a napon jelenik meg a koncertfelvételeket és 3 eddig sosem rögzített dalt tartalmazó új és első cd!
  
  Jegyek kaphatók 2700 forintért a Libri Könyvesbolt hálózatban és a Free Ticket, Filharmónia, Broadway, Művészetek Palotája, Nemzeti Színház, Rózsavölgyi, Ticket Express, Zeneakadémia jegyirodáiban.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 atari teenage riot    jaffa    +she+    hail of bullets    képzelt város    bridge to solace    rimszkij-korszakov    nofx    akusztika    nagy jános trio    gallagher    Üvegtigris    the dead lay waiting    nonverse    sacred reich    barbra streisand    marry me in vegas    rockpart    bastards of bodom    kukovecz gábor    ten years after    jon oliva    specko jedno    vices & virtues    funeral for a friend  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!