hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2005. december 15. csütörtök   11:42
nincsen hozzászólás

szerző: András és Tompi
I. Anti X-mass Kick Off Festival
2005. november 29. A38

  Ha szó szerint vesszük a mondást, miszerint minden jó, ha a vége jó, akkor az első Anti Xmas Kick Off fesztiválon nem volt minden jó. Ugyanis zseniálisan indult, remekül folytatódott, de a vége sajnos minden volt, csak éppen jó nem. Viszont a zseniális kezdés és a remek folytatás feledtette a sótlan befejezést is. De azért ne feledkezzünk meg a november 29-ei események részleteiről sem. Íme.
  
  A színvonalat a Keep of Kalessin esetében tulajdonképpen borítékolni is lehetett, hiszen ha egy bandát nem arról jegyzünk meg, hogy a Satyricon turnégitárosa játszik benne, hanem arról, hogy van egy Reclaim című EP-je, az már jelent valamit. Meg hát aztán Csihar Attila sem énekel akárhol, ahogy Frost sem ül be mindenhova dobolni. És még ritkább, hogy valaki olyan jöjjön Csihar Attila helyére és Frost, aki nem másképp csinálja jól, mint Csihar és Frost, hanem ugyanúgy. Merthogy az új vokalista, Ghash, és az ütősöket kezelő Vyl sem csak próbálta reprodukálni a nevezett albumon hallhatókat, és ennyiben el is dőlt, hogy a koncert zseniális lesz. Hiszen Obsidian C-től el is vártuk, hogy (nagyon) gyorstalpaló gitárleckéket pengessen mind a huszonöt percben, amit a bandára szabtak (meglehetősen szűkmarkúan), és ez be is jött.
  
  Amitől pedig mindezzel együtt sem lett visszataszítóan elitista a Reclaim, a Come Damnation, vagy akár a korábbról megidézett As Mist Lay Silent Beneath és az Agnen előadása, az az, hogy mindez nem valamiféle ökölrázós vagy szájbittyesztős előadásmóddal társult, hanem a lehető legegyszerűbb mániákussággal. Nagy kár, hogy ebből a t. publikum szinte semmit sem érzékelt: a reakció körülbelül annyiban merült ki, hogy néhény néző tapsolt, néhány meg öngyújtóval a kezében fürkészte a belépőn, hogy ez most vajon a Tremor vagy a Bloodrainbow-e. Aztán a rendezvény végén nyilván megállapodott magával abban, hogy biztosan a Khold volt. Nem baj, mi még minig csak keressük a szavakat. (A. és T.)
  
  Ritkán fordul elő az, hogy katarzis katarzist követ, igaz az Exodustól ezt dőreség is lenne ezt elvárni. Ők a minőségi, gitárokkal, dobokkal előidézett szórakoztatás hívei, körülbelül úgy, mint az AC/DC. Csak egy kicsit durvábban. Meg gyorsabban. Ez már világos lett a Bonded By Blood alatt is. Jól a lovak meg a húrok közé csaptak ezzel a klasszikussal, nem is olyan nehezen bírva rá a jelenlévők majd felét, hogy üvöltsenek velük, hogy léggitározzanak, hogy pogózzanak, és hogy ámuldozzanak a míves szólók hallatán. Magyarul hogy szórakozzanak. Ehhez a művelethez az Exodus felvett egy metronómot, aki/amely a keresztségben a Paul Bostaph nevet kapta, valamint alkalmazott egy Rob Dukes néven anyakönyvezett ceremóniamestert, aki tökéletesen pótolja Steve Zetro Souzát. Egyrészt tökéletesen ugyanúgy rikácsolja el a szövegbe rendezett szitkokat, másrészt talán még egyszerűbb lélek. Megjelenése pedig meghaladja a markáns karizmatikusságot, rá már nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy ronda, pedig Zetro se egy Alain Delon. Tökéletesen bevált a posztján Lee Altus is, aki ha faarccal is, de tökéletesen interpretált néhány szólót. (Egykedvűségéből kiindulva még azt is megkockáztatom, hogy nem valószínű, hogy ő lesz az H-A Teamből a hiányzó láncszem. Bár ki tudja.) Kár, hogy ebben a szemlátomást jól összecsiholt csapatmunkában a hangzás nem számított tagnak, és csak a vége felé a Scar Spangled Banner, meg a War Is My Shepphard volt az a két nóta ahol már lehet használni a pengeéles, és a tömény szavakat arra, ami a gitárok megszólalását illeti. Így a Lesson In Violence-t, a Faboulous Disastert elvitte a nóták klasszikus mivolta, a Blacklistet, az I Am Abominationt, meg a többi új eresztést pedig a csapatba (Gary Holtba mindenképpen) visszaköltözött energia. AC/DC feldolgozás ezúttal nem volt. Nem baj, cserébe láttuk a thrash metal AC/DC-jét.
  
  Sokan el is mentek eme produkció után. Bocsássunk meg nekik, pontosan tudták, mit cselekszenek. A Hyporcrisy ugyanis jött, látott, és tartott egy hatásvadászatot. Jó hangosra vették a gitárokat, és pakoltak rá majdnem annyi effektet, torzítót, mint Peter Tägtgren mikrofonjára. Ilyen hozzáállással, Horgh-gal és egy mesterségesen szőkített viking harcossal kezdte meg az esti tapsoltatást a Metal Mulder. Az ehhez szükséges dallamos, göteborginak is eladható dallamok, a (97-ben még) hangulatos szintetizátor aláfestések, valamint a lassabb, headbangeltető riffek pedig olyan nótákban folytak egybe, mint a Roswell 47, a Final Chapter, a Fire In The Sky, és az Until The End. Ezekért Tägtgren a régi fanoktól a talányos című Impotent God, és az Inferior Devoties, no meg Gorgoroth pólója segítségével kért elnézést. Volt is miért, hiszen miatta és csatlósai miatt nem lett minden jó az Anti X-mass fesztiválon. (T.)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Exodus

Keep of Kalessin

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 budapest    newsted    metalchamp    between the buried and me    stratovarius    kataklysm    rhapsody of fire    luis fonsi    crown the lost    negativeart.hu    dew-scented    children of bodom    adrian brody    the rotted    twilight force    arkan    run with the hunted    science or society    gus g    akusztika    urne    natasha shneider    emily browning    vörös andrás    cillian murphy  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!