hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. december 3. szombat   14:58
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Confessor: Unraveled
Season Of Mist

  Szinte kizárólag a pénzre szokás gondolni, mint a legendás zenekarokat újjáalakító tényezőre. Az amerikai Confessor egyesülésében csak annyiban játszottak szerepet az anyagiak, hogy egy jótékonysági koncert kedvéért porolták le az 1994-ben szögre akasztott hangszereiket. Történt ugyanis, hogy a csapat gitárosa, Ivan Edward Colon 2002-ben tragikusan fiatalon elhunyt, és az említett koncert bevételeit az ő családjának ajánlotta fel a zenekar. És hiába a relatív ismeretlenség, a korai meg-nemértettség, ennek az egyesülésnek a híre igen gyorsan elterjedt, és a kevés rajongó intenzív unszolására elkészítette a Shan McCoy gitárossal kiegészült ötös a Sour Times demót, ami zenéjük sebességével ellentétben, nagyon gyorsan elkelt. Ezt már szinte pillanatok múlva követte az 1990-es Condemned demo újrakiadása, és most itt a nagy lemez, az Unraveled, amely régi dalok új változatából, illetve friss nótákból áll össze.
  
  Nem is foglalkoznék azzal, hogy melyik szerzemény új, melyik nem, tökéletes mind a nyolc kompozíció. Nem csoda, hogy éretlenkedés fogadta ezt a bandát a kilencvenes évek elején, hiszen ez a fajta epikus, Candlemasstól eredeztethető doom még Európában is kevés hívet verbuvált magának, nemhogy a nagy vizeken túl. Ha ehhez még hozzávesszük azt, hogy páros ütemezésű témákat, szokványos négynegyedben született riffeket szinte szökő-évente használnak, akkor talán meg is értjük sikertelenségüket. Progresszív doomnak mondják saját stílusukat, és van is benne valami: a tíz éves dalaik még ma is valóban progresszívnek hatnak, a doom hangulat pedig kétség kívül sajátja a Gyóntatónak.
  A Cross The Bar sabbathos és szinte önálló életre kelt riffjei már az első fél percben meggyőznek erről minden szíves érdeklődőt, hogy a szólót ne is említsem. Bíztatóan indul a vészjósló hangulatú Until Tomorrow, ahol Scott Jefferys énekes sokszorosított vokáljaiban gyönyörködhetünk, persze csak a Shoaf/McCoy gitárduó Wartell/Franklin gitárduót idéző, magyarul Trouble-szerű harmóniái mellett. Még lassabban, kínlódva halad tovább a Wigstand, a Blueprint Soulban pedig megkapjuk az első olyan riffet, amelyre el lehet ereszteni egy lendületes, klasszikus pózban felvehető headbanget. Itt tűnik fel a természetes, mindenféle stúdiós abrakadabrát nélkülöző hangzás ereje és tisztasága. Követendő, ám követhetetlen megszólalás ez. A Downside ritmusfesztiválját követi a Sour Times, ami annyira doom, hogy már az első megpengetett hangjainál érzi az ember a vállán a koporsót. Lehet is cipelni majd hat percen át.
  A Hibernationben és a Strata Of Fearben is tökéletesen vegyül a kimért tempó virtuóz megoldásokkal és a temetői hangulattal. Erre csak azért nem lehet azt mondani, hogy úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, mert eddig még semmilyen nagykönyvet nem írtak arról, amit a Confessor csinál. Azért csak eddig, mert most már van egy. Unraveled a címe.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Confessor

Season Of Mist

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 john cale    chronosphere    alex chilton    pater sparrow    lendvai lilla    rompeprop    ben stiller    atreyu    inferia    sunn o)))    reason-x    impro school    emma watson    erik sumo band    pentagram    nofx    burst    warbringer    tasters    the cribs    james sullivan    mesevilág    live evil    szántó faszi    de-phazz  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!