hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. október 18. kedd   17:57
nincsen hozzászólás

szerző: András
Marduk, Mystic Circle, Ahriman
2005. szeptember 15., A38

  Kenyeret és cirkuszt? Ugyan kérem. Vért és vasat! Grind tempót és epehányást, terepmintás nadrágokat és arcfestést. Sebességet és hangerőt! És lőn: kalasnyikovi ritmusjáték, nehéztüzérségi muzikalitás, extrém zene extrém embereknek Marduk-koncert az A38 hajón, két előzenekarral.
  
  Kezdésként mindjárt egy hazai versenyzővel: friss albumával a tarsolyában az Ahriman egyre aktívabban koncertezik, nem is olyan régen a Dissection előtt is fellépett az együttes, és ezt a bulit is Lédeczy Lambertéknek volt szerencséjük megnyitni. Ezúttal jóval karcosabban, vaskosabban szólaltak meg a dalok, mint a múltkor, de az Ahriman zenéjének ez ugyanolyan jól tud állni, mint a tisztább hangzás, és a Mardukra is jobban rá lehetett így hangolódni. Kár, hogy ami ezután következett, az gyakorlatilag teljesen agyoncsapta az így kerekedett kellemes hangulatot.
  
  Amikor körülbelül hat éve először láttam élőben a német Mystic Circle-t, a banda olyan mélyen járt a dallamos black metal erdejében, hogy még dobosuk sem volt, helyette a szintist állították az ütős hangszernek emelt dobogóra. Nyilván véletlen az egybeesés, de akkoriban a dallamos black metal nagyon menő dolog volt. Azóta sok víz lefolyt a híd alatt, átalakult a felállás, dobos van, billentyűs nincs, más a zene is. Mondhatni elég egyértelműen a death metal felé tendál. Nyilván véletlen az egybeesés, de a death metal manapság sokkal menőbb, mint a dallamos black metal. Egyébként nem akarom bebizonyítani, hogy mekkora pózőrök is alkotják ezt a csapatot, mert fölösleges. A Mystic Circle dallamos blackmetal-bandának is középszerű volt, és kvázi deathmetal-csapatnak is az. Szőröstül-bőröstül: az ócska, elcsépelt, sátánozós dalcímektől és szövegektől kezdve a dögunalmas riffeken át egészen addig, hogy elővették a Slayertől a Raining Bloodot (anno a Deicide előtt legalább még eljátszották, most már csak a bevezető részre futotta nekik). Innentől fogva engem nem érdekel, hogy milyen pontosan, hangosan, kegyetlenül nyomták, minden rájuk vesztegetett percet sajnálok.
  
  Most, hogy eljutottunk a Mardukig, elöljáróban röviden vázolnám a koncert dramaturgiáját: trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Tekintettel arra, hogy ez az általam korábban látott két Marduk-bulira is érvényes, ezennel ünnepélyesen állhatatosnak titulálom a bandát, még annak dacára is, hogy a felállás megváltozott. Ez az együttes végül is sosem a kiugró egyéniségekről szólt, sokkal inkább a minden értelemben emberfelettien feszített teljesítményről, és ehhez most is megvannak a megfelelő figurák. A zenekar feje, Morgan Hakansson még mindig (többnyire) gyors, hangulatos, jó témákból felépített nótákat ír, és a régi szép időkhöz hasonlóan most is úgy gitározik, hogy a nézőnek óhatatlanul gyengéd, féltő érzelmei támadnak a hangszer iránt (el ne törj, szegénykém). A szárnysegédjeit pedig ismét jól válogatta meg: a már évekkel ezelőtt csatlakozott Emil Dragutinovic sokkal ügyesebben kalapálja a dobokat, mint a kocsmai bunyóban az ellenfeleit, Devo Andersson meg egyszer már amúgy is bevált a bandában (igaz, egy másik hangszeren). Mindketten inkább bicepszből zenélnek, semmint csuklóból, de a Mardukban erre is van szükség. A legkritikusabb pillantásoknak persze az új frontember, Mortuus van kitéve, de nagyot benne se kell csalódni. Színpadi megjelenése és koreográfiája ugyan egyelőre még messze elmarad Legion rugdosós, térdentenyerelve-hajpörgetős, fordítottkereszt-vetős mutatványaitól (egyelőre inkább Sebastian Bach és Dead hormonzavaros ivadékára hasonlít a fiú, a vízszintesbe döntött mikrofonállványba kapaszkodva meg úgy rázza a haját, mint aki a törölközőtartón lógva veri a fejét a falba), de a hangja teljesen rendben van. Még két-három turné, és csak az fog emlékezni az előző felállásra, aki nagyon akar.
  
  A zenekar nevéhez fűződő tekintélyes és minőségileg sem nagyon hullámzó diszkográfiából elég nehéz arányosan összeválogatni egy műsort, de azért nagyjából sikerrel járt a brigád. A Heaven Shall Burn album hanyagolása mondjuk nem esett túl jól, és a Nightwingről is lehetett volna még csemegézni a Slay the Nazarene-en kívül, de végül is majdnem az összes korszakot megidéztek Hakanssonék. Így aztán volt minden az On Darkened Wings-, Burn My Coffin-, Sulphur Souls-típusú őskövületektől kezdve a friss Hangman of Prague-ig, Steel Infernóig, Throne of Ratsig és Seven Angels, Seven Trumpetsig, többek közt Panzer Division Marduk, Baptism by Fire, Azrael, With Satan and Victorious Weapons és World Funeral is, természetesen néhány fegyverropogásos, aknarobbanásos intróval megspékelve, ahogy azt kell. Különösebb showműsort ezúttal sem kaptunk, azt leszámítva, hogy a jó Mortuus valami kehelyből valami pirosat locsolt magára, de a többnyire szimplán terpeszben headbangelve fűrészelő Marduktól tulajdonképpen még ez is sok volt. Elvégre az ő bulijaik nem ettől lesznek olyan könyörtelenek, hanem attól, hogy trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
  
  Abban pedig most sem volt hiba: a Marduk továbbra is hitelesen és minőségien képviseli a két blastbeat között egy harmadik filozófiáját. Aki azonosulni tud ezzel az eszmeiséggel, annak bizony kevés jobb választása lehet ennél a svéd bandánál, legyen bár szó lemezekről vagy koncertről.
  
  Köszönöm a figyelmet, oszolj!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Marduk

Mytic Circle

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 curse this ocean    skyclad    odin    primal fear    gotthard    we bought a zoo    kung fu panda 2    joy division    groove armada    crow 7    verbunk-punk    newsted    kruder & dorfmeister    great american ghost    anselmo    amon amarth    nova prospect    warbringer    hangsúly    shia labaouf    apey and the pea    tyson    nemes andrás    hugh jackman    as they burn  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!