hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2006. április 7. péntek   17:29
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Lajkó Félix és zenekara, Boban Markovics Orkestar
2006. március 14. Fővárosi Nagycirkusz

  Ugyebár egy cirkusz fő vonzerejét az artisták, a mutatványosok, a bohócok, a kutyák, a medvék, és az elefántok jelentik. Na március 14-én a Fővárosi Nagycirkuszból ők pont hiányoztak, igaz, igazoltan, hiszen ezen az estére koncert volt betervezve a műintézmény porondjára, nem is akármilyen. Lajkó Félix és zenekara, a Boban Markovics Orkestar önmagukban is képesek rittyenteni egy-egy katarzist, együtt aztán pláne. Ehhez jött hozzá a remek díszletet biztosító cirkusz, amelyben azért csak jelen voltak a kutyák, medvék, elefántok. Szag formájában.
  
  Markáns egy buké mellett kezdett tehát műsorához Lajkó Félix, megszokásával ellentétben citerán, és nem hegedűn. Azonban csak azokat a megszokott jelzőket tudom ráaggatni citerajátékára, mint amelyek hegedűkezelését jellemzik: ezzel is bontja a formákat és őrzi a hagyományokat, ugyanúgy kínozza a húrokat, ugyanúgy képes egy szempillantásnyi idő alatt egy kiadós idegtépés után megnyugtatni, és elfelejtetni az aktuális, meg az összes többi idegtépést is. A nyitányt természetesen hatalmas taps fogadja, és érkezik is a Kurina Ferenc bőgősből és Brasnyó Antal brácsásból álló kísérőzenekar. Egymás felé fordulnak, és játszani kezdenek, és koncertjük végéig így is maradnak. Brasnyó Antal végig táncol, Kurina Ferenc végig vigyorogva fűrészeli a nagybőgőt, és persze feszülten figyelik a hegedűst, aki csukott szemmel, de tátott szájjal, koncentrálva, minden másról megfeledkezve teszi a dolgát. Mert egy virtuóznak talán az a dolga, hogy elkápráztasson saját érzéseinek kifejezésével. Lajkó Félixnek ez megy, ráadásul az előző mondat utolsó négy szavát egyformán komolyan veszi, társai pedig hiba nélkül asszisztálnak ehhez, de azt sem akárhogy. Mert ez a műsor ugyanúgy működik ülő, mélázó, akarom mondani figyelő közönség előtt, és bizony működne ez egy borgőzős táncházban is. Erre ők persze nem figyelnek, csak játszanak rendületlenül, időnként azért megállnak, letakarítják a leamortizált húrokat, és aztán brummog is tovább a bőgő, zakatol a brácsa, követve a cikázó hegedűt. Csoda-e hát, hogy a közönség el van kápráztatva?
  
  Aztán térhet is magához sebes tempóban, mert a konferansziénak komoly problémái akadtak a Boban, a Marko és a Markovics szavakkal. Hát új is ekkor még a helyzet, egész pontosan tíz napos. Pontosítva ez azt jelenti, hogy az újabban egyre több szólót vállaló Marko Markovics is zenekarvezetővé lépett elő, úgyhogy mostantól hivatalosan Boban és Marko Markovics Orkestar a legnépszerűbb szerb rezesbanda neve. Ennyi a változás, mert a zenéjük továbbra is harsányan zsong a sok fúvóstól, és latinosan, kicsit már szambába hajlón pattog, és játsszák még a Bubamarat is. A Maradonához egyre jobban hasonlító Boban pedig immár teljes erejével és karmozdulataival is azon van, hogy zenekarát elcsendesítse, vagy tovább lendítse. Közben táncol. A Sebők Vilmoshoz egyre jobban hasonlító Marko meg fújja és fújja, aztán kinyitja szemét, meglátja a sok mosolygó arcot, meghallja a sok tapsot, és olyan kisfiús zavarba jön, hogy három nyelven köszöni meg az ovációt. De azért néha táncol. Summa summarum, ha az Emmanuel Petit-hez egyre jobban hasonlító Lajkó Félix táncházzá alakította a porondot, akkor a Markovics família koncertje alatt egy ugyanazon okokból tánctalanított lakodalom volt. (Nem, nem a mi utcánkban.)
  
  Aztán táncház lett a lakodalomban, együtt húzta és fújta a Lajkó és a Markovics társulat, és sűrűben szakadtak a húrok, a fúvós hangszerekből többet kellett üríteni a nyálat, a taps kezdett egyre ütemesebbé válni teljes joggal, csak a produkció nagyon profin lett összepróbálva, ami egy dicséretes dolog, de talán itt is van az eb elhantolva. Egy teljesen spontán lezavart tivornyázás talán még nagyobbat durrant volna, mint ez szerkesztett a ráadás. De ennyi baj legyen, a három óra az így is három óra, Lajkó Félix így is Lajkó Félix , a Boban és Marko Markovics Orkestar így is Boban és Marko Markovics Orkestar. Cirkusz meg cirkusz.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Lajkó Félix

Fővárosi Nagycirkusz

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 arany jános    radikális amputáció    poem    s dance    nanny mcphee    manökken proletarz    warner bros.    wakachuka    helia    dance or die    death in vegas    esazlesa    teräsbetoni    innerwrath    pintér gábor    killswitch engage    supernem    molotov solution    diamondeyes    motorjesus    pál utcai fiúk    flotsam and jetsam    fürgerókalábak    civil war    danny elfman  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!