hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2005. december 30. péntek   14:19
nincsen hozzászólás

szerző: Trafó.Hu
Trafó Kortárs Művészetek Háza januári programja
2006. január 5-28., Budapest - Trafó

  Januárban a Nagy Britmánia programsorozat következő előadásával folytatódik az évad a Trafóban. Ha lemaradt a decemberben hatalmas sikerrel játszott DV8 Physical Theatre darabjáról, most két másik angol produkcióval vigasztalódhat: előbb a világ legnagyobb táncszínpadain fellépő, indiai gyökerekkel rendelkező Akram Khan előadása, majd az ex-DV8-es Nigel Charnock szólója tekinthető meg.
  
  Az októberben útjára indított Flamand Szezon következő előadását is januárban láthatják: ez a különleges atmoszférájú White Star című előadás, egy fiatal színházi csapat radikális társadalomkritikája napjaink valóságáról.
  
  Bár a szintén hagyományosnak számító EmergeandSee nemzetközi diákfilmfesztivált csak márciusban kerül megrendezésre, az elkészült műveket a szervezők január 10-ig várják. További információ és letölthető jelentkezési lap a www.emergeandsee.org internetes oldalon található.
  
  január 5-7. (Cs-Szo) 20h
  Akram Khan Company (UK): MA /tánc

  A Nagy Britmánia keretében a British Council, a Mini és a Trafó együttműködésében
  jegyár: 1500 Ft
  TRAFÓ bérlet érvényes
  
  ”A tudás önmagában semmi... a képzelőerő minden.” (Akram Khan)
  
  Akram Khan az angol táncélet egyik vezető fiatal koreográfusa, aki a nyugati és a keleti kultúra keresztmetszetében alkot. Egyszerre merít a nyugati kortárs és a klasszikus indiai kathak tánc hagyományaiból, és ezek elemeit ötvözve hihetetlenül élettel teli és dinamikus darabokat koreografál.
  
  A MA-t Hanif Kureishi, egy Angliában élő pakisztáni származású író írása ihlette és egy gyermektelen nő történetét meséli el, leginkább a keleti népmesék világát idézve meg. A MA különlegessége, hogy a táncosok élőzenére táncolnak a színpadon - négy indiai zenész gondoskodik az autentikus hangzásról és egy különleges atmoszféra megteremtéséről. Az előadás keretein belül egyszerre szólal meg a „mridanga” (dél-indiai dob) és a cselló, a pakisztáni énekes hangja a belga Ictus Ensemble elektronikus effektjeivel keveredik.
  
  Egy látványában és mozgásvilágában is varázslatosnak számító darabról van szó, mely 2004-es premierje óta nagy sikerrel járja be a világ jelentős színpadait.
  
  Művészeti vezető: Akram Khan
  Zeneszerző: Riccardo Nova
  Fény: Mikki Kunttu
  Díszlet: illur malus islandus
  Kosztüm: Tony Aaron Wood, Kei Ito
  Szöveg: Hanif Kureishi
  Táncosok: Eulalia Ayguade Farro, Akram Khan, Anton Lachky, Nikoleta Rafaelisova, Shanell Winlock, Navala Chaudhari, Young Jin Kim, Duan Ni
  Zenészek: Faheem Mazhar - vocal, B C Manjunath - Mridanga (percussion), Natalie Rozario - Cello, Lisa Mallet - Flute
  Dramaturg: Carmen Mehnert
  Koprodukció: The South Bank Centre, Théâtre de la Ville, Singapore Arts Festival, Romaeuropa Festival 2004, Arts Centre Vooruit, Tanzhaus nrw- Dusseldorf, Holland Festival, Göteborg Dance and Theatre Festival, Lincoln Center for the Performing Arts

  Január 13-14. (P-Szo) 20h
  Victoria & Lies Pauwels (B): White Star /színház

  A Flamand Szezon keretében
  jegyár: 1500 Ft
  TRAFÓ bérlet érvényes
  
  A belga színházi élet egyik unikális produkciója, egy fiatal társulat őszinte és kompromisszumot nem ismerő darabja, a metamorfózis színháza a Flamand Szezon következő előadása.
  
  A német Lothar Berfelde életét részben nőként, Charlotte von Mahlsdorfként élte le. A White Star kiindulási pontja az ő megfelelési, de egyben kitűnési vágyát meséli el; szembesülés az egyedülléttel és igazságtalansággal, a „normális” emberektől való különbözés megélésével - és az abból merített erővel.
  
  Az előadás egy társadalmi kép a Big Brother generációjáról, amely a mellőzöttség és kirekesztettség rémületében él. A darab 10 ember közösségét és világát mutatja meg, mely elvesztette viszonyítási pontjait; már csak a fogalmakat méregetik egymáshoz. Tapogatózás egy folyamatosan táguló, relatívvá lett univerzumban. Segélykiáltás és vád egyszerre. Megdöbbentően felkavaró, az emberi méltóságot morzsáira bontó események zajlanak a színpadon a legnagyobb természetességgel, a tánc és színház határvidékén. Hiába a dadaista hozzáállás, cél és eszköztár, a darab nem lázad; mereng inkább - elveszett idillek helyett a hétköznapok letudottnak vélt, könnyfacsaróan küzdelmes túlélése pereg előttünk, mígnem észrevesszük, hogy lelkünk éles szilánkjai elevenednek meg a színpadon. Erős, igaz társadalomkritika azoknak, akiknek még van kedvük a sodródó világban gondolkodni egy kicsit.
  
  Rendezte: Lies Pauwels
  Ötlet: Vanessa Van Durme
  Táncosok: Fred Debrock, Simon Dhanens, Jordi Gali, Jef Ravelingien, Wim Rigelle, Karlijn Sileghem, Einat Tuchman, Ben Benaouisse, Vanessa Van Durme, Florian De Temmerman, Arno Reyns
  Díszlet: Pol Heyvaert
  Fények: Stefaan Deldaele
  Zene: Johan Pycke
  
  Január 19-20. (Cs-P) 20h
  Élőkép Társulat: Lepkévé válás - Konspiráció /vizuális színház

  jegyár: 1000 Ft
  TRAFÓ bérlet érvényes
  
  Lepkévé válás, metamorfózis - Bérczi Zsófia „morfománjai” egy nem egészen emberi világba ragadnak el, ahol megelevenedik a díszlet, az előadók segítségével életre kel az elasztikus anyaggal bevont színpad és a vetített animáció az alakokkal és formákkal való játék új dimenzióját villantja fel.
  
  A Lepkévé válás nem más, mint egy színpadon testet öltő szürreális, fantasztikus „élővilág”, melynek lakói részben valós, részben virtuális (vetített) szereplők. A látvány és a hangzás egyaránt ennek a különös miliőnek az életre keltését szolgálja, az alkotók - egyértelműen elbeszélt történet hiányában - a mindenkiben működő gyermeki fantáziára és a nézők szabad asszociációira építenek.
  
  Az Élőkép Társulat olyan vizuális színház létrehozására tesz kísérletet, melynek szereplői nem emberek, hanem élő szobrok, természeti formációkra, állatszerű lényekre emlékeztető alakok. Az előadók színes elasztikus anyagba burkolt teste, illetve az egész színpadot borító textilréteg élő textúrát képez, melynek segítségével egy nem létező világot varázsolnak színpadra az alkotók. A vetített képek, animációk a térképzést, a tér tágítását és egy különös atmoszféra megteremtését szolgálják és fokozzák a vizuális élményt.
  
  Koncepció, díszlet, jelmez: Terebessy Tóbiás, Bérczi Zsófia
  Neonomád fénylények (feszített véglény és a bucskák): Terebessy Tóbiás
  Hangfelvételek és zenei montázs: Bársony Júlia
  Vetítés: Molnár Márk, Szarka Fedor Guido
  Szereplők: Bársony Júlia, Dékány Edit, Gyöngyösi Adrienn, Kántor Kata, Nagy Fruzsina, Szabó Ágnes, Szarka Fedor Guido, Törzsök Kata
  Artisták: Benjamin Glass, Halasi Márk
  Mozdulatok, figurák, koreográfia: Bársony Júlia, Bérczi Zsófia, Dékány Edit, Kántor Kata
  Látvány és rendezés: Bérczi Zsófia

  Január 21. (Szo) 20h
  Unit (F-B-H-DK) /jazz

  jegyár: 1000 Ft
  TRAFÓ bérlet érvényes
  
  Sébastien Boisseau az itthon is gyakran fellépő Gadó Gábor French Quartet nagybőgőse. Az általa létrehozott Unit Európa kiemelkedő jazz zenészeiből verbuválódott. Sébastien, Matthieu Donarier és Gadó Gábor évek óta elválaszthatatlan patnerek, Laurent Blondiau Belgium egyik legjelentősebb szólistájaként a Maak´s Spirit vezetője, az Aka Moon (március 11. Trafó!), Philippe Catherine, Kris Defoort, Steve Houben, valamint Mark Turner zenésztársa. A dán jazz-szcéna ífjú sztárja, Stefan Pasborg három éves kora óta dobol és neve egyre több nemzetközi produkcióban tűnik fel.
  
  Az együttes a budapesti BMC Records-nál januárban készíti első albumát, melynek alkalmából az elsők közt hallhatjuk őket, jó fél évvel európai bemutatkozó körútjuk előtt.
  
  A koncert második felében Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós csatlakozik a zenekarhoz.
  
  Matthieu Donarier (Fr): szaxofon
  Laurent Blondiau (B): trombita, bugle
  Gadó Gábor (H): gitár
  Sébastien Boisseau (Fr): nagybőgő
  Stefan Pasborg (D): dob
  
  Szakcsi Lakatos Béla - zongora
  Dresch Mihály - szaxofon
  Lukács Miklós - cimbalom
  
  Január 25. (Sze) 20h
  Nigel Charnock (UK): Frank /fizikai színház

  A Nagy Britmánia keretében a British Council, a Mini és a Trafó együttműködésében
  jegyár: 2000 Ft (kiemelt)
  Trafó bérlet kiemelt szelvénye érvényes!
  
  Frank - morbid irónia, fekete humor és féktelen komédia keveredik a sokoldalú tehetségéről és elragadó előadásmódjáról ismert Nigel Charnock szólójában.
  
  Nigel Charnock - a DV8 fizikai színház alapító tagja és egykori táncosa - különös szólóiról vált nemzetközi szinten ismertté. Szólói közül a Frank a legfrissebb: a férfinévre és a nyíltságra egyaránt utaló cím az előadás hangvételére is enged következtetni. A különleges tehetségű előadóművész fittyet hány a hagyományos színházi előadásmód diktálta határokra és táncszólókat dalbetétekkel és improvizált monológokkal vegyít. Túláradó energiái a közönséget sem hagyják hidegen: a Trafóban korábban bemutatott Human Being című szólója óriási sikert aratott.
  
  Nigel Charnock hosszú évek óta kísérletezik a tánc határainak felderítésével és kitolásával, más művészeti diszciplínák és a média eszközeinek integrálásával. Számos országban, számtalan társulatnak koreografált, többek között a Pet Shop Boys tévés fellépéseihez és nemzetközi turnéihoz fűződik a neve. 2002 óta a Helsinki Dance Company művészeti vezetője.
  
  Nigel Charnock 2005. január 26-án és 27-én két napos kurzust tart a Műhely Alapítvány szervezésében.
  
  Koncepció és előadó: Nigel Charnock

  Január 27-28. (P-Szo) 20h
  Chris Haring (A): Fremdkörper (Idegen test) /tánc

  jegyár: 1500 Ft
  TRAFÓ bérlet érvényes
  
  Chris Haring Bécsben élő szabadúszó táncos, koreográfus, aki dolgozott már többek között a közelmúltban nálunk járt DV8 Physical Theatre-rel és Nigel Charnock-kal is, és akinek D.A.V.E. című darabját 2003 januárjában láthatta először a Trafó közönsége. A most bemutatásra kerülő Fremdkörper című koreográfiában ismét egzisztenciális kérdéseket boncolgat. A darab, bár sci-fi elemekre épül, mégsem cyborg-táncelőadás akar lenni, sokkal inkább egy idegen teremtmény belső életét kutatja. A mozdulatok kidolgozása során folyamatosan jelen volt a törekvés, hogy a táncosok olyan lényeket képzeljenek el, akik önmaguk számára is idegenek. Ezek a lények olyan testekben ébrednek fel, amit anélkül kaptak, hogy bárki elmagyarázta volna, hogyan kell használni őket - ez a helyzet egy táncelőadás létrehozásakor is.
  
  Hang: Peter Rehberg / Mego
  Tánc: Stephanie Cumming, Julia Mach, Olaf Reinecke, Robert Tirpak, Chris Haring
  Koncepció: Katherina Zakravsky
  Video: Julia Willms
  Monitorinstalláció: Oliver Bokan
  Kosztüm: Max Wohlkönig
  Konzultáns: Thomas Jelinek
  
  2006. január 15-ig látható
  Lakner Antal: INERS_ Dupla- és mikrogravitációs állapotok /kiállítás

  Helyszín: Trafó Galéria
  
  Elképzelte már valaha a teljes csöndet és mozdulatlanságot, gravitáció nélkül? Megtörtént már Önnel, hogy súlya kétszeresével nyomta a Földet? Lakner Antal speciális eszközei ilyen élményekkel gazdagíthatnak minket. Légmentesen zárt lebegőkabinja a külvilág ingereit teljesen kizárja és megszabadítja a központi idegrendszert az igen megterhelő gravitációs vonzástól, így a felhasználó belső horizontja felé fordulhat. A duplagravitációs öltözet viselése pedig a normál földi gravitációs terhelés másfél, kétszeresét eredményezi, amelynek hatására az ember egyszerű mozdulatai is nehéz fizikai erőkifejtéssé változnak.
  
  Lakner Antal a kilencvenes évek eleje óta a magyar képzőművészeti szcéna egyik legaktívabb és kétségtelenül nemzetközileg is egyik legsikeresebb képviselője. A művészet és a tudomány, a modern technológia határvidékeit kutató, következetes művészeti programját számtalan magyar és külföldi kiállításon követhettük nyomon.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Trafó

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 spi    january jones    paul rudd    stealing axion    shining    apey    hypocrisy    alex kapranos    road    adrien brody    zságer    sólstafir    petter carlsen    jarolics tamás    az utazás    nanny mcphee    kissin´ dynamite    random deeds    between the buried and me    blasted mechanism    illdisposed    sherlock holmes    machinae supremacy    weedeater    factorial-x  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!