hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2006. április 17. hétfő   12:19
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Eric Burdon & the Animals, Tripdavon
2006. március 25. Petőfi Csarnok

  Egyáltalán ne csodálkozzunk rajta, ha Martin Scorsese következő filmjének témáját Eric Burdon élete szolgáltatja majd. A rendező ugyanis előszeretettel dolgozza fel olyan emberek sorsát, akik emberből sztárrá váltak, majd a siker elmúltával visszavedlettek emberré. Eric Burdonnél egy kicsit speciális a helyzet, mert ugye ő az Állatok tagjaként vált sztárrá, aztán próbálkozott egyedül, és most megint Állatokkal veszi körül magát. Budapesten is velük adott koncertet, amely sajnos nagyszerű jeleneteket szolgáltatott volna a képzeletbeli Scorsese alkotás utolsó perceire. Elhízás, kényszerű absztinencia, hakni, minden toposz adott hát.
  
  Plusz egy Tripdavon nevű, az ismeretlenség ködéből szürke szamárként felbukkanó zenekar, amely nem vált az est sötét lovává. Lelkesek voltak és profik, összeszokott társulat benyomását keltették. Zenéjüket úgy írnám le, mintha parasztgyerekek nagyon szeretnék megcsinálni a Toolt, ám valamiért mégis rendre a Creed és a Nickelback környékén kötnének ki, köszönhetően az énekes lényének, aki egyszerre próbált lányos anyák kedvence, és pubertás rocker-fiúk idolja lenni. Ennek megfelelően az itt elhangzó összes dalukat különösebb feltűnés nélkül ki lehetne cserélni mondjuk a Puddle Of Mudd klipes nótáival. És ezt lehet értelmezni elmarasztalásként, és felmagasztalásként is, ízlés szerint.
  
  Aztán jókora késéssel besétált az Animals, hallhattunk egy szép szólót, elindult a Dont Let Me Be Misunderstood, és a megfelelő résznél végre belibbent Eric Burdon is, és rövid úton bebizonyította, hogy a turnéban és az években megfáradt hangja bizony csak és kizárólag nosztalgiázásra lesz elég, tekintve, hogy a közönség nagy része közelebb volt a nyugdíjhoz, mint az érettségihez, volt is erre lehetőség. Szóval Mr. Burdon kénytelen volt néha gyomorból ráerősíteni a dallamaira, amely bántóan sok falssal járt. Vagyis míg fénykorban elég volt kiereszteni a hangját, ma már kiabálnia kellett. Hatvanon fölül színpadra állni és ordibálni Hát nem tudom.
  Viszont hatvanon túl is tud nagyszerű dalokat írni, erre volt példa a funkkal vitalizált Kingsize Jones, és a kánon kórustól tüzelő Soul of a Man. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy a kísérőzenészekről is ejtsek néhány szót, hiszen mind vokálozás, mind a házi feladatnak beillő slágerek interpretálása, mind a szorgalmi feladatnak beillő improvizatív szólók terén jócskán kitettek magukért. Elég csak felidézni a We Gotta Get Out Of This Place itt hallott, a jellegzetesen kalapáló refrént teljesen elfeledtető, hosszúra és nem unalmasra nyúlt hangszermonológokkal tarkított verzióját. Az egészségesnél egy egész picivel nagyobb önimádattal rendelkező gitáros volt különösen elemében, hallatszott tisztán, hogy mocskosul érzi a bluest. A törzsfőnök kinézetű billentyűs pedig közel sem csak illusztrációnak szőtte a Hammond szőnyeg mintáit. A dobos gyakran vállból indított csapásokkal húzta és tolta a produkciót, a basszusgitáros pedig egy nő volt.
  A hagyományos blues darabok sem maradhattak ki, ezúttal az I Put A Spell On You és a Red Croos Store hangzott el, impozáns volt a háttér, de a lényeg bizony vegetált rendesen. Ezeknek fényében Eric Burdon pesti produkcióját nem tudom máshoz hasonlítani, mint egy olyan egyetemi professzorhoz, aki előadást már nem tud tartani, viszont még mindig egész jó könyveket ír.
  Aztán professzorunk a ráadás előtt még előadta akadémiai belépőjét, a House Of The Rising Sunt, amelyre inkább fogok emlékezni a frissiben beékelt szóló miatt, mint azok miatt a bizonyos második, extatikus sorok miatt, amelyek azzá tették a dalt ami, és tették azzá Eric Burdont, aki volt.
  A ráadásban még eljátszották Tina Turnertől a Rriver Deep, Mountain Hight az eredetihez hasonló vérbő boogie felfogásban, legvégül pedig jött a Tripdavon tagjaival megreggaesített, és elhippiskedett, az eredetihez abszolút nem hasonlítható Johnny Cash klasszikus, a Ring Of Fire. Levonultak, a közönség még utána is énekelt, én pedig azóta sem tudom eldönteni, hogy csak a turnéban fáradt el Eric Burdon, vagy már tényleg csak árnyéka önmagának. Mindenesetre nem lepne meg, ha pár év múlva a következő verset szavalná valami csehó színpadán:
  
  ”Hallom, hogy zúgott a taps
  Ma is a fülembe csap
  Múlhatnak az évek
  Ez bennem megmarad
  
  Levetem a köpenyem odahaza, és mit látok
  Nincs rajtam fellépő-ruha
  Agyam fölidéz minden kínos estét, tagcserét
  Nem mondhatom, hogy nincs ennél fogyókúra jobb
  De az életem nem volt sétagalopp
  
  Hálásabb volnék a tapsért
  Ha szavalnám Shakespeare-t
  Lovat, lovat, országomat egy lóért
  Fél éve nem nyertem a lovin lóvét
  
  Nem vagyok bár Olivier,
  De ha ő tudná ki az a Screaming Jay
  Értené, hogy a blues csupa kín
  Szebb a játék
  
  Színpadot tehát,
  Ahol az Állat kidühöngi magát
  Én ugyan a blueshoz értek,
  De szívesebben mondok verset,
  Ez sokkal jobb mulatság.”



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Eric Burdon

Tripdavon

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 balatoni boli    a pap - háború a vámpírok ellen    billy bob thornton    sólstafir    nicko mcbrain    chris pine    close your eyes    voltfolió    lochnesz    m. night shyamalan    uma thurman    maurics andrás    the word alive (usa)    hernádi judit    manu chao    lakatos róbert    stealing axion    halálos iramban    ill nino    data animal    twilight of the gods    dr. living dead    frank0 zer0    maxxwel    elvis jackson  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!