hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2006. április 25. kedd   17:51
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Ági 50 - Kontroll válogatás – koncert az A38-on
2006. április 30-án és május 2-án, Budapest – A38

  Jubileumi koncertek az A38 Hajón: az idén 25 éves Kontroll Csoport és 50 éves Bárdos Deak Ágnes néhány koncert erejéig újra összeáll - Müller Péter Sziámi és Kistamás László nélkül -, hogy eljátssza a Kontroll Csoport klasszikus repertoárját. A két koncert közül április 30-án a punk klasszikusait idéző LoPunk, a május 2-ai koncerten a cseh underground rock legendás zenekara, a Plastic People of the Universe lép fel a Kontroll Csoport mellett.
  
  A Kontroll Csoport 25 éves az idén. Először 1980-81 szilveszterén az első Kontroll Csoport koncerten az alapítótagok előadásában hallhatta Wahorn András (ex A.E. Bizottság) pomázi házának fészerében a szilveszteri házibuli közönsége az Ős-Kontroll dalokat. Az Ős-Kontroll tagjai Hajnóczy Csaba, Kistamás Laci, Bárdos Deák Ági, Hajnóczy Árpád és Iványi Norbi (aki sajnos néhány éve tragikus körülmények közt elhunyt) voltak. Az Ős-Kontroll - mely rövid időn belül Farkas Zoltán basszusgitárossal bővült, mentesítve Hajnóczy Árpádot a basszus gitározás és a szaxofonozás kettős feladata alól - Müller Péter (akkor még nem sziámi) belépéséig létezett. A Kontroll Csoport tehát 1981-ben vált azzá, amely formában később ismertté és népszerűvé lett. Ekkor a doboknál már Lehoczki Karcsi ült, s a fúvósszekciót Ujvári János erősítette.
  
  Mivel ebben az évben Bárdos Deák Ági jeles évfordulót ünnepel, megkapta a Kontroll Csoport két másik énekesétől Kistamás Lacitól és Müller Pétertől - mint a mesében - ajándékba a dalokat. Így lett ennek a programnak a címkéje az ÁGI 50, bár Újvári János is az idén ünnepli félévszázados szülinapját. A dalok a régiek, a zenészek ugyanazok, de a félreértések eloszlatása végett szeretnénk kijelenteni: a mostani formáció NEM a Kontroll csoport! Az ifjabb generáció jobb, ha tudja: jelen esetben - mint ahogy a Gödör klubban március 14-én is tette - Bárdos Deák Ágnes áll frontemberként a zenekar élén, de ez nem volt mindig így. A zenekar Bárdos Deák Ági 50 éves - és a Kontroll Csoport 25 éves - jubileumára szánja többek közt ezt a néhány koncertet, amellyel idén a közönség elé áll.
  
  Az évforduló alkalmából újra megjelenik a Kontroll Csoport eddig egyetlen stúdió felvétele az „Ezerkilencszáznyolcvanhárom”. Az egykor dupla CD 79 percnyi zenei anyaga ma már egy CD-re is felfér, s a borító füzet archív fotóinak nagyrésze eddig sehol sem volt látható. Rövidesen pedig elindul az együttes dokumentatív weboldala: a www.kontroll-csoport.hu is.
  
  A zenekar tagjai:
  Bárdos Deák Ágnes: ének
  Hajnóczy Csaba: gitár
  Hajnóczy Árpád: szaxofon
  Farkas Zoltán: basszusgitár
  Ujvári János: szaxofon
  Lehoczky Károly: dob
  
  A Lopunk együttes a Magyar Köztársaság egyik legszégyentelenebb zenekaraként nemcsak nem átall kizárólag feldolgozásokat játszani, hanem erre még végtelenül büszke is. A zenekar repertoárja a Vibratorstól a Dead Kennedysen és a Sex Pistolson át a Clashig és a Ramonesig terjed, azaz a punk klasszikus korszakának nagyjaitól lopnak. Sajátos módon közönsége nagy részét jól szituált menedzserek és idegen szavakat előszeretettel használó médiaelemzők teszik ki, de ez mit sem von le bennsőséges hangulatú és kellően önironikus koncertjeinek értékéből.
  
  A Plastic People of the Universe kultikus és legendás zenekar, melynek szinte minden megmozdulása történelmi pillanat volt. A PPU a prágai VSZ-bevonulás után alakult, és a Velvet Underground, a Captain Beefheart, de leginkább Frank Zappa pszichedelikus dadarockját követő zenéje revelatív hatást gyakorolt a fiatal értelmiségre. A zenekar „felforgató” koncertjei 1976-ban végül a tagok letartóztatásához és elítéléséhez vezettek. A per és az ítélet közvetlen kiváltó oka lett a Charta ´77 mozgalomnak, melyet elősorban Václav Havel, a PPU tagjainak közeli barátja szervezett. A Világegyetem Műanyag Népe első magyarországi fellépésére éppen az A38 Hajón került sor tavaly novemberben. Az akkori koncert sikerén felbuzdulva most ismét az A38-on lépnek fel.
  
  A zenekar tagjai:
  Vratislav Brabenec: szaxofon, ének
  Josef Janiček: billentyűs hangszerek, ének Jiří Kabeą: hegedű, ének Ludovík Kandl: dob Joe Karafiát: gitár Eva Turnová: basszusgitár, ének Ivan Bierhanzl: bőgő
  
  Válogatott albumok:
  
  Muľ bez uąí (Koncerty 1969-72)
  Voľralej jak slíva (Koncerty 1973-75)
  Egon Bondy´s Happy Hearts Club Banned (1974-75)
  Ach to státu hanobení (Koncerty 1976-77)
  Paąijové hry velikonoční, 1978
  Jak bude po smrti, 1979
  Co znamená vésti koně, 1981
  Hovězí poráľka, 1983-84
  Půlnoční myą, 1985-86
  Bez ohňů je underground, 1992/1993
  The Plastic People Of The Universe, 1997
  For Kosovo, 1997
  Líně s tebou spím/Lazy Love - In Memoriam Mejla Hlavsa, 2001
  Paąijové hry/Passion Play (az Agon Orchestrával), 2004
  
  Belépő elővételben: 1500 Ft, a koncert napján: 2000 Ft.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Kontroll Csoport

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 mitch & mitch    svoid    kovary    flynn    30y    leonardo dicaprio    kalózok    merzbow    aaron sorkin    verge    royal thunder    dodheimsgard    korog    krist novoselic    japanese voyeurs    hard charger    agentea    smici    tim ries    frankenstein-terv    geoff tate    cavalera conspiracy    chalaban    simple plan    paolo fresu  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!