hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. november 17. csütörtök   14:44
nincsen hozzászólás

szerző: bprnr
KMFDM koncert Budapesten
2005. november 28. A38

  A november 28-án Budapestre érkező KMFDM gyakorlatilag egyetlen ember, Sascha Konietzko második generációs lengyel emigráns egyszemélyes zenekara és show-ja. A KMFDM első felállása Konietzkoból, a zenekar vezetőjéből, valamint négy lengyelből állt, akiket a zenész egy párizsi bordély-hazában ismert meg. Az akkori KMFDM koncertek nem hivatalos jellegűek voltak, a felvételekre pedig még csak nem is gondoltak a zenészek a francia közönséget a fényeffektusokban gazdag show, és a T. Rex, David Bowie, a Pink Floyd és a Can vegyítéséből összeálló zenei keverék tartotta izgalomban. 1986-ban a csapat átjutott Németországba, ahol Konietzko megismerkedett a multiinstrumentalista En Eschhel, aki gyakorlatilag minden német ipari bandájával dolgozott már. (A német korszak egyik albuma, a Kein Mehrheit Fur Die Mitleid az egyik verzió szerint éppen ezt takarja a rövidítés a zenekar nevében , amelyet a közelmúltban adott ki újra a Rhino, számít a KMFDM hivatalos diszkográfiája szerint bemutatkozó anyagnak, jóllehet az együttesnek van egy sor, kis német cégek által kiadott lemeze is.) 1990-ben a KMFDM átköltözött Chicagóba, ahol az európai ipari rock iránti érdeklődés újjáéledésének lehettek tanúi. Az 1993-ban megjelent Nihil lemez elérte a 120 ezres eladást, ami ebben a stílusban rekordnak nevezhető. Az új album az Xtort olyan tapasztalt zenészek közreműködésével készült, mint William Rieflin dobos és Chris Connenly gitáros (mindketten volt Ministry tagok; Chris Connelly hivatalosan is a KMFDM tagja lett) , Dorona Alberti énekesnő, Günter Schultz és Marc Durante gitárosok, valamint az Einsturzende Neubaten fenomenális ütőse, F-M Einheit. Az Xtort-ban rejlő potenciál óriásinak bizonyult, a lemez az eladási mutatók alapján már-már a műfaj fenomenális albumával, a Nine Inch Nails Pretty Hate Machine-nel vetekedett, a Power és a Dogma dalok pedig betörtek az első 20 közé az Egyesült Államok alternatív rock sikerlistáján. Konietzko elmondása szerint a KMFDM rövidítés nem mást takar, mint: Kill Mother Fucking Depeche Mode. Éppen a Depeche Mode az a csapat amellyel a KMFDM zenészei sértőnek érzik az összehasonlítást magukra nézve.
  
  
  Az elmúlt 10 évben a KMFDM az amerikai ipari színtér egyik meghatározó zenekarának számít, egyenrangúnak a Nine Inch Nails-szel, a Ministryvel, és a Skinny Puppyval. De még ebből a kimagasló társaságból is kiemeli őket szintetikus stílusuk eredetisége, amelyben a feszes, táncolható ütemek súlyos, csaknem metalos gitárokkal párosulnak, az ipari elektronika pedig diszkós női háttérvokállal. Az eszelős energiát és hangzásbeli agressziót brutális, egyenes, jelmondat-szerű szövegek, és sokatmondó címek egészítik ki: Anarchia, Vihar és előretörés, Vírus, Halj meg most, Élj máskor, Mocsok, Szuperhős A KMFDM mindig és mindenben kitart stílusa mellett: albumaik és kislemezeik mindenkor jellegzetes és jól megjegyezhető plakát-jellegű borítóban jelennek meg.
  
  A csapatnak nincs állandósult, szilárd felállása. Inkább olyan a formáció, mint hasonlóan gondolkodó emberek németek, angolok, amerikaiak csoportosulása, akik közül mindenki hozzátesz valamit az adott szakaszban. A zenekarral különböző időszakokban az ipari rock híres bandáinak (Skinny Puppy, PIG, Revolting Cocks, stb.) számos tagja dolgozott a stúdióban, illetve lépett színpadra. A csapat története Németországban kezdődött, ezért gyökerei a híres német elektro műfajig nyúlnak vissza, a Kraftwerktől a D.A.F.-ig.
  
  Korai lemezeik (az egyik, a Naive később kikerül a forgalomból bizonyos jogosulatlanul felhasznált hangminták miatt, ma pedig ritkaságnak számít a gyűjtők között), amelyek inkább az Electronic Body Music stílusban íródtak még, egyre komolyabb érdeklődést váltottak ki a tengerentúlon, a csapat pedig Hamburgból előbb Chicagóba, majd Seattle-be tette át székhelyét.
  
  A nagy siker a Disco Inferno Money albummal (1992) köszönt rájuk, majd egy sor erőteljes anyaggal folytatódik, amelyeken a KMFDM hangzása egyre keményedik. 1999-ben a zenei terroristák alakulata szétszéled, majd Sascha Konietzko és Tim Skold hirtelen felveszik a MDFMK nevet, és a major Universal kiadónál jelentetik meg bemutatkozó albumukat. A kísérlet nem bizonyult nagy sikernek, és 2002-ben Sascha ismét kitűzi a fekete zászlót, maga köré gyűjti a bandát, kiadja az erőteljes, fémes hangzású Attack albumot, és koncertkörútra indul. Ezt a WWIII követi, amelynek nyitó dalában Bush háborús témájú beszédeiből hallhatók hangminták. Az ipari rock veteránjai továbbra is fiatalok és gonoszok.
  
  Immár 21 éve ötvözik és keresztezik a különböző zenei stílusokat az underground színtéren. Új albumukat, a Hau Ruck-ot mondják a valaha született legerősebb és legújítóbb KMFDM anyagnak. Lucia a vokális stílusok teljes spektrumát ötvözi a lemezen, Sascha Konietzko pedig kedvenc provokatív stílusát vonultatja fel rajta. A Hau Ruck produceri munkálatait, keverését és masterizálását is maguk a KMFDM tagjai végezték, ami a rájuk jellemző minőségi hangzás biztos garanciája. A lemez 2005 szeptemberében jelenik meg.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

KMFDM

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 selah vie    hentesek    demonica    sebastian bach    kiskalász    millennium-trilógia    harrison ford    katzenjammer    paul rudd    shaggy    wass albert    csányi sándor    ideas    heavy eyes    szerk alatt    jude law    euroblast tour 2012    amber schmidt    csókolom    blues b.r. others    lovreck    n roses    nine inch nails    music television    noah & the whale  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!