hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. november 14. hétfő   11:17
nincsen hozzászólás

szerző: András
Alghazanth: The Polarity Axiom
Woodcut Records / Firebox

  Bevezetőként hadd idézzem egy barátomat: ez olyan tudományos black metal lehet a lemezcím alapján. A véleményt a szövegek ismerete nélkül is merem osztani, és nem csak azért, mert az említett illetőnek velem szemben sikerült elsőre kiolvasni az Alghazanth logóját. (Magam egyébként Alpha Anth 2-ra tippeltem mindaddig, mígnem egy lemezboltban találkoztam a banda egy igazi cd-jével, aminek a promóciós borítékkal ellentétben csak a Times New Roman meg az Arial betűtípust elbíró gerince is van. Ha már zárójelben vagyunk, megjegyezném: eléggé meglepő, hogy lemezboltban Alghazanth-cd-vel találkoztam, nem?)
  
  Amiért magam is hajlok a PhD-s feketefém zászlaja alá sorolni a negyedik albumánál járó finn csapatot, az a lemezéhez hasonlóan okos számcímek sora, illetőleg maga a muzsika. Rutinos versenyzők nyilván már ennyiből sejtik, hogy ezúttal kivételesen nem egy Darkthrone-kópiába futottunk, és igazuk is van. A nyitó Soulquake egy többnyire a (Spiritual Black Dimensions album környéki) Dimmu Borgir, kisebb részt pedig az In the Nightside Eclipse-korszakos Emperor nyomdokain haladó brigád képét vetíti elénk, amiből a későbbiekben főleg az első párhuzam igazolódik, billentyűvel erősen támogatott dallamos black metalról lévén szó. Viszonylag ügyesen teszi a dolgát az Alghazanth, ugyanis mindenféle gondok nélkül, sőt mi több, jó érzéssel végighallgatható mind a nyolc nóta néha (bizonyára) a lerágott csontot sem rossz szopogatni. Monumentalitásra törekvő (és végülis nem is kisstílű témák) sorakoznak igen sűrű egymásutánban a dalokban, és még a mindent beborító szintetizátorfutamok dacára sem szorulnak háttérbe a gitárok: a sorjázás helyett inkább a dallamokra koncentrálnak a bárdisták, és néha bizony egy-két ügyesebb a tipikus finn ízt sem mellőző melódia is előbukkan a kezük alól. A témák állandó halmozása az Alghazanth esetében tényleg jót tesz a zenének, ezúttal a rétegzettségtől valóban izgalmasabb lett a muzsika. A károgás a vérmesebb, csúnyán, bő nyállal fröcsögő fajtába sorolható és szintén megállja a helyét, de black metal-történeti jelentőséget igen nehéz volna tulajdonítani neki viszont ha a záró Forsaking the Yoke-ban hallható tiszta énekhang birtokosa általában elérhető közelségben van, akkor legközelebb nem volna rossz ötlet több szerephez is juttatni.
  
  Bár a banda stílusa pillanatok alatt kiismerhető, a jól megkomponált dalokról legalább nem mondható el ugyanez, és ez mindenképpen az Alghazanth és a lemez mellett szól. Ha valaki mindenáron szintizős-melodikus black metalt akar játszani, akkor minimum úgy illik tennie ezt, ahogyan ezek a finnek csinálják. És ha valaki mindenáron szintizős-melodikus black metalt akar hallgatni, akkor nyugodtan keresheti például ezt a lemezt is a jobb darabokat tartalmazó kupacban fog rátalálni, valahol a mesterművek feliratú polc tövében.
  
  1. Soulquake
  2. The Herald for Reason
  3. Chaos Attributes
  4. Blood Beguiles Phantoms
  5. Drakomorphus
  6. 8th Sphere
  7. With Black Aureoles
  8. Forsaking the Yoke



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Alghazanth

Woodcut Records

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sexepil    bryan singer    vader    crescend    bilocate    jégkorszak    soreii és poolek    eagleheart    kyuss    green day    devilfire    bill nighy    kruder & dorfmeister    tarja turunen    nightmare in elm street    csak szexre kellesz    daedelus (usa) live    death by stereo    charlie winston    sum 41    ulver    puf    kid rock    i divine    tobias sammet  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!