hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2006. február 22. szerda   16:22
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Pannonia Allstars Ska Orchestra: Budapest Ska Mood
Megalith Records

  Csak csatlakozni tudok Dr. Ring-Dinghez, aki a Budapest Ska Mood első és tizenharmadik dalában csupa szépet és jót mond a Pannonia Allstars Ska Orchestráról, és a legénység első hivatalos albumáról. Egy ilyen szaktekintély véleménye egyrészt megerősít a hitemben, másrészt akkor is csak szépet és jót tudnék mondani erről a tizenhat dalról, ha Dr. Ring-Ding utálná őket. Bár ez utóbbi kizárólag elméleti síkon fordulhatna elő.
  
  Mint ahogy aligha fordul elő még egyszer az, hogy ilyen sokat kelljen várni egy magyarországi lemez megjelenésére. De hagyjuk is a számtalan, a zenekar hatáskörén kívül álló csúszást, hiszen a budapesti ska hangulatra vágyóknak számtalan koncert, (vagy épp a Live At Artemovszk koncertlemez) állt rendelkezésére, hogy ismerkedjen a dalokkal, most pedig maga a korong is megérkezett. Végre.
  Egyébként a ska hangulaton kívül azért jut még bőven dub, reagge és rocksteady is a hallgatónak, közel sem csak színesítő jelleggel. Így a karibi eredetű monotonitás különböző fokozatai szinte mind képviseltetik magukat, mindenki megtalálhatja a maga ritmusát, amelyből a kellő időben és a kellő helyen zökkenhet ki, ha úgy tartja kedve.
  Hiszen viszonylag gyorsan indul a Balkan Fever, a fúvósok szállítják futószalagon a dallamokat és a szólókat, de erre a darabra is igaz az, ami az összes szerzeményre: itt minden PASO tag csak egy kilencede (helyenként tizede) a kompániának.
  A Police In Helicopter már jól ismert átiratával érezhetően gyorsabban pörög a korong, az Ignorance pedig letargikusan bandukol tovább, de szomorkodásnak vége szakad egyből, amikor Gagarin köszönt be harmonikájával, és elsöprő slágerességével. A Where Can I Go-ban King Django reagge-re énekelve keresi budapesti gyökereit a maga behízelgő hangján. Itt jegyezném meg, hogy később majdnem hangról hangra megegyező zenére mutatja be nem éppen behízelgő hangján az egykoron állandó vendégként szereplő Jani a hazai lakótelepeken és játszótereken uralkodó értelmetlen erőszakot. Sikerrel.
  Az All Night Long/Rudies Got A Soul koncertfavorit kettősét a Greed követi lopakodva, és értelmet adva a két gitárnak, ami azért is szokatlan,mert hasonszőrű zenekarok egy gitárt is alig szoktak egyáltalán használni, nemhogy kettőt kihasználni.
  A Tell Me Why megint egy sietős, ugyanakkor talán a legjobban sikerült darab, A Ska-Bah-Dub sokszínű és sokfelől érkező vokáljaival, és stílus-kavalkádjával lendül tovább, a Waiting For Salvation pedig dub klasszikusok módjára folyik szét.
  A Rudeboy Train a régi nagyokat idézi, a Mek It A Dateben pedig egy mai nagy, Dr. Ring-Ding raggázik egy kiadósat, ennek hátterében is szépen (vissz)hangzó dub szól. A Sebaj sem a sodró tempójától lesz nagy kedvenc, sokkal inkább bizarr szövegétől, és a fúvósszekció (sokadik) remeklésétől. A Policemant pedig csak az a sor eladná, hogy Segítse a testem átvinni az úttesten, még akkor is, ha rossz dal lenne. De ez csak egy ugyanolyan, kósza elméleti felvetés, mint amivel a bevezetőben próbálkoztam. Úgyhogy megint csak Dr. Ring-Ding szavaihoz fordulok: Mek it a date and dont be late!
  
  1. Balkan Fever
  2. Police in Helicopter
  3. Ignorance
  4. Hello Gagarin!
  5. Where Can I Go? feat. King Django
  6. All Night Long
  7. Rudie´s Got a Soul
  8. Greed
  9. Tell Me Why...
  10. Ska-bah-dub
  11. Waiting for Salvation
  12. Rudeboy Train
  
  Bonus:
  13. Mek it a date feat. Dr. Ring-Ding
  14. Sebaj
  15. Policeman
  16. Lakótelep



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

PASO

Megalith Records

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pearl jam    kopaszkutya    corrosion of conformity    karnak    placebo    kontrollzé    sandler    darker half    peter berg    ha/ver    grand magus    biters    lich king    nachtmystium    carcass    summer nights    crusted    heavy eyes    másfél    imperfect harmonies    dote    kadavar    jackson browne    masterica    crown the lost  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!