hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2006. április 3. hétfő   11:20
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Jazz Odüsszeia - Zenei vándorlás
2006. április 5-8., Budapest- Millenáris, Katona József Színház

  Jazz Odüsszeia - Zenei vándorlás címmel indul útjára egy különleges koncertsorozat. Három ország zenei szervezetei és számos ország kitűnő zenészei működnek együtt, hogy Londonban, Seine-Saint-Denisben (Párizsban) és Budapesten létrejöjjön a Jazz Odüsszeia - Zenei vándorlás. A fesztiválsorozat az európai jazz sokszínűségét, dinamizmusát és (át)alakulását hivatott bemutatni - azt, hogy ehhez a lüktető zenei világhoz miféle új energiákkal és tartalmakkal járul hozzá a migráció.
  
  2005. április 4-ei keddi, Dhafer Youssef A38 Hajóra tervezett koncertje sajnos az árvíz miatt elmarad. Koncert pótlása később!
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  2006. április 5., szerda 20 óra
  Budapest - Millenáris Teátrum
  
  Hugh Masekela, a világhírű dél-afrikai trombitás, akinek élettörténetét és zenei karrierjét jelentősen befolyásolta az apartheid és kényszerű száműzetése.
  
  1960-ban menekült Londonba és Yehudi Menuhin segítségével került be a Guildhall School of Music-ba. Később New York-ba ment, ahol fő patrónusai Harry Belafonte, Dizzy Gillepsie és Lois Armstrong voltak. A 70-es években már világhírű lett, és 1973-ban visszaköltözött Afrikába. 1985-ben még egyszer el kellett hagynia Afrikát, amikor barátait lemészárolták. Ismét Londonba költözött, részt vett a Graceland turnéban Paul Simon, Black Mambazo and Miriam Makeba társaságában. 1990-ben, Nelson Mandela kiszabadulásakor tért vissza Dél-Afrikába, és azóta is ott dolgozik.
  
  Hugh Masekela talán Magyarországon kevéssé ismert, de hogy mekkora világsztár és milyen tisztelet veszi körül, annak szemtanúja lehettem tegnap a Barbican koncerttermében, ahol teltház előtt - kb. 3000 férőhely - játszott a zenekar és Hugh Masekelát a közönség ovációval fogadta. Az egész terem felállt megjelenésekor, és ez a jelenet a koncert alatt többször is, spontán megismétlődött.
  
  Sokszor voltam olyan koncerten, ahol a saját műfajukban világsztárok játszottak, de ez minden várakozásomat felülmúlta. Most értettem meg, hogy milyen érzés lehetett Louis Armstrongot vagy Miles Davist színpadon látni. Egyszerűen áradt a színpadról egy fantasztikus élet tapasztalata
  
  - Masekela mindent tud a közönségről és az életről, amit tudni lehet.
  
  Amellett, hogy zseniális trombitás, kitűnő énekes és ütős, a legszeretnivalóbb táncos is. Karmester, zenész, békeharcos, komikus - mindent tud, és mindent mértéktartóan és hatalmas szenvedéllyel csinál.
  
  Kitűnő jazz zenészeket vonultatott fel - az afrikai jazz legjobbjait.
  
  Funky, jazz, afrikai ritmusok és Nelson Mandela - csak kapkodtuk a fejünket. S ha mindez nem volt elég, a műsor vége felé még meginvitál néhány fantasztikus zenészt. Yaron Hermannal zsidó népdalfeldolgozást játszik - gyönyörűen, majd színpadra hívja Soweto Kinch-et, akinek egész fizimiskája legalább annyira cool, mint szaxofonjátéka. (A hotelben volt szerencsém azt is meghallgatni, ahogy gyakorolt - a mellettünk levő szobában lakott). Vendége még egy fénylő tehetségű, fiatal muzsikus, aki
  
  13 éves volt, amikor Masekela először találkozott vele, és egy nagyszerű botswanai énekesnő.
  
  Egy nagyon tartalmas és zseniális élet, kiváló zenészek - Afrika, Amerika, Európa és a Közel-Kelet egy színpadon. Életem egyik legfontosabb zenei és színházi élménye volt. Ilyet csak valahol külföldön lát az ember - pl. Londonban vagy New Yorkban. Most jelentős pénzeket lehet megspórolni, hiszen mindez Budapestre jön.
  
  Hugh Masekela előtt Dhafer Youssef játszott, ő pedig egy egész különleges világba visz el zenéjével. Gyönyörű és érdekes - és úgy énekel, hogy borsózik az ember háta. Az ő koncertjét májusban bepótoljuk, sajnos ezzúttal az árvíz elmosta
.”
  

Gáncs Andrea

  
  A koncert előtt 20h-kor beszélgetés Hugh Masekelával.
  Koncert kezdés: 20.30h
  
  Jegyár: 6000 / 6900 Ft
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  Az A38 Hajó négy napig a Katona József Színházban vendégeskedik. Első este az elbűvölő énekesnő népzenével kevert dzsesszelőadását hallhatja-láthatja a nagyérdemű.
  
  2006. április 5., szerda 19 óra
  Budapest - Katona József Színház
  
  Szalóki Ági, Dresch Mihály
  
  világzene, népzene, dzsessz
  
  Szalóki Ági dzsesszformációja 2005 tavaszán állt össze Hallgató című lemezének felvételére. Ági kedvenc dalait szedte csokorba és négy dzsessz-zenészt kért fel a hangszerelésre. A stúdiómunka során hamar kiderült, hogy az öt zenész rendkívül erős összhangot képes kialakítani. A végeredmény: melankolikus hangulatú album, amelyen az erdélyi magyar és cigány népdalok a dzsessz finom árnyalataival és sokszínűségével gazdagodtak. Ági gyönyörű hangját, érzékeny éneklését remekül egészíti ki a zenészek invenciózus hangszeres játéka, karakteres improvizációja. Az együttes megalakulása óta számos koncerten játszotta az anyagot, intim, személyes hangulatot teremtve klubokban és fesztiválokon egyaránt. 2006-ban a Hallgató Fonogram-díjat kapott az év legjobb dzsesszlemeze kategóriában.
  
  A zenekar tagjai:
  Szalóki Ági: ének
  Balázs József: zongora
  Dés András: ütősök
  Barcza Horváth József: bőgő
  Lamm Dávid: gitár
  Bacsó Kristóf: szaxofon
  
  A Dresch Quartet vezetője, Dresch Dudás Mihály 1955-ben született. A meglepő módon gépipari szakközépiskolát végzett, egykor mechanikai műszerészként dolgozó Dresch Dizzie Gillespie és John Coltrane hatására kezdett el szaxofonozni, és 1979-ben végzett a dzsessztanszakon. Első együttesét 1984-ben alapította. A zenekarhoz kis időre csatlakozott az azóta szédületes szólókarriert befutott Lajkó Félix is. Lajkót Kovács Ferenc, majd két évvel ezelőtt Lukács Miklós váltotta fel, így stabilizálódott a Dresch Quartet klasszikus felállása.
  
  Talán senkinek sem sikerült következetesebben ötvözni a magyar népzenei hagyományt a klasszikus amerikai dzsesszel. Dresch a népzenei motívumok beemelésével egészen új mélységeket adott a bebopnak és fordítva. A kortárs világzene gyakran felületes „árukapcsolásaival” ellentétben Dresch Mihály zenéjében egyedülálló és egymástól elszakíthatatlan módon szövődnek egybe a pentatónia, Coltrane jellegzetes futamai, a ritmusszekció szvinges húzása, a meglepő dinamikai váltások, a free jazz szabadsága és a hangszeres virtuozitás
  
  A zenekar felállása:
  Dresch Dudás Mihály: tenor- és szopránszaxofon, furulya
  Lukács Miklós: cimbalom
  Szandai Mátyás: bőgő
  Baló István: dob
  
  Diszkográfia:
  Sóhajkeserű, 1985
  Hazafelé (szólólemez), 1987
  Gondolatok a régiekről, 1990
  Zeng a lélek, 1993
  ...Folyondár..., 1995
  Túl a vízen, 1996
  Hűs ég (szólólemez), 1997
  Révészem, révészem, 1998
  Mozdulatlan utazás/Riding the Wind, 2000
  Szép csendesen (szólólemez), 2001
  Hungarian Bebop (Archi Shepp-pel), 2002
  Egyenes zene, 2004

  2006. április 06. csütörtök 20 óra
  Budapest - Katona József Színház
  
  John Tchicai (DK) & Louis Moholo (RSA) & Spring Heel Jack (UK), Dresch Quartet, Keyser & Shuriken
  
  Az európai dzsessz egyik óriása, a zseniális szaxofonos, John Tchicai megmutatja, milyen az, amikor a free jazz találkozik az afrikai ritmusokkal és a drum and bass-zel. Sokkoló energiák, Dresch Quartet és jazzy levezetés a Jazz Odüsszeia második napján.
  
  John Tchicai (DK)
  Az 1936-ban született John Tchicai a free jazz egyik legnagyobb formátumú muzsikusa. A zaire-i (kongói) apától és dán anyától származó Tchicai először hegedűn játszott, majd 16 éves kora körül váltott altszaxofonra és klarinétra. Hamar központi alakjává nőtt az észak-európai dzsessz-színtérnek, de igazi hírnevét a hatvanas évek New York-i avantgárd robbanásának köszönheti.
  
  Ebben az időben együtt zenélt Archie Shepp-pel és Don Cherryvel a New York Contemporary Five-ban, majd alapító tagja volt a New York Art Quartetnek, mi több, feltűnt a free jazz klasszikus mérföldkövének számító Coltrane-lemezen, az Ascensionön is.
  
  Tchicai később visszatért Dániába, ahol kiterjedt oktatói munkát fejtett ki, majd a keleti filozófiák hatására munkássága egyre elmélyültebbé vált. A free jazztől eltávolodva a dzsessz, a blues és az afrikai zenék nagyszabású fúziójára tett kísérleteket. A hetvenes években Kaliforniába költözött, és azóta is fáradhatatlanul tartja workshopjait, fellépéseit, folyamatosan komponál és stúdiózik. John Tchicai túlzás nélkül az egyik legaktívabb dzsessz-zenész, aki generációkra gyakorolt elemi hatást.
  
  Louis Moholo (RSA)
  Louis Moholo 1940-ben született, és 24 évesen emigrált a Dél-Afrikai Köztársaságból. Zenészcsaládban nőtt fel, autodidaktaként tanult dobolni, és tehetségére hamar felfigyeltek Londonban. A szigetország egyik leghíresebb avantgárd dzsesszegyüttesének, a Blue Note-nek lett tagja, de emellett számos emigráns zenei csoportban játszott. Sajátos, melodikus dobolása nagy hatást gyakorolt a brit dzsessz-zenészekre, alapvetően kiteljesítve az afrikai befolyást az európai dzsesszben.
  
  Moholo néhány évvel ezelőtt visszatért szülőhazájába, de nem szakított európai kapcsolataival sem. Ennek köszönhető, hogy most Tchicai-jal és a Spring Heel Jack duóval játszik a Katona színpadán.
  
  Keyser & Shuriken
  Keyser & Shuriken, azaz Mozsik Tibor és Vályi Gábor dj-duója lassan tíz éve megkerülhetetlen formációja a hazai nu jazz-szcénának. Sodrós szvingeket éppúgy pakolnak, mint vérbő latinokat, hiphopot, a dzsesszeseb kemény elektronikát. Fáradthatatlan remixerként és partiszervezőként is letették névjegyüket, nevükhöz fűződik például az A38 Hajóval közösen létrehozott Sound On Ultra Loud sorozat. Erik Sumóval közösen megalakították a Crate Soul Brothers nevű formációt, amely különösen jól sikerült jazzy remixei révén híresült el.
  
  Keyser lelkesen segédkezik Marcel működésében, emellett jelentős tánczene-történeti munkásságot fejtenek ki, legutóbb például Blue Light címmel hoztak össze nagyszerű válogatást a hetvenes évek magyar fúziós dzsesszéből a londoni Cosmic Soundsnál.
  
  Belépő: 1500 / 2000 Ft
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  2006. április 7., péntek 19 óra
  Budapest - Katona József Színház
  
  Binder Károly Junileumi koncertje
  
  Binder Károly az idén 50 éves. A Katona József Színházba legújabb lemeze, a Hét duett Bartók Béla tiszteletére címet viselő anyag bemutatójával készül. Míg az előadás első felét szólóban, a második részt Borbély Mihállyal duóban adja elő.
  
  Binder Károly zeneművész, tanszékvezető, egyetemi tanár. Nagyformátumú muzsikus, aki kompozíciós technikák és improvizációs rendszerek szintézisét keresi, nem megfeledkezve saját gyökereiről. Az Erkel-díjas művésznek eddig 40 lemeze jelent meg. Borbély Mihály szintén a Zeneművészeti Egyetem tanára, fúvós, aki Binder Károly méltó partnere a Bartók tiszteletére írt darabok előadásában. Játszott a Sebő együttessel, Sebestyén Mártával, Grencsó Istvánnal, Szakcsi Lakatos Bélával, a 180-as Csoporttal, a Nemzeti Filharmonikusokkal, Eötvös Péterrel, valamint olyan világsztárokkal, mint Joe Lovano, Michael Brecker, David Liebman.
  
  ------------------------------------------------------------------------
  
  2006. április 8., szombat 19 óra
  Budapest - Katona József Színház
  
  Grencsó István jubileumi koncertje
  
  Grencsó István 50 éves. Ez alkalomból 2 részes műsorának első felében régi albumainak gyöngyszemeiből szemezget, míg a második részben megjelenés előtt álló darabjaiból válogat. Grencsó István évtizedek óta a magyar avantgárd jazz kiemelkedő alakja.
  
  Pályafutása 1979-ben, a Masina zenekarral indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, mely azóta is az első számú zenekara. A triótól a big bandig több különböző formációval szerepelt és készített felvételeket, melyekkel a jazz, az etno zene, a pop, a rock, sőt régi magyar tánczenék elemeit különböző módokon vegyíti egyedi, csak rá jellemző látásmóddal. Játszott - többek között - Brötzmannal, a Rova Saxophon Quartettel, a Makámmal és a Kampec Doloresszel. Máig tagja a MAKUZ-nak. Örményországban saját zenekara van. Decemberben óriási sikerrel mutatták be Japánban a Kampec Dolores legújabb lemezét (ennek magyarországi bemutatója az A38 Hajón lesz), Grencsó István közreműködésével



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38

Millenáris

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 watch my dying    foo fighters    ivan &the parazol    anti-flag    halestorm    pixies    romanticbiodark    ági és a fiúk    talking heads    s-modell    the dethroners    simon pegg    vektor    wacken metal battle    könnyedén    demians    a dog called ego    stimmgewalt    van canto    august strindberg    felföldi péter    lich king    állás    metal hammer festival    dreadful peace  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!