hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2005. december 1. csütörtök   13:54
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
INTRO fesztivál
2005. december 1-9., Millenáris Park – A38 – Műcsarnok – Trafó

  Köszöntő

  Egyszerre több helyen, egyszer és többször, most először INTRO Fesztivál, modern művészeti összefogás a Millenaáris Parkban az A38 Hajón a Műcsarnokban és a Trafóban!
  
  Különleges nemzetközi zenei és színházi csemegék, médiaművészeti kiállítások, világhírű performerek: Ben Patterson, Oi Va Voi, Count Basic, Namysłowski, Nils Petter Molvaer, Szemző Tibor, Frenák Pál, Ágens ... Légy jelen! Légy aktív és interaktív részese a Jövő Háza kiállítást megelőző modern művészeti összefogásnak!
  
   A Millenáris Kht. főszervezésben 2005. december 1-9. között látogathat el a szakmai és nagyközönség az első INTRO Fesztiválra. A Fesztivál egyszerre több helyen, fő helyszínként a Millenáris Parkban jelentkezik, melyhez a fesztivál teljes időtartama alatt csatlakozik az A38 Hajó koncertekkel, a fesztivál nyitányakor a Trafó színházi előadásokkal, záró hétvégéjén pedig a Műcsarnok kiállításokkal és koncertekkel.
  
  Az INTRO Fesztivál egy nagyszabású, a főváros legfontosabb kortárs és modern művészeti szakmai bástyáit bevonó nemzetközi, modern összművészeti fesztivál, amely a Millenáris Parkban decemberben megnyíló Jövő Háza kiállítást megelőző időszak egyik legnagyobb durranása lesz.
  
  Mi négyen különbözőek vagyunk ugyan, s különbözőek a lehetőségeink is, mégis mindannyian azt gondoljuk: egyik legfőbb feladatunk és felelősségünk, hogy a különböző művészeti ágak egymásra találásának és bemutatkozásának teret adjunk.
  
  A gazdag és sokrétű programkínálatot a Millenáris szervezőstábja állította össze a szakmai partnerintézményekkel közösen, szem előtt tartva a modern művészetekre fókuszáló és ezekben élen járó partnerintézmények, és a Millenáris kulturális arculata közötti párhuzamokat, témákat, az ebben rejlő szakmai lehetőségeket.
  
  A fesztivál a hétköznapi történésekből kiemelve, a kortárs kultúra ünnepévé szeretné tenni december elejét. Programjaival sokszínű szórakozást nyújt a fiatalok, gyerekek és családosok számára egyaránt. A fesztivál egyik különlegessége, hogy a szatellit helyszínek széles sávú internetes összeköttetés révén élő közvetítéses kapcsolatban lesznek egymással.

  December 1., csütörtök

  A fesztivál részletes programja
  
  december 1., csütörtök
  
  Millenáris Fogadó Padlás 17.00
  
  DigiTrendek sorozat: Képzőművészet - A Hang, mint műalkotás
  
  A beszélgetés résztvevői: Ravasz András, Szacsva y Pál képzőművészek
  Moderátor: Bora Éva Beatrix
  
  Az elmúlt másfél évtized kultúráját, képzőművészetét tagadhatatlanul a digitális technológia fejlődésével és elterjedésével együtt járó gyökeres átformálódás jellemezte.
  
  A beszélgetés során arra a kérdésre keressük a választ, hogy a hangzás, az akusztikus művészet, a hanginstalláció miképpen kapcsolható össze a hagyományosan a vizualitáshoz kötődő képzőművészettel, művészeti gyakorlattal.
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  Millenáris Fogadó Padlás 18.00
  
  Koroknai Zsolt: Angyal-Szárny/Dialógus (Installált videoperformace, 2005)
  
  A performance mint Dialógus a tárgyi és mediális művészvilágban új technikai megoldásokat és gondolati struktúrákat épít fel a művészetben, a szemlélőben. Az Angyal-Szárny/Dialógus című filmben Fehér Erika művésznő fűszobrait vettem organikus etalonnak.
  
  Koroknai Zsolt
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  Millenáris Teátrum 19.00
  
  Paolo Magelli - Alexander Balanescu - ®eljka Udovičić: Agyő Európa, Európa Agyő (Fantázia egy részben - a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka)
  
  Ez az előadás nemcsak a miskolci társulat, de a rendező és valamennyi közreműködő számára is új, kísérleti vállalkozás. Az Agyő Európa, Európa agyő a mi történetünk: magyar, de egyúttal európai történet is, melyben a politika minduntalan át-átszövi az egyéni, személyes sorsot. A darab színpadi megvalósulásában a színészek szövegei, emlékezés-töredékei mellett fontos szerepet kap Alexander Balanescu zenéje és Krámer György koreográfiája is.
  
  Az előadás egy Németországban élő olasz rendező, egy Romániában született, de Angliában élő zeneszerző, egy horvát dramaturg és a miskolci társulat művészeinek országhatárokon átívelő vállalkozása.
  
  Szereplők: Barta Mária Viola, Bősze György, Fandl Ferenc, Halmágyi Sándor, Homonnai István, Hunyadkürti István, Kaszás Géza, Kerekes Valéria, Máhr Ági, Müller Júlia, Szirbik Bernadett, Varga Andrea, Varga Klári
  
  Az előadáson hegedűn közreműködik a zeneszerző: Alexander Balanescu, valamint a Kis Szeptim Zenekar: Barba Péter, Lendvai Péter, Szakács Sára, Mantlik Judit, Székely Balázs
  
  Díszlet: Menczel Róbert, Jászai-díjas
  Zeneszerző: Alexander Balanescu
  Dramaturg: ®eljka Udovičić
  Koreográfus: Krámer György, Harangozó-díjas
  Rendező: Paolo Magelli
  Koprodukciós partner: Thália Színház
  
  Jegyár: 1400/1700 Ft
  
  
  
  Millenáris Fogadó 20.00
  
  Free Style Chamber Orchestra
  
  Hazánk zenei palettáján egyedülálló vállalkozásba kezdett Nagy János jazz-zongorista, zeneszerző és Pálhegyi Máté fuvolaművész. A két eltérő háttérrel rendelkező muzsikus olyan hibrid felállású zenekart hívott életre, amelyben egy komplett jazz-kombó és vonószenekar játszik együtt, fafúvósokkal kiegészítve. Ezzel az izgalmas összeállítással a jazzben megszokott harsány big band megszólaláshoz képest új, egészen finoman árnyalt hangképet alakítottak ki, amely a jazz-előképzettséggel nem rendelkező hallgatók számára is befogadhatóvá teszi a máskor hűvösnek és absztraktnak tűnő jazz és kortárs darabokat. Az együttzenélés során fontos szerepet kap az improvizáció, amely a folyamatos, mindig az adott pillanat zenei élményén túlmenően új értelmet ad a kamarazenekari koncert fogalmának is.
  
  Nagy János - művészeti vezető, zongora
  Pálhegyi Máté - zenekarvezető, fuvola
  Csonka Gábor - koncertmester, hegedű
  Frankie Látó hegedű
  Raposa Krisztina hegedű
  Czenner Krisztina hegedű
  Balázs Gergely hegedű
  Csámpai Melinda hegedű
  Molnár Bea hegedű
  Benkő Gyula brácsa
  Gálffy Csaba brácsa
  Horváth Ildikó cselló
  Sturcz András cselló
  Horváth Balázs nagybőgő
  Kaszás Péter dob
  Lukács Péter gitár
  Ablonczy Keve klarinét
  Zsemlye Sándor szaxofon
  Blaskó Mihály - fagott
  
  Jegyár: 1400/ 1700 Ft
  
  
  A38 Hajó 20.00
  
  Radio Tarifa (E)
  
  A Radio Tarifa, a kortárs világzene egyik legfontosabb együttese a nyolvanas évek végén alakult, és már első lemeze hatalmas nemzetközi sikert aratott. A tradicionális megszólalást a modern technikával ötvöző hangzás óriási elismertséget hozott a zenekarnak, mely többször jelöltje volt a BBC Radio 3 világzenei díjára és a Latin Grammy Awardsra.
  
  A Radio Tarifa név egyértelműen tanúskodik az együttes zenei és kulturális gyökereiről: a Tarifa-fok Spanyolország legdélibb, Afrikához legközelebb eső pontja: „Tarifa határváros, senkiföldje, de mindenekelőtt a Mediterráneum erkélye”. A Radio Tarifa zenéjében a flamenco, az arab andalúz és a kasztíliai muzsika, a középkori hagyományok elegyednek.
  
  A zenekar tagjai
  Benjamín Escoriza: ének
  Faín S. Dueńas: ütősök
  Vincent Molino: fúvósok
  Jaime Mulea: szaxofon, fuvola
  Amir Haddad: oud
  Jorge Gomez: gitár
  Sebastián Rubio: ütősök
  David Purdye: basszusgitár
  Chuco García: programozás
  
  Jegyár: 2500/ 3000 Ft
  
  
  
  Millenáris Teátrum 21.30
  
  Muzsikás együttes és Alexander Balanescu
  
  Közreműködik: Petrás Mária ének (Moldva), Tóth Ildikó (Fecske), Farkas Zoltán (Batyu) táncosok
  
  A három évtizede működő Muzsikás együttes előadásai rendkívüli élménnyé teszik a hagyományos magyar népzenét. Sokoldalúságukra jellemző, hogy egyaránt otthonosan mozognak mind a népzenei és világzenei fesztiválokon, mind a komolyzenei, alternatív zenei, jazz, kelta zenét kedvelő, vagy zsidó zenei rendezvényeken.
  
  A Muzsikás megvalósította a XX. századi magyar komolyzene és a hagyományos népzene ötvözését. Neves szólistákkal (Alexander Balanescu, Roel Dieltiens, Jandó Jenő, Takács-Nagy Gábor, Várjon Dénes), kamaraegyüttesekkel (Takács Quartet, Keller Vonósnégyes, Bartók Vonósnégyes), kórusokkal (Pro Musica Leánykórus, Tomkins Énekegyüttes) és szimfonikus nagyzenekarokkal (Danubia Zenekar, BBC Skót Szimfonikusok, Radio France Szimfonikus Zenekar) lépnek fel óriási sikerrel itthon és külföldön.
  
  Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Kossuth-díj és a Magyar Örökség-díj.
  
  A Muzsikás együttes tagjai:
  Sipos Mihály ének, hegedű
  Porteleki László hegedű, ének
  Éri Péter brácsa, ének
  Hamar Dániel bőgő, gardon
  
  Jegyár: 1400/1700
  
  (Kombinált jegyár az előadásra és a koncertre: 2500/3000 Ft)

  December 2., péntek

  december 2., péntek
  
  Millenáris Fogadó - 16.00
  
  Szabadfogású Számítógép verseny, díjkiosztó
  
  A C3 Alapítvány 2005. szeptemberében harmadik alkalommal hirdetett versenyt 19 év alatti fiatalok számára <19 Szabadfogású Számítógép címmel. A versenyre bármilyen számítógéppel készített pályaművet nevezhettek az indulók. A megmérettetés ebben az évben is bebizonyította, hogy a 19 év alatti fiatalok között valóban sokan vannak olyanok, akik eredeti módon használják a számítógépet és remek, egyedi dolgokat hoznak létre.
  
  A díjnyertes alkotásokat bemutató kiállítás 2005. december 311-ig tekinthető meg a Millenáris Park Fogadó épületében, naponta 11-20 óra között.
  
  Belépés csak meghívóval!
  
  
  
  Millenáris Fogadó Padlás - 18.00
  
  A belépés díjtalan!
  
  DigiTrendek sorozat: Divat Kísérletház (Orosz Réka divattervező és Neukum Nóra divatshow-ja)
  
  Ez egy ház.
  
  Egy békés kreatív otthon, amelyben két hordható, expresszív eszköz, a ruha és a testfestés találkozik. Mi kell a tökéletes randevúhoz? A hangulat megalapozása. Ebben segíti az alkotókat zeneileg a Dyas, mozdulatokban a táncosok, felületben a modellek. E találka maga a kísérlet, egy jövőbe ívelő bátor érintés, egymáshoz nyúlás, ahol a vonalak új értelmet nyerve szaladnak egymásba, műfaji határok nélkül. Hogy a művészet mindig a kísérletezés otthona legyen!
  
  Zene: Kormos Ferenc és a Dyas
  Smink: Neukum Nóra és Petrilla Orsolya
  Táncosok: Dózsa Ákos, Éles Eszter, Haraszti Anna (kontaktlabda)
  Haj: Pintér Andrea
  
  
  
  Millenáris Fogadó - 20.00
  
  Doretta Carter (UK)
  
  A jamaikai születésű, Londonban élő fekete énekesnő az egyik legkeresettebb soul-funk előadó Európában. Francia és német nyelvterületen többször volt az Év Funky Előadója és az Év Énekesnője. James Brown és Aretha Franklin követőjeként koncertprogramjában főleg funky és soul stílusú darabok, kísérő zenekarában pedig a legjobb európai zenészek szerepelnek. Egy igazi, forró hangulatú koncertre számíthatunk, mely minden bizonnyal rabul ejti majd a közönséget.
  
  Belépő elővételben: 1400 Ft, a koncert napján: 1700 Ft
  
  
  
  Millenáris Teátrum - 19.00
  
  Utazás a koponyám körül
  
  A mű alapötlete akkor született meg, amikor a Magyar Rádió Művészeti Főszerkesztősége zenészeket és DJ-ket kért fel, hogy a magyar irodalmi korpuszból válogatva készítsenek szabad audiomontázsokat. Itt hangzott el 2004 novemberében DJ Naga műsora. A Karinthy-szöveg legintenzívebb, legkiszolgáltatottabb lelkületű műtéti sorait Naga szétszabdalta, áteffektezte, és új ritmussal, tagolással egészítette ki.
  
  Az újabb kihívás akkor következett, amikor a mix sikerének és az NKA Médiaművészeti Kuratóriuma segítségének köszönhetően lehetőség nyílt az „utazás” vizuális továbbgondolására. A Cinetrip rendezvények zenekövető videó-improvizációjához szokott VJ csapata ezúttal az improvizációs-repetitív technikát egy történet megjelenítésében alkalmazza, az elbeszélés a műtét tudatfolyamának rétegeit külön vizuális világként kezeli.
  
  Producer: Lukács Richárd
  Rendező: L. Laki László
  Zenei mix: Naga
  Animációk: Bordos.Artworks, Kovács Ivó, Monkey presso, Vicsek Viktor Optimal, Zola
  
  Elhangzó zenék:
  Tigrics: Everbeener, Naga: Niss, Amb: Urchin, Ashtring: Agombaesakobold
  Naga: Town Down, Fine Cut Bodies vs. Fink: Opalsanzon
  Naga: Styx, Naga: Kendö, Naga: Nobogadjamin Hotep
  
  Belépő elővételben: 1400 Ft, a koncert napján: 1700 Ft.
  
  
  
  Millenáris Teátrum - 20.30
  
  Neo
  
  Magyarország talán legismertebb és legkreatívabb elektro-duója, akik több mint hét éve megkerülhetetlen szereplői a magyar elektronikus tánczenei színtérnek. Fennállásuk alatt megjelentettek három nagylemezt és több single-t, játszottak világszerte kis klubokban és nagy fesztiválokon egyaránt. Olyan nagy zenekarok előzenekaraként is felléptek, mint a Faithless vagy a Morcheeba. Talán legnagyobb sikerüket az Oscar-díjra jelölt Kontroll című film zenéje jelentette. Tavaly a duó kettévált és megalakult egy új Neo, több új taggal kiegészülve.
  
  Belépő elővételben: 1400 Ft, a koncert napján: 1700 Ft
  
  Kombinált jegy (Az utazás a koponyám körül c. előadásra és a Neora):
  2500/3000 Ft
  
  
  
  A38 21.00
  
  Pedro Luis Ferrer (CUB)
  
  Az 1965 óta aktívan zenélő énekes-gitáros-dalszerző, Pedro Luis Ferrer eredeti módon ötvözi a klasszikus és a kubai népzene hagyományait. Az egy közép-kubai faluban, Yanguayiban született Ferrer a tradicionális kubai muzsika legnagyobb képviselőivel dolgozott együtt, és az évek során kialakult saját, markáns hangja és zenei felfogása.
  
  Ferrer szakított a zenekar hagyományos felfogásával: saját zenészközösségét bungának nevezi Kubában e szót az alkalmi együttesekre használják. „A bunga egyszerűen azt jelenti: az emberek összejönnek az együtt zenélés öröméért” - mondja Ferrer. „Nincs rögzített felállás: bárki használhat bármilyen hangszert, egy harmonikát vagy egy dobot, foghat egy üres palackot és azon üti a ritmust. Mi is így játszunk - cserélgetjük a hangszereket, és bármit felhasználunk, ha kell.”
  
  Ferrer művészetének titka, a zenei szabadság mellett a műfajok virtuóz használata és ötvözése. Legyen az az ismertebb guaracha, vagy a kevéssé ismert trova espirituana, esetleg a coros de claves (Ferrer szűkebb pátriájának zenei stílusai), Ferrer bungája mesterfokon szólaltatja meg azokat.
  
  A bunga tagjai:
  
  Pedro Luis Ferrer: gitár, ének, ütősök
  Lena Ferrer Álvarez: ének, ütősök
  Lerlys Morales Fernández: gitár, ének
  Basilio Perodín Iglesias: ütősök
  
  Jegyár: 2000/ 2500 Ft
  
  december 2-3. péntek-szombat
  
  Tafó Kortárs Művészetek Háza 20.00
  
  Finita La Commedia: Emberkönyv
  
  Az alkotópáros először az Inspiráció esteken, illetve a Pólusok alkalmával mutatkozott be a Trafó színpadán, majd 2004 decemberében önálló estjük keretében Exit és Medusa Piercing c. darabjaikat láthatta a közönség. Legutóbbi darabjukban, a Maldoror énekeiben előadóként és alkotótársként Gergye Krisztián és Ágens is közreműködtek. A bemutatóra az Artus Stúdióban került sor, az előadás a Sziget Fesztivál színház- és táncprogramjának is üde színfoltja volt.
  
  A társulat hazai és nemzetközi fesztiválok állandó vendége (nagy sikerrel léptek fel többek között Olaszország, Brazília, Portugália, Oroszország, Luxemburg, Lengyelország és Németország színpadain). Legutóbb a Kairói Nemzetközi Alternatív Sínházi Fesztiválon Fehér Ferenc „A legjobb férfi színész” díját vehette át.
  Az Emberkönyv se jó, se rossz.
  Védetten önveszélyes K. U. S. Kuss!
  Egy botránykő. Kövecske. Csendesen gyűrűző hullámokkal.
  
  Fehér Ferenc szabad lény jelenléte (mozgása, tánca, hiánya) - törekvésében és tartalmában - a szembenállásban, a lázadásban tükröződő szabadságvágyat, a szabad önkifejezésre törekvést, az önmegélés igényét fejezi ki. A mi szemszögünkből, az újra és újra berögzülő művészeti és társadalmi normákkal, elvárásokkal való szembenállás szinonimájaként jelenik meg.
  Mint alkotás, a felismerés igényéből fakad. Mert valamit valahol elvesztettünk.
  Végérvényesen.
  
  (O. Caruso)
  
  Koreográfia: O. Caruso, Fehér Ferenc
  Szabad lény: Fehér Ferenc (tánc)
  Zenei szerkesztő: Kovacsovics Dávid
  Videó, fotó: Szenteleki Dóra
  Grafika: Marton Zsolt
  Fény: Szabados Tamás, Marton Zsolt
  Rendező/ Directed by: O. Caruso

  December 3., szombat

  december 3., szombat
  
  Millenáris Fogadó Padlás - 17.00
  
  DigiTrend sorozat: Új Ether
  
  A zene és annak hibrid formái a digitális másolhatóság és a technokratikus pornografizálódás tükrében.
  
  Előadó: Jozef Cseres (Érsekújvár, Szlovákia) a pozsonyi Komenius Egyetem
  filozófia tanszékének tanára
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  Millenáris Fogadó Padlás - 18.00
  
  His Masters Voice (Divatbemutató-perfomance)
  
  Juhász R. József (Érsekújvár, Szlovákia)
  
  Juhász R. József 1963-ban született a felvidéki Kéménden. Jelenleg Érsekújvárott él és alkot. Performer, költő és művészetszervező. 1987 óta mintegy 120 performance-t mutatott be 25 országban. 4 önálló és számos csoportos kiállítás résztvevője. Vizuális költészeti művei és versei számos antológiában szerepeltek. 1987 óta 15 performance-művészeti fesztivált szervezett Szlovákiában és Magyarországon. Társalapítója a Kalligram Könyvkiadónak, a Kassák Intermediális Kreativitás Központnak, valamint a K 49 Galériának. 1989 óta szerkesztője ill. szerkesztőbizottsági tagja a Magyar Műhelynek. A Szlovákiai Magyar Írók Társaság választmányi tagja.
  
  A Millenárison látható előadása folytatása az idén nyáron a Ludwig Múzeumban és Zlín-ben, a 3. Csehszlovák Képzőművészeti Szalonon bemutatott hasonló című performance-nak, amelyben a múlt század első feléből származó átépített háztartási berendezésekkel láthatunk látványos, interkatív performance-t.
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  Millenáris Fogadó - 20.00
  
  Paniks (SCG)
  
  A vajdasági Paniks együttes - magyar és balkáni népzenei elemeket jócskán használó - muzsikájukat saját maguk kortárs etno zenének nevezik. A zenekarc2002 elején alakult Szabadkán az előző évi számolatlan házi zenélésekckövetkezményeként. Azóta állandó vendégei a Mediawave, Művészetek Völgye és Sziget fesztiváloknak. A tehetséges és elszánt magyar és szerb fiatalokból álló csapat nagy reménysége a térség zenei életének.
  
  A Paniks a legjobb úton halad afelé, hogy hamarosan a vajdasági world-etno-népzenei-újzenei szcéna új kiemelkedő képviselőjévé váljon, leginkább a Lajkó Félix és zenekarai által kijelölt irányok mentén, azok bővítésével, megújításával, különböző irányban történő tágításával. Zenéjük a balkáni mélysötét színek és a vajdasági könnyed népdalok világának határmezsgyéjén egyensúlyoz.
  
  Az együttes tagjai:
  
  Pásztor Csaba hegedű
  Tijana Stankovic ének, hegedű
  Knezevic Nenad harmonika
  Todorovic Vladimir gitár
  Kurina Michael cimbalom
  Takács TiborFaki dobok
  
  Jegyár: 1400 Ft/ 1700 Ft
  
  
  
  Millenáris Fogadó - 21.30
  
  
  TransylMania (RO)
  
  A TransylMania zenekar 2002 júniusában alakult a székelyföldi Baróton, hihetetlenül karakteresen megfogalmazott céllal. Az együttes nem kevesebbre törekszik, mint hogy dalaival hozzájáruljon a magyar kultúra írott és énekelt hagyatékának ápolásához, megőrzéséhez, erősítvén az erdélyi magyar fiatalok nemzettudatát. A TransylMania ez év első hónapjaiban remek lemezt tett le a Kárpát-medencei asztalra. A Legyen úgy, mint régen volt velejéig erdélyi magyar etno-rock lemez. A többszólamú ének, a népi fúvós instrumentumok, a három gitár, a hegedű, az ütős és billentyűs hangszerek varázslatos zenei világot tárnak a hallgató elé. Fájdalmasan szép székely, csángó és erdélyi magyar gyökerű dallamok csendülnek fel a nemzetközi zenei nyelv, a rock nyújtotta pompás keretek közt.
  
  Zsebők Csaba
  (Magyar Demokrata, 2004. június 10.)
  
  A zenekar tagjai:
  
  Ségercz Ferenc fúvós hangszerek/wind instrument
  Cseresznyés Szilamér basszusgitár/bass
  Cseresznyés Emília ének/vocal
  Hompoth Arthur dobok/drums
  Szélyes Margit ének/vocal
  Tókos Imre gitár/guitar
  Orbán Ferenc hegedű/violin
  
  Jegyár: 1400 Ft/1700 Ft
  
  
  
  Millenáris Teátrum - 20.00
  
  Nils Petter Molvćr és DJ Strangefruit (N)
  
  A norvég Nils Petter Molvćr sokak szerint a Miles Davist követő évek legfigyelemreméltóbb trombitajátékosa.
  
  A Norvégia észak-nyugati partjainál, Sula-ban született kitűnő művész először a Masqualero együttes tagjaként mutatkozott be, amely a Merlin Jazz Club meghívására 1992-ben Budapesten is nagy sikerrel koncertezett. Játszott többek közt Terje Rypdal, Willem Breuker, Elvin Jones és Herbie Hancock társaságában, majd 1996-ban megalakította saját együttesét. Debütáló albuma a Khmer kiemelkedő szakmai- és közönségsikert hozott. 2005. különösen mozgalmas év Molvćr számára: szólistaként játszott Rebekka Bakken, David Sylvian és Arild Andersen új lemezein, de befejezte nagy várakozással kísért új stúdióalbumát is, mely épp a napokban, 2005. október 28-án került világszerte az üzletekbe. Jelenleg az új lemez, az ER nagysikerű európai turnéja folyik, amelynek néhány napos szünetében érkezik Budapestre.
  
  Molvaer személyében nemcsak egy pályafutásának csúcsán alkotó művészt köszönthetünk december 3-án a Millenárison, hanem a legelsők között hallhatjuk a világ legújabb, legizgalmasabb nu-jazz produkcióinak egyikét!
  
  A zenekar felállása:
  
  Nils Petter Molvćr trombita
  Eivind Aarset gitár
  DJ Strangefruit lemezjátszók
  Jan Bang élő hangzás
  Audun Kleive dob
  Johnny Skalleberg
  
  
  DJ Strangefruit Molvćr együttesének tagjaként érkezik hozzánk, s mint a legnépszerűbb skandináv DJ - a nu-jazz stílus egyik legjelesebb képviselőjeként a koncert után after-party-t is tart.
  
  Jegyár: 3500 Ft/ 4000 Ft
  
  
  
  A38 22.00
  
  Mad Professor (UK), Pop Art Market, Love Alliance
  
  Mad Professor
  
  A Guyanában született Mad Professor - eredeti nevén Neil Fraser - a dub-reggae második generációjának egyik legjobb producere. Becenevét még az iskolában kapta, mivel szenvedélyesen érdeklődött mindenféle elektronikus zajkeltő kütyü iránt, és zenei pályafutását is keverőpultok szerelésével kezde.
  
  A nyolcvanas évek elején megalapította az Ariwa kiadót (a szó joruba nyelven beszédet jelent), és hamarosan útjára indította azóta legendássá vált albumsorozatát, a Dub Me Crazyt. Az egymást követő lemezek oroszlánrészt vállaltak abban, hogy a dub mint műfaj elnyerje mai, korszerű elektronikus formáját. Habár rengeteg zenésszel dolgozott együtt, többek között Lee Scratch Perryvel is, az igazi ismertséget az 1995-ös No Protection hozta meg számára - a Massive Attack alaplemezének, a Protectionnek teljesen átkevert és dubosított újraértelmezése. Mad Professor a 90-es évek közepén új sorozatot indított Black Liberation Dub címmel. Irtózatos mennyiségű lemezét felsorolni is lehetetlen, közreműködőként pedig még több albumon találhatjuk meg a nevét. Az Ariwa kulcsszerepet játszott a már említett Lee Scratch Perry, Sly & Robbie vagy Horace Andy karrierjében. Mad Professor pedig a Massive Attack mellett ragyogó, visszhangos remixekkel látta el többek között a Beastie Boyst, a Depeche Mode-ot, a Jamiroquait, a KLF-et, az Orbot és Sadét. Tavalyi A38-as fellépése után idén új akcióval jelentkezik: Electronic Dub Showjában az Ariwa legjobb MC-i mutatkoznak be.
  
  Pop Art Market:
  
  Prieger Szabolcs: billentyűsök, gitár
  Kutasi Heléna: ének
  Horváth Tamás: billentyűsök, programozás
  Kácsor Lóránt: szaxofon, fuvola
  Bertalan Balázs: dob
  
  Love Alliance
  
  Love Alliance - egy szövetség, melyet a szeretet tart össze és tesz feltartóztathatatlanná. Szövetség a reggae zenéért, a pozitív gondolatokért, az emberekért. Ez a cél vezérli a love alliancet, prezentálja bárhol is eredeti, jamaikai mintákra épülő soundsysteme a reggae és dancehall zenét.
  
  Tagok
  DJ Bosi: selector
  MC Kemon: rap, vocal, selector
  Dr. Dermot: selector
  
  Jegyár: 2800 Ft/ 3200 Ft

  December 4., vasárnap

  december 4., vasárnap
  
  Millenáris Fogadó Padlás - 18.00
  
  DigiTrend sorozat: Film (Jozef Cseres (Érsekújvár, Szlovákia) a pozsonyi Komenius Egyetem filozófia tanszékének tanára film témakörben beszélget Don Ritterrel)
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  Millenáris Fogadó Padlás
  
   Don Ritter (USA): Badlands 2001-2003. (Interaktív videó és hang performance)
  
  Don Ritter napjaink egyik legeredetibb videoművésze. Művei következetesen multimediálisak, nemcsak a szó techológiai, de emberi vonatkozásában is, hiszen szorosan együttműködik neves nemvizuális művészekkel (zenésszel, táncossal, stb.). Műveit két csoportba lehet osztani: intermediális objektek és intermediális előadások. Az első esetben neves zenészek műveit reális időben módosító objektekről beszélhetünk, a másodikban pedig a közönség beavatkozása által létrejövő intermedialitásról. A nézőben esztétikai élményt kiváltó műveihez bonyolult berendezéseket használ ugyan, mégsem nevezhető technokratának, hiszen alkotásaiban a technikának az ember személyiségére gyakorolt hatásait vizsgálja. Hang és videó installációi, valamint performance-ai az Egyesült Államokban több helyszínen láthatóak illetve hallhatóak egyidőben, de a világ számos pontján is szerepelt már ezen műveivel.
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  Millenáris Fogadó - 20.00
  
  Folkestra
  
  A Folkestra együttes zenéje olyan, mintha Marquez-regényt olvasna az ember. Monori András zenéje egy vágással töri szét a megkövesedett szabványok biztonságos, de unalmas burkát, hogy egy friss és erőteljes, játékos és humoros, de az elemelkedett személyes lírát sem nélkülöző új világot teremtsen. A balkáni és magyar népzenét latin alapokra helyező, mindezt dzsesszista improvizálással megbolondító hangszerelés Monori átütő tehetségét tükrözi, miközben a maga köré válogatott virtuóz zenésztársaktökéletes hangszertudásának és kreativitásának is teret enged. A zenekar új repertoárja két énekhangra (férfi és női) íródott, így még árnyaltabban és gazdagabban szólalnak meg a Folkestra együttes fülbemászó dalai. Nem véletlen, hogy fiatalok és öregek, lázadók és konzervatív ízlésűek, szerelmesek és boldogtalanok egyaránt meglátják benne önmagukat.
  
  Monori András, az együttes vezetője - szaxofon, gadulka, kaval
  Palya Bea ének
  Szabó Dani - ének, cimbalom
  Nagy Péter - nagybőgő, basszusgitár
  Deli Zsolt - harmonika
  Szalkay Dávid trombita
  Fajszi Csanád - harsona, tenorkürt
  Kovács Tamás - konga, ütőhangszerek
  Pusztai Gábor - dob, ütőhangszerek
  
  Belépőjegy: 1400 Ft/1700 Ft
  
  
  
  A38 - 20.00
  
  Sunday Session: DJ Palotai, Cadik
  
  Egyes apokrif Ószövetségi jelenetek szerint, mikor a hetedik napon az Úr megpihent, bizonyos Palotai és Cadik urak bazsebáltak a fülébe finom, andalító muzsikát. Az Úr lehunyta a szemét, és olyan sötét lett a Földön, mint egy bakelitlemez. Szóval a vasárnap a pihenésé, az A38-on is.
  
  DJ Palotai
  
  DJ Palotait valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Számtalan év számtalán szavazásán nyerte el a legjobb DJ kitüntető címét. Majd´ két évtizetes tapasztalatával a leginkább tisztelt hazai „underground” DJ-k közé tartozik. Zenei irányvonalát lehetetlen meghatározni, drum and basst éppúgy játszik, mint Britney Spearst, bossa novát vagy bangrát amit épp a helyzethez illőnek érez.
  
  Cadik
  
  Cadik, azaz Séfel Pál egykor az Anima Sound Systemmel kezdte a szkreccset, és azóta hazánk egyik vezető lemezlovasává küzdötte fel magát. Jungle, d´n´b, hiphop - főleg ezekben a műfajokban alkot nagyot, de a Palotaival közös B2B-akciók, a Rewindok és Sunday Sessionök gyönyörű eklektikus szetteket szültek.

  December 5., hétfő

  december 5., hétfő
  
  Millenáris Fogadó Padlás - 17.00
  
  DigiTrendek sorozat: Építészet - Bojár Gábor előadása az ArchiCAD építészeti tervezőszoftverről
  
  Bojár Gábor, a Graphisoft társalapítója, az igazgatótanács elnöke az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett fizikus diplomát 1973-ban. 1973 és 1981 között az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet matematikai csoportvezetője. 1982-ben társával megalapítja a Graphisoftot. Irányítása alatt a vállalat nemcsak a magyar és közép-európai szoftver ipar legnagyobb exportőrévé vált, hanem világpiaci részesedésével a világ első három építészeti tervezőszoftvert (CAD) fejlesztő vállalata között szerepel. A Graphisoft számos külföldi és hazai díjjal kitüntetett termékeit több mint százezer építész, építőipari illetve létesítménygazdálkodási szakember használja a világ 80 országában. A Graphisoft részvényeit 2000 óta jegyzik a Budapesti Értéktőzsdén.
  
  Bojár Gábort 1998-ben a Wall Street Journal Közép-Európa tíz legsikeresebb vállalkozója közé választotta, és több alkalommal meghívást kapott a Davosi Világgazdasági Fórumra is. Sikeres vállalkozói tevékenységéért és a hazai szoftveripar nemzetközi rangjának emeléséért számos hazai kitüntetésben is részesült, ezek közül a legrangosabb a Magyar Köztársaság Széchenyi-díja és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje.
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  Millenáris Fogadó Padlás - 18.00
  
  Die Audio Gruppe (D): Digiatal Memory / Feedback Frieda / Video Peacock
  
  A Die Audio Gruppe az amerikai születésű, 1975 óta Berlinben élő és alkotó Benoît Maubrey vezetésével 1986 óta működő művészeti csoport. A performance-ok közös jellemzője a Benoît Maubrey által alkotott látványos, viselhető elektroakusztikus öltözékek táncművészek általi megszólaltatása. A több művészeti ág zene, képzőművészet és tánc - nagyon magas fokon történő összekapcsolásából születő performance-okat 1985 óta számos jelentős fesztiválon és helyszínen (Ars Elektronika Linz, New York, Tokyo, Milánó, Helsinki) mutatták már be.
  
  Résztvevők: Benoit Maubrey, Katharina (Mimi) Messner, Sebastian Scheinig
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  A38 20.00
  
  Intermámor 3 - Stylemagic Fest: Szkárosi E. T. & Konnektor, Bernáth/y & Son, Nemzeti Ordítószínház, Black & Red, Asa & Max, Grega & Sajgi, DJ Filc
  
  Újraindította közös munkáját a Konnektor, azaz Bernáth/y Sándor és Szkárosi Endre, akiknek gondolkodásmódja és művészi gyakorlata mindig is a kapcsolatteremtésre, a hasonló irányban dolgozó művészekkel való együttműködésre irányult. A Konnektor régi felvételeit tartalmazó, az A38 által kiadott lemez megjelenésének alkalmából éppen az A38 Hajón adtak rövid ízelítőt mai zenei gondolkodásmódjukból, amelynek koncepcionális és gyakorlati megalapozását a Kogart FMK-kiállításának megnyitóján folytatták, és amelyet viszonylagos teljességében a Múzeumok Éjszakáján a Ludwig Múzeum üvegtermében mutattak be, immár a Bernáthy & Sonnal, valamint az Urban Underground Visuals-szal kiegészülve.
  
  A „work in progress” módszer alapján fejlődő multimédia megaprojekt a kortárs elektronikus zene ellenállhatatlan tempóin és hangi gazdagságán alapszik, ehhez társul a teljes környezet dinamikus és többszólamú mozgókép-bevetítése és bevilágítása, valamint az élő emberi hang és a költői nyelv kreatív jelenléte és beépülése a műegész folyamatába. A költői hang- és szöveganyag hol absztrakt, hol konkrét, a zenei egész egy fontos szólama, amely az együttes színpadi jelenlétében az élő jelleget erősíti, a vetített anyag képi gazdagsága pedig - szintén az absztrakció és a konrétság pólusaira épülve - a kocert-live-act szituáción kívüli világ dinamikáját társítja a műegészbe. A koncert-live-act vége a környezet igénye szerint tetszés szerint végteleníthető partiba megy át.

  December 6., kedd

  december 6., kedd
  
  Fogadó Padlás 18.00
  
  DigiTrendek sorozat: Irodalom - A számítógépes programozás helye az irodalmi alkotásban
  
  Előadó: Papp Tibor (Párizs, Franciaország)
  
  Papp Tibor író, költő, műfordító, szerkesztő, tipográfus, képzőművész.
  Az 1962-ben Párizsban alapított Magyar Műhely alapító szerkesztője. 1972-ben alapítója a francia datelier folyóiratnak, a nemzetközi hírű, francia Polyphonix modern költői fesztivál alelnöke. Hangköltő, performer. A nyolcvanas évek végétől a világ első, számítógépen működő irodalmi folyóiratának, az alire-nak az egyik létrehozója, szerkesztője. A számítógépes irodalom teljes egészét átfogó Múzsával, vagy múzsa nélkül?(Irodalom számítógépen) című tanulmánykötet, valamint a Disztichon alfa - első magyar számítógépes versgenerátor szerzője. A szó minden értelmében igazi avantgarde alkotó.
  
  Peformance: Hintapalinta dinamikus vizuális hangköltemény
  
  Előadja: Papp Tibor
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  Millenáris Teátrum - 19.00
  
  Compagnie Pal Frenak: Csajok (Credo Hysterica)
  
  Koreográfia: Frenák Pál
  Előadók: Cécile Feza Bushidi, Gergely Attila, Juhász Kata, Kolozsi Viktória, Lisa Kostur
  Zene: Fabrice Planquette, Látványterv: Frenák Pál
  Fény: Marton János, Hang: Hajas Attila
  
  Nők a színpadon: archék a realitásban és az irrealitásban. Frenák Pál a Fiúk koreográfiája után nem sokkal az alkotásnak szinte ugyanazon és megszakítatlan folyamatában készítette el a Fiúk párdarabját, a Csajokat, amelynek bemutatója 2004 májusában volt a Nemzeti Táncszínházban. Pontos, keserű és árnyalt mű ez, amely egyszerre mutatja meg a testi szépség erejét, a vágy animális éhségét és a sorssá váló nőiség kiszolgáltatottságát. Frenák most is a titkos mozdulatok valahonnan nagyon ismerős, mégis zavarba ejtően leleplező elemeit építi be a koreográfiába.
  Így születik meg a négy táncos dinamikus és sodró vallomása (ahogy az alcím mondja Credo Hystericája), és válik szinte minden ízében és mozdulatában jelentéssel telített üzenetté. Frenák Pál ebben a darabjában is tudatosan és következetesen lemond mindenféle narrativitásról és lekerekítettségről. Amit a színpadon látunk, nem törekszik állásfoglalásra, még kevésbé ítéletre vagy ítélkezésre; a kifejezés pontosságáért vívott küzdelme és az őszinteség radikalitása katartikus vallomás a nőről, az emberről.
  
  Belépő: 1400 Ft/1700 Ft
  
  
  
  Millenáris Fogadó - 20.00
  
  Zbigniew Namysłowski (PL)
  
  A világhírű lengyel altszaxofonos és zeneszerző Namysłowski a jazz nagy megújítója. Zenéje friss, lendületes és mindig meglepően változatos. Szabadon szárnyal a hagyományos és a modern zenei formák között. Hatott rá: John Coltrane, Sonny Rollins, Wayne Shorter, Joe Henderson, de zenéje más műfajokból is táplálkozik, úgymint blues, rock, tradicionális lengyel, balkáni és indiai zene. Klasszikus zene mellett zongorázni és csellózni is tanult, majd 1957-ben csellistaként tagja lett Krzysztof Sadowski Modern Combo zenekarának. A New Orleans Stompers elnevezésű dixieland zenekarban alapozta meg hírnevét, mint Lengyelország vezető harsonása. 1960-ban tért át az altszaxofonra és csatlakozott Andrzej Trzaskowski jazz zenekarához, a Jazz Wreckers-hez. 1963-ban saját kvartettet alapított, amellyel beutazta Európát. Több lemezfelvételt készített a New Orleans Stompers-szal, - saját jazz zenekarával - a Jazz Rockers-szel, Krzysztof Komedával és a Novi Singersszel. Turnézott többek között Indiában, Ausztráliában, Új Zélandon és az Egyesült Államokban.
  
  Belépő: 1400 Ft/ 1700 Ft
  
  
  
  A38 20.00
  
  Flash, Csókolom, Specko Jedno
  
  Flash
  
  A Flash 1989 őszén alakult, a zseniális és kompromisszummentes frontember, Barcs Miklós vezetésével, és hamar betört a budapesti underground zenei életbe. Az együttesben szinte az összes jelentős budapesti nemhivatalos zenész megfordult, és fellépett szinte az összes alternatív klubban, az akkoriban nyitó Tilos az Á rendszeres koncerthelyévé vált. Az évek során a zenekarban szinte többen játszottak, mint ahány rajongója volt, de a kicsiny, ám lelkes közönségmag megbízhatóan ápolta a Flash egyre növekvő kultuszát. Barcs kíméletlen, trágár és tűpontos szövegei, a sodró és zabolátlan rock and roll, a performanszba hajló koncertek Magyarország egyik legjobb zenekarává emelik a Flasht.
  
  A zenekar tagjai:
  
  Barcs „Drflash” Miklós: szöveg, ének
  Horváth „Páter” Gábor: gitár
  Maurics „El Vikingo” András: basszusgitár, vokál
  Asztalos „Visnu” Zoltán: dob
  
  Csókolom
  
  A nyolcvanas-kilencvenes évek undergroundjának legendás zenekara - közel változatlan felállásban - ismét koncertezésbe fogott. A Csókolom meghatározó egyénisége az érzékeny fotós-filmes-szövegíró-énekesnő Ujj Zsuzsa. Talán a Csókolom áll a legközelebb az angolszász underground és rock and roll női előadóinak (Nico, Patti Smith) világához: a nyers, hol rockos, hol reggaes, hol balladás hangzás gyönyörű alapként szolgál Ujj Zsuzsa hol melankolikus, hol felkavaróan dühödt szövegeinek: „Férfi nélkül nem nő a nő, csak vérszegény szobanövény...”
  
  A zenekar tagjai:
  
  Ujj Zsuzsanna: ének
  Durst Adél: ének
  Tóth Zoltán „Spenót”: gitár
  Géresi László: basszusgitár
  Pozsgai Károly: dob
  
  Specko Jedno
  
   Ha a Csókolom a kilencvenes évek meghatározó „női” zenekara, akkor a Specko Jedno a kétezreseké. A trióként felálló együttes kulcsfigurája egyértelműen a festőművész-filmrendező-énekesnő Rutkai Bori, aki mesés könnyedséggel vált bájos naivából tépázó vampba. A zenekar nagyszerűen összeállított, jórészt sanzonfeldolgozásokra épülő műsora először jelenik meg lemezen - ennek bemutatójára kerül sor az A38 Hajón.
  
  A zenekar tagjai:
  
  Rutkai Bori: ének
  Vozár János: cajun
  Darvas Kristóf: billentyűs hangszerek
  
  
  
  Jegyár: 1000 Ft

  December 7., szerda

  december 7., szerda
  
  Millenáris Fogadó Padlás - 17.00
  
  DigiTrendek sorozat: Géntechnika - Gének, klónok, őssejtek - bepillantás a jövő gyógyászatába
  Simon Tamás előadása
  
  A földi élet mintegy négymilliárd éves történetében a XXI. század elején érkezett el az a pillanat, amikor egy faj elolvasta saját receptjét, saját felépítésének és működésének leírását. 2003 áprilisában befejeződött az emberi genetikai állomány, a genom feltérképezése. Rögzítettük azt a mintegy 3 milliárd betűből álló szöveget, amely az emberi léttel kapcsolatos legmélyebb titkok kincsesházát rejti magában. Az igazi feladat a szöveg értelmezése, amely máris óriási lendülettel zajlik. A szövegben meg kell találni az értelmes szakaszokat azaz a géneket és más információkat -, és meg kell állapítani feladataikat, kapcsolatrendszerüket. Olyan korszakban élünk, amelynek forradalmi eredményei egy újfajta orvostudomány kialakulását ígérik, és amelyben az orvosok a genetikai hátteret ismerve gyógyítják majd a betegségeket.
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  Millenáris Fogadó Padlás - 18.00
  
   Dariusz Gorczyca (PL) The Dead Bed, Last Sunday (performance)
  
  Dariusz Gorczyca képzőművész, rendező, performance és intermédia művész. A kiállításairól (Camera Anatomica), extrém színházi előadásairól (Teatr Sytuacji) és performance-airól (Re-animation) Magyarországon is jól ismert lengyel művész előadásaiban az extrém, bár ugyanakkor bársonyos szituációk sajátos ötvözésével hívta fel magára a figyelmet. Azon művészek közé tartozik, akik az extrém művészeti megfogalmazásokban soha nem lépik túl a határt, így megmaradhatnak az analizáló művész pozíciójában. A szinte minden művészeti ágban otthonosan mozgó tudatalatti mérnök két, új, minden bizonnyal látványos és izgalmas performance-szal (The Dead Bed, Last Sunday) mutatkozik be a Millenáris Parkban.
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  Millenáris Fogadó - 20.00
  
  Abstract Monarchy Trio (A/H)
  
  Az Abstract Monarchy Trio 2000 tavaszán jött létre, mint az első osztrák magyar experimentális zenei csoport, amelynek tagjai - Franz Hautzinger Ausztriából, Kovács Zsolt és Sőrés Zsolt Magyarországról már együttműködésük kezdete előtt sokéves tapasztalattal rendelkeztek az improvizatív- és az elektroakusztikus zene területén. A trióra jellemzőek a formazúzó stratégiák és az azonnali átmenetek, az instabil akusztikus rendszerek, a folytatólagos zeneihang-rétegek használata, az egyéni metarepertoárok kialakítása és ezek szimultán működtetése.
  
  Franz Hautzinger negyedes trombitán való akusztikus játéka egyedülálló a hangszer történetében, éppen így Kovács Zsolt a fektetett gitár hangjaiból kiinduló elektronikus zenéje is határozott és önálló karaktert képvisel, míg Sőrés Zsolt a fektetett brácsa, és talált tárgyakkal (individuális hangforrásokkal) létrehozott hangzások révén kívánja a hangszervezés új lehetőségeit feltérképezni.
  
  Fellépésük lemezbemutató koncert, első, Leading/Spirit/Minimalism című
  lemezük a szlovák-cseh székhelyű experimentális-konceptuális zenei kiadó, a
  HEyeRMEarS Discorbie gondozásában a közelmúltban jelent meg korlátozott példányszámban.
  
  A zenekar tagjai:
  
  Franz Hautzinger trombita
  Kovács Zsolt gitár, effektek
  Sőrés Zsolt hegedű, brácsa, ütőhangszerek, effektek
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  A38 -20.00
  
  Count Basic a Szívhang sorozat keretében
  
  Andalító smooth jazz és táncra perdítő funky, puttyogó elektronika és recsegős blues-gitár - sokféle zenét kínál az A38 Hajó sorozata. Ami összeköti ezeket: a zseniális énekesnők. Búgó hangú dzsesszdizőzök és felkavaró dívák, szubrettek és primadonnák, tűzrőlpattant kiscsajok és lusta vampok, altok és szopránok, jelenlegi és majdani világsztárok, magányosan, duóban vagy zenekarral. Nem feminista és nem hímsoviniszta - garantáltan ideológiamentes Szívhang sorozatunk arra tesz erőtlen kísérletet, hogy bemutassa: milyen páratlanul változatos a női énekhang világa.
  
  A Count Basic, azaz Kelli Sae, az Incognito énekesnőjének csapata régen jelentkezett új lemezzel - a legjobb felvételeket tartalmazó CD-je viszont idén jelent meg -, de mindmáig Európa legjobb acid jazz-funky formációjának számít. Tizenegy év, négy nagylemez, teltházas koncertek százai - a Count Basic valóságos legenda.
  
  A 90-es évek elején alapított Count Basic egy kiváló zenész, Peter Legat és egy lenyűgöző énekesnő, Kelli Sae szüleménye. Japántól az Egyesült Államokig hatalmas sikerrel szerepelnek, legyen szó klubokról vagy slágerlistákról. A zenekar jellegzetes funkos-dzsesszes zenei világa, a markáns hangszerelés, az élő fellépések „majdnem-bigband” méretű felállása óriási népszerűséget hozott a Count Basicnek, és a dzsesszközönség éppúgy elfogadja muzsikáját, mint a partilátogatók.
  
  A duó körül hamar kialakult a kiváló muzsikusokból álló mag. A zenészek igen intenzív kapcsolatokat ápolnak a nemzetközi dzsessz-funk sztárjaival és a bécsi zenei élettel: a Count Basic-tagok Gloria Gaynorral éppúgy játszottak, mint Kruderrel és Dorfmesiterrel (akik egy csokorra való remixet készítettek a Count Basicnek), Ray Charlesszal éppúgy, mint Natalie Cole-lal vagy Carla Bley-jel.
  
  A zenekar felállása:
  Kelli Sae: ének
  Peter Legat: gitár
  Willi Langer: basszusgitár
  Dieter Kolbeck: billentyűsök
  Dirk Eichinger: dob
  Laurinho Bandeira: ütősök
  Christian Radovan: pozan
  Martin Fuss: szaxofon
  Bumi Fian: trombita
  
  Belépőjegy: 4900 Ft
  
  
  Millenáris Fogadó - 21.00
  
  Tudósok
  
  ”Tere van, teste van, lelke van a Tudósok új zenéjének. Radikálisan, cirka húsz évvel update-elt hangzás a korábbiakhoz képest. Bátran, biztos ízléssel szuperpozicionált effektek szigorú orgiája, ami Endrei Dávid hatalmas basszusriffjeit illeti. drMáriás David Bowie-t idéző virtuóz szaxofonjátéka mindig elbűvölt, trombitán ugyanolyan expresszív. A hangja is úgy szól, ahogy a XXI. században kell. Spirit in the machine! Laurie Anderson találkozik Tesla asszisztensével a tápegységben. drMáriás szöveg-szövetei már nem emberi hang, hanem a tiszta ész kritikája. Semmi esendő esetlegesség.”
  
  Najmányi László, Index
  
  A zenekar tagjai:
  
  drMáriás ének, alt-szaxofon, trombita
  Endrei Dávid basszusgitár
  Jeli Gergely dob
  
  Jegyár a két koncertre (Abstract Monarchy Trio és Tudósok) összesen: 1200 Ft / 1500 Ft
  
  
  
  Millenáris Teátrum 19.00
  
  Szemző Tibor: Láthatatlan történet
  
  Az idén ötven éves Szemző Tibor Magyarország egyik legjelentősebb zeneszerzője. Erdély Miklóssal éppúgy dolgozott együtt, mint a 180-as Csoporttal és Forgács Péterrel. Rendkívül sokoldalú művész, önálló zenedarabokat éppúgy komponál, mint kísérőzenét filmekhez, színházi vagy táncszínházi előadásokhoz. A zeneszerzésen kívül jelentősek performance-ai, melyeket elsősorban az Új Modern Akrobatika nevű csoporttal adott elő, emellett több filmet is készített. Jelenlegi, Gordiusi Čomó nevű együttesét 1998-ban hozta létre.
  
  Szemzőt szenvedélyesen érdekli az emberi hang és az instrumentális zene összeillesztése, illetve a különböző hangi rétegek egymásba tolása. Több darabjának fontos eleme a nem énekelt, esetleg dúdolt narráció, valamint a különálló rétegekből, layerekből összeálló zenei szövet. Hasonló rétegzettség jellemzi majd ezt az estét is, amely 2 részből áll. Az első részben Hamvas Béla Láthatatlan történetéből készült lemez anyagából adnak elő, a második részben pedig a szerző évek óta készülő, Az élet vendége című filmjének zenéiből kaphatunk ízelítőt, melyet Kőrösi Csoma Sándor személye inspirált. A koncerten közreműködik még a Tamasini vonósnégyes és a Voces Aequales énekegyüttes.
  
  
  Jegyár: 1400/1700 Ft

  December 8., csütörtök

  december 8., csütörtök
  
  Millenáris Fogadó Padlás - 18.00
  
  DigiTrendek sorozat: e-világi beszélgetések.hu - Mit őrzünk meg a digitalizált világból a jövőnek?
  
  Vendégek: Székely Iván egyetemei tanár (BME, CEU) és Mojzes Imre egyetemi tanár (BME)
  
  Kérdések és válaszok az informatika és a távközlés jövőbeni alkalmazásairól nem szokványos műszaki megközelítésben. Beszélgetések a szakzsargon kerülésével mindarról, amit az alkalmazóknak tudni kell; amikről nem, vagy csak ritkán esik szó tanórán, üzleti megbeszélésen, konferenciákon vagy napi beszélgetésekben.
  
  A beszélgetéseket vezeti: Talyigás Judit
  
  Ben Patterson (USA/D) performance-a: No title
  
  A performance-t bevezeti: Jozef Cseres, a pozsonyi Komenius Egyetem tanára
  
  A Fluxus mozgalom alapító egyéniségei közé tartozik. 1962-ben egyike volt az első fluxusfesztivál szervezőinek Wiesbadenben, ahol néhány éves szünet után a 70-es években letelepedett, és ahol azóta is él és alkot. Objektjeire és főleg performance-aira jellemző a klasszikus zenei minták és idézetek ironikus átdolgozása. 1996-ban Namíbiában létrehozta a virtuális tudatalatti múzeumot. 1998 óta a szlovákiai Rosenberg múzeum (Violín) fő ceremónia-mestere. Legutóbbi nagyszabású művében amelyet George Maciunas 60-as évekbeli projektje alapján valósított meg: Wiesbadenből indulva Moszkván és Szibérián keresztül vonaton utazott a japán Fuji hegyhez - útközben Oroszországban, Mongóliában, Kínában és Japánban számos fluxus-akcióval tarkítva az utat - ahol a 70. születésnapja alkalmából a hegy tetején fluxuskoktélt szolgált fel a kevés számú, ám bátor közönségnek.
  
  A belépés díjtalan!
  
  
  
  Millenáris Fogadó - 20.00
  
  ®agar visuals by Fabricius, DJ Bootsie
  
  A 2001-ben alakult budapesti ®agar formáció az absztrakt hip-hop, az indie-rock és a kortárs elektronikus zenék összetéveszthetetlen fúzióját műveli. A végeredmény: fordulatokban gazdag, friss zene néhol a 60-as évek végének pszichedelikus világát idéző témákkal, máskor a világűrből jövő hangulatokkal. Tagjai közül hárman (Zságer, Kovács, DJ Bootsie) nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az országhatárokon innen és túl, Európa koncertszínpadain és dzsesszfesztiváljain a Yonderboi Quintet ismertté váljon. Első bemutatkozó albumuk Local Broadcast címmel 2002-ben jelent meg az UCMG/Ugar kiadó gondozásában, melyet a Wan2 magazin minden idők legfontosabb 50 magyar lemeze közé sorolt. Török Ferenc Szezon c. filmjéhez írt zenéjük szakmai körökben és a közönség soraiban is sikerre talált. Megalakulásuk óta itthoni és külföldi fesztiválok állandó résztvevői, ők képviselték Magyarországot a holland Eurosonic 2005 fesztiválon is.
  
  Zságer Balázs - billentyűk, szájharmónika, programozás
  Kovács Andor - gitár, basszusgitár, DJ Bootsie - scratch
  Lázár Tibor dob, Fabricius - vetítés
  
  ®agar és Fabricius, avagy a kép és a hang interaktusa
  
  A londoni évek után itthon dolgozó filmes-designer, Fabricius Gábor a Manga rajzfilmek, a beat-korszak legendás képei és sok más alkotó munkájának felhasználásával és remixelésével készít képi hátteret ®agar poszt-posztmodern zenéjéhez. Új moziélmény ez, ami összeköti az orosz avantgárdot a modern idők mozijával, a magyar szűrrealista filmet a jelenkor videoklip kultúrájával.
  
  A koncert után a friss nagylemezzel éppen most debütált Dj Bootsie pörgeti a lemezeket.
  
  Belépő: 1400 Ft/1700 Ft
  
  
  
  Millenáris Teátrum - 20.00
  
  Oi Va Voi (UK)
  
  2003-ban három hónapig a londoni Oi Va Voi Laughter Through Tears című debütáló albuma állt az európai világzenei rádióslista első helyén, az éves összesítésben pedig 1040 nevezettből végzett a második helyen. Egy szinte kezdő, akkor hároméves társaságtól egészen bámulatos eredmény ez, az Oi Va Voitól azonban mégsem olyan meglepő, hiszen még lemeze sem volt, s már olyan kaliberű fesztiválokra hívták, mint a Glastonbury. Persze tény: ez a zenekar példamutató arány- és jóérzéssel szintetizálja a jiddis és a kelet-európai népzenéket a technóval; a gyökereivel éppúgy tisztában van, mint a mai széljárással, lényegében az összes dalának megvan a külön bejáratú kis univerzuma, csupa szelíd, mosolygós alakból áll, arról nem beszélve, hogy A csitári hegyek alatt feldolgozásában (az akkor még Animás) Németh Juci énekel.
  
  A zenekar tagjai:
  
  Nik Ammar: gitár, Josh Breslaw: dobok, ütőhangszerek
  Leo Bryant: basszusgitár, Steve Levi: klarinét, ének
  Lemez Lovas: trombita, ének, zongora, billentyűk
  Sophie Solomon: hegedű, brácsa, zongora, harmonika
  
  Belépő: 3500/4000 Ft

  December 9., péntek

  december 9., péntek
  
  Millenáris Fogadó
  
  Másfél, Korai Öröm, DJ Palotai
  
  19.00 - Másfél
  
  A másfél évtizedes Másfélt igazán nem kell bemutatni: Magyarország egyik legnépszerűbb és legstabilabb zenekaráról van szó. Instrumentális muzsikájára a kortárs repetitív zene éppúgy hatott, mint a drum and bass vagy a funky. A Másfél 1989-ben jött létre, és néhány tagcserét követően alakult ki a zenekar klasszikus felállása: Barnabás, Lukács Levente (szaxofon), Ujj Zoltán (dob), Sabák Péter (basszusgitár), illetve a Csendes Bob névre keresztelt dobgép. Első igazi anyaguk az 1993-ban kazettán megjelent Mese volt, ezt követően egy-két évente megbízhatóan hozták létre új produkcióikat, amelyek közös jellemzője a folyamatos újdonságkeresés. Ahogy a tagok egyre tudatosabban álltak a zenéléshez, úgy alakult ki az a páratlanul változatos, mégis összetéveszthetetlenül egyedi zenei világ, amely azóta is egyfajta Másfél-védjegy. Valószínűtlenül gazdag ritmusvilág, a gitár csilingelő, visszhangos futamai, a szaxofon önmagával feleselő lüktetése; nem véletlen, hogy a Másfél az utóbbi időben a kifejezett partiközönség körében is roppant népszerűvé vált.
  
  20.00 - Korai Öröm
  
  A zenekar stílusa az ambient, a városi népzene, a pszichedelikus etno, a kilencvenes évek folyamatzenéje, akció-zene. A Korai Öröm sok nép és sok galaxis hangjait ötvözi zenéjében, leírhatatlan bőségű, de garantált emészthetőségű zene. Összehasonlíthatatlan képességük a pszichedelikus gitár alapú rockot kelet-európai hatásokkal és sámán tradíciókkal keverni. A gazdag keverék összetevői a tribal ütősök, pogány furulyák, sámánisztikus trance rock, robbanó gitárszólók, ambient hangminták bizarr magyar énekkel harmonizálva. Zenéjük ellenállhatatlan, képzeletbeli és ugyanakkor humánus, természetes, agytágító... ezt élőben kell látni!... folyamatos repülés egy varázsszőnyegen csodás panorámák fölött.
  
  21.00 - DJ Palotai
  
  Nem hiszem, hogy van olyan hazai underground party-arc, aki ne ismerné Zsolt (DJ Palotai) nevét és eklektikus, valahogy mindig lépéselőnyben maradó zenei világát. Az atléta alkatú DJ már tíz éve van a ringben, és még sosem akadt, aki padlóra küldje. Persze nehezen akadna ilyen, és nem csak a lemezek felkutatásával és lejátszásával töltött órák terén szerzett behozhatatlan előnye miatt. A hazai underground DJ-k nagy részére óriási hatással volt és van - ez a negyvenéves, csendes ember. A stílusbeli korlátokat folyamatosan átlépő, mindig a legújabb, legritkább, zeneileg előremutató kiadványokat bemutató Zsolt nélkül nem lenne, - vagy nem így lenne - hazai underground tánczene. Negyvenévesen is olyan friss füllel válogat a lemezek között, mint egy tinédzser, és a bevált slágerek és stílusok állandó ismétlése helyett mindig igyekszik addig még soha nem hallott hangokat és ritmusokat tű alá helyezni.
  
  (shuriken www.palotai.hu)
  
  Jegyár: 1500 Ft/ 2000 Ft
  
  
  
  Millenáris Teátrum
  
  mucaMitsou, Dikanda
  
  20.00 - mucaMitsou
  
  Mitsou e koncerten azokat a kedvenc dalait énekli el, amik a Mitsoura atmoszférikus világából kimaradtak. Pörgős, táncos műsor a régi nagy slágerekkel. (Deta Devla, Pundela, Xanamiko, Ophre phirdem, Szode seja...) Két karakteres énekhang (Mitsou, Guszti), esztam húzás, feszes hangszerelés!
  
  Mitsou ének, kanál, szájbőgő
  Balogh Guszti ének, gitár, szájbőgő
  Monori András kaval, gadulka, szaxafon
  Szlobodán Wertetics harmonika
  Novák Csaba nagybőgő, szájbőgő
  Pusztai Gábor kanna, darbouka, kahon
  
  21.30 - Dikanda
  
  A lengyel zenekar 1997-ben alakult Szczecinben. Akusztikus hangszerelésű, egyedi hangzásvilágú dalaik a kelet-európai kultúrából, a balkáni főként macedón, és román valamint a magyar népzenéből táplálkoznak. Számos világvárosban, köztük rangos zenei fesztiválokon léptek már fel.
  
  Ania Witczak tangóharmonika, ének
  Kasia Dziubak hegedű, ének
  Daniel Kaczmarczyk ütőhangszerek
  Piotr Rejdak - gitár
  Grzegorz Kolbrecki - nagybőgő
  
  Belépő a két (mucaMitsou, Dikanda) koncertre : 1400 Ft/1700 Ft

  Kiállítások

  Kiállítások:
  
  december 1-10.
  Rácz Márta: Szappanopera Millenáris Teátrum
  
  december 1-10.
  Vizuális Művek: Exostra 0.1 Millenáris Teátrum
  
  december 3-7.
  Szakál Tamás: Shift in control Trafó / Dinamó
  
  december 6-9.
  aether architecture: Ping Genius Loci - A hely szellemének behálózója Millenáris, Szabadtéri Színpad
  
  december 7- 8.
  Beöthy Balázs, Pereszlényi Rolland és Mesterházi Zsolt: Dupla buborék Műcsarnok
  
  december 7- 8.
  Szacsva y Pál: Labdajáték Műcsarnok
  
  december 7- 8.
  Lakner Antal: Bundesberg Műcsarnok
  
  december 7- 8.
  Ravasz András: Music Puzzle, 2005 Műcsarnok
  
  december 7. és 8.
  Mátrai Erik: A Vörös-tenger kettéválasztása Műcsarnok
  
  december 7- 8.
  Veres Szabolcs Géza: Parancsolsz Műcsarnok
  
  december 7- 8.
  Vécsei Júlia: CAPITALIZATION Műcsarnok
  
  december 7. és 8.
  Sugár János: Kép a falon Műcsarnok
  
  december 7- 8.
  Örkényi Antal: Kőegér Műcsarnok
  
  december 7- 8.
  Műcsarnok Lévay Jenő: Harmonográf Műcsarnok
  
  december 7- 8.
  Nextlab: 1575.42 MHz Műcsarnok
  
  december 7- 8.
  Lendvai Ádám: High Speed Shutter 4 kamerás játék Valós Idejű Média Sport Műcsarnok
  
  december 7- 8.
  Forgács Péter: A dunai exodus A folyó beszédes áramlatai Műcsarnok
  
  december 7-8.
  Tóth Szilvia - Benedek Gáspár Virtuális Túra Budapesten Műcsarnok
  
  december 8-15
  A PRODUCER bemutatja Kis Bálint programozót Trafó-Dinamó

  Kiállítások

  Kiállítások a Millenárison
  
  Rácz Márta: Szappanopera
  Interaktív hanginstalláció
  
  A falra rendezett sorokban gombokat helyezek el, melyek akár egy bonyolult kezelőfelület benyomását is kelthetik, felidézve ezzel egy 60-as évekbeli tudományos-fantasztikus filmet. Ám ezekhez a gombokhoz én egy program segítségével dél-amerikai sorozatokból származó hangokat, szavakat, félmondatokat rendelek: mindegyikhez egy másikat. Ezeket a hangokat egy számítógép vezérli, s összesen 250 különféle részletből lehet válogatni. Így a néző, aki a gombokat kitartóan nyomogatja, maga képes összeállítani (avagy megkomponálni) saját szappanoperáját.
  
  Vizuális Művek: Exostra 1.0
  
  A projekt a webes videokonferencia program művészeti felhasználásának kísérlete. Két helyszínen tartózkodó nézők fizikai jelenlétükkel, aktivitásukkal befolyásolhatják, megváltoztathatják a róluk online sugárzott képet. A kommunikáció tágabb dimenziója metakommunikációs plug-inekkel felerősítve, és ezek modulálása a résztvevők aktív közreműködésével. Egyszerre lehetünk szemlélői és alakítói is a folyamatnak. A két végpontról beérkező képi jeleket a fejlesztett szoftver integrált plug-ineken keresztül modulálja. A létrehozott modulált jelek skint alkotva sugárzódnak vissza és jelennek meg mindkét helyszínen egyszerre.
  
  Exostra Team: Szöllősi Géza, Karáth Anikó, Murányi Kristóf, Takács b Balázs, Thébesz Gábor és Szemes Péter Tamás PhD, IISL Laboratórium
  
  Catch the Rabbit
  Téli interaktív projekció
  
  Catch the Rabbit egy interaktív grafikai projekció. A nézők, a résztvevő gyerekek, megismerkedhetnek az interaktív számítógépes grafika azon műfajával, amelyet nem egy számítógép mellett, az asztalnál kell játszani, hanem ott, ahol éppen sétálnak a Millenáris Parkban.
  
  Kiállítások a Műcsarnokban
  
  Beöthy Balázs, Pereszlényi Rolland és Mesterházi Zsolt
  Dupla buborék

  Installáció mozgásra és mozgatásra
  
  Üdvözöljük a Dupla Buborék fedélzetén! Járatunk következő állomása az indirekt kommunikáció. Kérjük, csatlakozzon az interfész bemeneti oldalára. Munkatársunk segítségére lesz a szenzorok felhelyezésében. A mért adatok az emberi test energiagazdaságának indirekt elemeire vonatkoznak. A közvetített energiaimpulzusok a választott robottest mozgását irányítják. A hátralévő időben a kisujját sem kell mozdítania a kapcsolat fenntartása érdekében. A bioanimáció beindult: megérkeztünk, maradhat itt, a szorgalmon innen, a magatartáson túl, ameddig az elem ellát. Köszönjük, hogy minket választott!
  
  Forgács Péter: A dunai exodus
  A folyó beszédes áramlatai
  
  A dunai exodus nemcsak a látogatót intenzíven magába szívó kiállítás, nemcsak az érzékek mélymerülése és küzdelme. Egyúttal meditáció az időről és a veszteségről.
  Leah Ollman, LA Times
  
  Megítélésünk szerint Forgács Péter A dunai exodus A folyó beszédes áramlatai című interaktív videóinstallációja méltóképpen adja meg a Jövő Múzeumában tervezett Új médiaművészeti kiállítás alaphangját. Amerikában, a világhírű Los Angeles-i Getty Múzeumban 2002-ben, továbbá Karlsruhében, a ZKM médiamúzeumban, a barcelonai CCCB-ben 2003-ban és a helsinki Kiasmában 2005-ben már kiállított, de itthon még nem ismert művet nyújtunk át a közönségnek. Forgács Péter monumentális művében a tágabb értelemben vett Közép- és Dél-Európát átfogó Duna folyóra fűződik fel két történet, s a Duna-völgyi népek 193940-ben átélt drámáját eleveníti fel.
  Jerger Krisztina
  
  A teljes installációnak a Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum ad otthont 2006 februárjában.
  
  Kozma Éva Veres Szabolcs Géza: Parancsolsz?
  Interaktív videóinstalláció
  
  A néző egy, a kiállítóterekben használatos kordonok határolta, kanyargós útvonalat járhat be. Ennek a területnek a bejáratával szemben (a kijáratnál) két tévé van elhelyezve egy-egy posztamensen. Annak megfelelően, hogy miképp mozog a látogató a térben, játszódnak le videószekvenciák a jobb vagy a bal oldali tévében. Ezek ugyanazon a helyszínen, ugyanabban a térben rögzített videók, mint amelyikben a néző is van, ugyanabban a helyzetben, vagyis: amint épp végigmegy az adott útvonalon. A felvételen látható ember mozgása a látogató befolyása szerint alakul. A látogató mozgásának megfelelőek a képernyőn látható ember mozdulatai, az ő tempója és iránya határozza meg a lejátszást. A középső sávban, a be- és kijárat szélességében egy úgymond semleges, köztes terület van, ha a néző ebben a részben tartózkodik, illetve áthalad rajta, akkor gyakorlatilag kimegy a képből, megszakad a videó lejátszása, illetve az őt követő ember kisétál a képből (tévéből) / besétál a képbe (tévébe).
  
  Lakner Antal: Bundesberg Berlin
  
  Az installáció segítségével a közönség a német fővárosban az országban termelődő szilárdhulladék felhasználásával épülő, hatalmas kiterjedésű mesterséges hegy koncepciójáról, megvalósításának előkészületeiről szerezhet tapasztalatokat. A Bundesberg Berlin projekt bemutatja, hogyan teremt új topográfiai helyzetet a nagyváros testébe helyezett hatalmas tömegű, egy pontba összesűrített hulladék. Az utópikus terv megvalósulása során az egykori ipari termékekből képződő, az egyének számára feleslegessé vált anyag, egy transzparens felhalmozódási folyamat eredményeként immár a társadalom számára válik hasznossá.
  
  A valamikor természetből nyert anyag itt újra természeti formát ölt, hosszú éveken át tartó hulladék-begyűjtés, -sűrítés és -építés során egy kilométer magas hegyet képez, ezzel egy új építészeti minőséget hoz létre a főváros lakói számára. Az eddig csak horizontálisan elhelyezkedő várost az objektum vertikális irányban növeli meg, és felületén, a közterület megváltozott domborzati viszonyai között, az emberek egy újfajta térbeli elrendeződése alakul ki.
  Ebben a konfigurációban a nyílt városi tér és az egyébként izolált hegyvidéki helyszín szokatlan módon vetül egymásra. A befogadók, városlakók számára a Bundesberg Berlin projekt egy domborzati térkép és az azzal összefüggő audiovizuális rendszer segítségével tárul fel.
  
  Lendvai Ádám: High Speed Shutter
  4 kamerás játék Valós idejű médiasport
  
  A küzdelemben 4 játékos vesz részt. Minden játékos kezében egy-egy kamera van, mely a játék teljes időtartama alatt folyamatosan rögzít. A játékosok feladata, hogy minél több ellenfelüket, minél hosszabb ideig filmezzék. 1 pont jár minden egyes képkockáért, amelyen valamelyik ellenfél látható. A győztes az, akinek a játék végén a legtöbb pontja van. A legjobb stratégia talán az, ha megpróbáljuk ellenfelünket folyamatosan kameránk képmezejében tartani.
  
  A nézők a jelen idejű küzdelmet kivetítőkön követhetik végig, a játékosok folyton változó nézőpontjából. A filmben összeálló szövevényes vizuális rendszert a játékosok nem látják át pedig ők alkotják , miközben szubjektív módon, de az egyszerű és egyértelmű játékszabályt követve végigpásztázzák a háromdimenziós teret. A négy egyidejű felvétel között hol itt, hol másutt tűnnek fel, majd vesznek el az összefüggések, vizuális kapcsolatok, egyfajta élő többhelyszínes hálózatként. A látvány felidézi a hírtelevíziók osztott képes tudósításait, a háborús övezetből közvetítő, tűz alatt menekülő operatőrök felvételeit. A játék a direkt agressziót megtestesítő fegyvereket kamerákra cseréli, ám a kamera azon túl, hogy közvetlenül tudósít a küzdelem első vonalából (nem külön sportközvetítő operatőrök beavatkozása folytán), maga is fegyverré válik. A kamera mint fegyver nem példa nélküli jelenség, hiszen számos esetben tapasztalhatjuk az emberi visszautasítást a kamerával szemben (gondoljunk itt a leképezésre, a képmásra, a különböző kultúrák heves fotó- és képellenességére vagy akár a kamera elől menekülő gyerekekre a családi videók esetében).
  
  Végül pedig azok, akiknek jobb a fantáziájuk, elképzelhetik a kamerajátékot, amint a nem túl távoli jövőben mint médiasport olimpiai számként mutatkozik be.
  
  
  
  Lévay Jenő: Harmonográf
  
  Egy-egy harmonogram (expozíció) készítése során egymást követő függőleges vonalak mentén lévő pontok képét rögzíti a kamera. A gép előtt zajló folyamatok, az elvégzendő műveletek kezdő és befejező időpontjai egyetlen ábrán jelennek meg. Az exponálás módja a réskameráéhoz hasonló. A látványból mindig csak egy függőleges vonalnyi részt érzékel. Jobbról balra haladva e keskeny sáv mentén rajzolódik a kép a három vetítőernyőre körülbelül harminc-harminc másodperc alatt. (Ez az exponálási mód nem hasonlít a hagyományos fényképezés hosszú expozíciós idejéhez, inkább nagyon rövid, harminc másodpercen keresztül tartó expozíciók sorozataként képzelhető el.) A harmonográf legkülönösebb tulajdonsága, hogy képes időben megjelenő tükörkép rajzolására, ha a harmonogram készítése során a motívum mozgása változó sebességű az érzékelés vonalának sebességéhez képest (az expozíciós időn belül lemarad, illetve megelőzi azt).
  
  Az érzékelés vonalát a vetítőernyőkön egy vékony piros vonal jelzi. A laptop monitorján megjelenő három harmonogram közül egy a képre történő dupla kattintással kinyomtatható. A folyamat a laptop startgombjára kattintással indítható újra. Újabb expozícióig az előző harmonogramok láthatóak a vetítőernyőkön.
  
  Mátrai Erik: A Vörös-tenger kettéválasztása
  Videóinstalláció
  
  A Vörös-tenger kettéválasztása egy monumentális videóinstalláció, melynek segítségével a néző egy különleges térélmény részesévé válik; különös hanghatások kíséretében, két impozáns vízfal között sétálva abban az impresszióban részesülhet, hogy egy kettéválasztott víztömegen kel éppen át. A művész, Mátrai Erik műve szakrális témájú, természeti megfigyeléseken alapuló videómunkáinak folytatása.
  
  Nextlab: 1575.42 MHz
  Szatelitvezérelt kinetikus installáció
  
  A globális helyzetmeghatározó rendszert, a GPS műholdak törékeny hálózatát ma stabilabb viszonyítási rendszerként fogadjuk el, mint a Földön bármit. A matematikus Kurt Gödel tétele szerint ha egy rendszer ellentmondásmentes, akkor megfogalmazható olyan állítás, amely a saját rendszerén belül nem dönthető el. Ehhez a vonatkoztatási rendszer megváltoztatása szükséges. Így helyezi át a megfigyelés szemszögét az ember akkor is, amikor szatelitek segítségével, sok ezer kilométernyi távolságból, a sztratoszférán kívül eső rendszerekből tud saját térbeli helyzetéhez egyre közelebb jutni.
  
  Az installáció hat egyenlő hosszúságú robotkarból áll, amelyek mindegyike egy-egy fölöttünk keringő GPS műhold irányába mutat. Amint egy új szatelit emelkedik a horizont fölé, a hozzárendelt kar követi mozgását a pályáján mindaddig, amíg az el nem tűnik a látóhatár alatt. A végeredmény egy, az óra mutatóinak lassúságával mozgó, alakját folyamatosan változtató kinetikus szobor, amely láthatóvá teszi a 20.000 km magasságban, 14.000 km/h-val száguldó mesterséges égitestek konstellációját.
  
  Az orbitális pályák a Föld egy másik pontjáról nézve más lenyomatot adnak, így a robot mozgása minden kiállítási helyszínen egyedi lesz.
  
  (Nextlab: Szakál Tamás, Szakál Péter, Maróy Ákos, Somlai-Fischer Szabolcs, Kangyal András) http://nextlab.hu

  Kiállítások

  Örkényi Antal: Kőegér
  Interaktív médiainstalláció-modell prezentációja
  
  Az installáció tényleges felépítésére és bemutatására 2006. április 26-án kerül sor a komáromi Monostori Erődben, ahol néhány héten keresztül megtekintheti és használhatja a közönség. Az itt kiállított prezentáció a látványterveket, az installáció végleges állapotát és működését mutatja be. Az installáció számítógépes kezelőfelületként működik.
  Kőlapokkal kirakott alapterülete kb. 7x10 méter. Az itt elhelyezett kőgolyók mozgatásával forgatásával, megemelésével tudjuk irányítani a számítógépet, amelynek monitorképét kivetítve látjuk. A középen elhelyezkedő 120 cm átmérőjű kéttonnás kőgolyót a felületén kiképzett lyukakba dugható rúd segítségével tudjuk forgatni a saját tengelye körül bármelyik irányba. Ezzel mozgatjuk a kurzort.
  
  A kőgolyót egy vasbeton szerkezetű, hat méter hosszú emelőkar lenyomásával meg lehet emelni, ha az emelőkar végére megfelelő létszámú, illetve súlyú résztvevő áll fel. Így működtetjük az egérgombot. A nagy golyó körül elhelyezkedő 57 darab kisebb 40 cm átmérőjű kőgolyót emelővillák segítségével emelhetjük meg. Ezzel egy-egy betűbillentyűt aktiválunk. Az installáció mozgatása a számítógép használata fizikai erőt és sok időt igényel. Több ember összehangolt és kitartó munkájára van szükség hozzá. Jövőképünk megvalósítására mindig csak a rendelkezésünkre álló eszközök felhasználásával van lehetőségünk. A Kőegér tiszteletadás a régi mesterek előtt, akik a korábbi évszázadokban azon dolgoztak, hogy eljussunk a technikai fejlődés jelen állapotához. Múltunk a jövőnk.
  
  A számítógépként működő installáció használatát misztériumjáték keretében mutatjuk be, amely az információgyűjtésről, a dokumentálásról, a tudás megszerzéséről és továbbadásáról szól. A Kőegér misztériumjátékot zenére mozgó táncosok adják elő. Öltözetük egyszerű, középkori hangulatú, dísztelen zsákvászon, lenvászon ruha. A görögkereszt alakban elrendezett betűgolyókkal körülvett külvilágtól körbezárt belső tér a szentek szentje, a Kőegér helye. A Kőegér megmozdítása a rítus legfontosabb része. Ezt az EgérMozgató a szertartásmester végzi, a Kőegér felületén XYZ koordinátasíkok mentén kiképzett lyukakba dugható mozgató dárdával. A szentélyt az emelőkar köti össze a külvilággal. Ez a beavatottak és a kívülállók közötti kapcsolatot szimbolizálja. A kívülállók feladata, hogy saját súlyukkal felemeljék és visszaengedjék a Kőegeret aszerint, ahogy azt az EgérMozgató akarja.
  
  A betűgolyók mozgatásával a BetűMezőMester a tudás legfőbb birtokosa kommunikálni tud a rendszerrel és a külvilággal. Ebben a betűmozgatók segítik őt. Emelőeszközükkel megemelik a kijelölt golyót. A szereplők és a nézők a szertartás aktív résztvevői. A szertartásvezetők az ő kéréseik szerint alakítják a játék menetét. A misztériumjáték végén a táncosok elhagyják a helyszínt. Az EgérMozgató átadja az egyik nézőnek az egérmozgató rudat. Ettől kezdve a közönség számára is használható az installáció.
  
  Ravasz András: Music Puzzle
  Interaktív hanginstalláció
  
  A kiállított instrumentum egy hang-puzzle. A kezelőfelületen látható kép tizenhat részből áll, ezek mindegyike enyhe nyomással aktiválható, melynek eredménye egy-egy hangszer megszólalása. Amikor a látogató az összes hangszert megszólaltatta, felépül a teljes zenei idézet, mely Sztravinszkij Tűzmadarának 47 másodperces részlete. Bármikor nyomjuk meg az egyes puzzle-részeket, az azokhoz tartozó hang ott szólal meg, ahol a többi hangszer tart, vagyis a hangszekvenciák időben egymáshoz szinkronizáltak. A hangmintákban mindig a kiválasztott hangszert halljuk hangosabban, a többit csak a háttérben, halkan. Amíg az aktivált hangrészlet szól, piros fény látható a képrészleten. A teljes hangzás felépülésének sorrendjét a látogató alakítja.
  
  Sugár János: Kép a falon
  Interaktív videóinstalláció
  
  Egy festménynek, a bennünket körülvevő képernyőkkel ellentétben, sosincs sleep állapota, ha úgy tetszik, folyamatosan be van kapcsolva, akkor is, ha éppen nem bámulják. A képernyők viszont egy idő után kikapcsolnak, és vagy üres fekete lyukként nézhetjük a drága laposképernyőt a falon, vagy egy semmitmondó képernyővédőt látunk, amikor is nem kell figyelni a képre, mert az csak arra szolgál, hogy egy futó pillantással is megbizonyosodhassunk: az eszköz készenlétben áll.
  
  Amikor valamire figyelünk, a külvilág háttérbe szorul, és ezzel arányosan új utakra tévedhetünk. A Kép a falon a képek megbabonázó erejére épül. A figyelem és figyelmetlenség határterületén létrejövő, non-lineáris képesszének tekinthető, ahol a tartalom mélysége a néző figyelmétől, kitartásától függ. A mozdulatlan figyelem képezi az interaktív kapcsolatot.
  
  Szacsva y Pál: Labdajáték
  Interaktív installáció
  
  A Labdajáték olyan helyzetbe hozza befogadóját, ami többszörösen provokatív. Az installáció által kínált alaphelyzet a játékost fizikai agresszióra sarkallja, mely agresszió egy virtuális térben tör felszínre. A kiállítóban talált labdákkal a vetített mozgóképet dobálhatja a látogató, melynek hatására a mozgóképen szereplő emberi alakok, eltalálásuk esetén, a kép aljára potyognak, és hangot adva véleményt nyilvánítanak az esetről. A befogadót a játék emocionálisan arra készteti, hogy folytassa és minél ügyesebben irtsa a mozgó emberi alakokat , miközben a sikeres találatot mindig váratlan és kiszámíthatatlan válasszal díjazza. A Labdajáték külön sajátossága, hogy a benne szereplő áldozatok alakjai ismert művészek képmásainak felhasználásával készültek. A szereplők az általuk megtestesített művészek véleményét mondják el esetükről.
  
  Tóth Szilvi Benedek Gáspár: Virtuális Túra Budapesten
  Interaktív háromdimenziós képregény-installáció
  
  A számítógépes kalandjátékokra emlékeztető elágazásokkal, kereszteződésekkel, zsákutcákkal tarkított , Budapesten játszódó városi túra során az élmények közvetlenségével élhetjük át hétköznapi választásaink folyamatát, sőt nem egyszer sorsdöntő következményeit.
  
  A látogató választhat a szereplők közül egy főhőst, akinek egyedi szemszögéből adódóan nem csak láthatja az eseményeket, hanem részesévé válhat a történetnek, döntéseit megismételheti és megváltoztathatja, sőt újabb szereplő bőrébe bújva lehetősége nyílik a városban zajló párhuzamos életutak megismerésére is. Gömbökön keresztül haladva a néző betekintést nyer az általa kiválasztott szereplő külső és belső világába, amely az egyik oldalon fotóanimációkon keresztül mutatja be a szereplőt kívülről, a másik oldalon pedig az ő szubjektív nézőpontját láttatja videón keresztül, melyek együtt 360 fokos bejárható képet alkotnak.
  
  Az interfész első látásra képregényformában meséli el a történetet, azonban a kockák életre kelthetők, sőt átjáróként szolgálnak a mögöttük rejtőző különös világba. Utunk során Tigrics (Bereznyei Róbert) hangjátékai teszik teljessé a Budapest-képet.
  
  Irányítás:
  joystick:
  felső számozott gombok: képváltás
  elülső számozott gombok: lapozás, szereplőváltás
  nyilak: mozgás
  joystickok: forgás, zoom
  
  érintőképernyővel:
  képekre kattintás: animáció, zoom
  kurzormozgatás: forgatás
  nyilak: lapozás
  kerek ikonok: szereplőváltás, leírás, súgó
  
  Vécsei Júlia: CAPITALIZATION
  Interaktív installáció
  
  Külföldi utazásaink alkalmával találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy térképünkön a városoknak több nevük is van. Egy-egy földrajzi elnevezés nyelvterületek és nyelvjárások függvényében lehet más és más. Így például a szomszédos Ausztria fővárosának neve a következő verziókban létezik: Wien, Beč, Bécs, Dunaj, Viedeň, Vienna, Vídeň, Viena, Vienne, Wenen, Wideń, Wiedeń, Vena, Viden´, Viénne, Viin, Vine, Viyana, Vjenë, Venă, Vin, Vín, Vínaborg.
  
  A CAPITALIZATION egy olyan számítógépes program, amely Európa térképén kiválasztott európai fővároshoz generál véletlenszerűen felépített (város)képet. A város nevének Európa területén használt összes verziójából vagy azok betűiből alkotja meg a mintázatszerű grafikát, amelynek kerete a város alaprajza. Minden kijelölés alkalmával újabb variációt rajzol ki a program. A néző ezt a generált képet tovább módosíthatja, és a kiállítótérben képeslap méretben kinyomtathatja, magával viheti.
  
  December 7-én és 8-án 17 órakor a VIVO Alapítvány tart tárlatvezetést a kiállításon.
  
  A bemutatott alkotások támogatója az Informatikai Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Millenáris

A38

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 entombed    infected mushroom    sigma    spelll    zenés-táncos    halestorm    simpson család    crown the lost    dilis    skywalker    apey and the pea    ha/ver    the bulletmonks    obscura    postmodern jukebox    redrum inc.    combichrist    bootsie    pacino    dark of the moon    jaden smith    jessica biel    rammstein    gróf balázs    crescendo  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!