hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. október 13. csütörtök   17:48
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Pokolgép: A Túlélő
Hammer

  Sok viszontagságon ment keresztül a Pokolgép zenekar, amíg eljutottak a 2004-es albumhoz. Nem lehet mondani, hogy 1990 óta bármikor is könnyű helyzetben lettek volna. Kalapács és Nagyfi kiválása súlyos űrt eredményezett, a banda a szétesés szélére került. Ám miután Rudán Joe kezébe kaparintotta a mikrofont, és Kukovecz Gábor maga köré gyűjtötte új és fiatal zenésztársait, újra egyre biztosabbnak látszik a jövő, a csapat túlélt minden rossz gondolatot, ennek hű reprezentálása A Túlélő című album.
  
  Sejtelmes bevezetővel, farkasüvöltések közepette indít a Farkasok Dala. Meg kell jegyezni, hogy a farkasok magyarországi helytartója, az Akela is feldolgozta már ezt a Petőfi verset, de a közös forráson kívül a két nótának egyébként nincs köze egymáshoz. A jó kis bólogatós témából egyre jobban felgyorsul a riff, érdemes megfigyelni a billentyűket is a háttérben. Rudán nagyot énekel ebben a dalban, remek a csordavokál és a pörgés a refrénben, csak kár hogy a dob (és főleg a kétlábgép) ilyen elképesztően gyenge keverést kapott. Hihetetlen, hogy szinte egyetlen Pokolgép lemezzel sem találkoztam (még az újabbak közül sem), ahol normálisan megdörrent volna a dob! A gitárszóló is jó lenne, de azt is alig lehet kihallani. De egyébként a lemez kiemelkedő tétele ez a nóta szerintem.
  Szép lassú témával indul a Kánaán. Itt is tetten érhető a billentyűzés a háttérben, néhány finom basszusfutam, a jellegzetesen Pokolgépes stílusú sivítós gitárszóló, egyébként meg egy tetszetős lassú-középtempós dallal állunk szemben. Nem a legátütőbb erejű szám ezen a lemezen, de a fogós refrén és verzék miatt jó koncertnóta lehet.
  
  Középtempós riffelés az Elveszett Percek sok Rudán-kiállással. Szerintem nem túl kiemelkedő dal, a kissé össze-visszának tűnő szóló (ez is jellemző néha a Pokolgépre) sem igazán bejövős, viszont a refrén még megmentheti. Sejtelmesen indul a Szívedből Tisztán, hallhatunk benne fogós pillanatokat is, de nem érzem különösebben erősnek a dalt, a refrénben szereplő Nélküle az élet oly tré meg kifejezetten gyenge. A Túlsó Part szép dal, érdekessége hogy Kukovecz Gábor énekli, az alcíme szerint (In Memory Of K.J.) édesapjának állít vele emléket. Természetesen érezhetők a nótán a tipikus Pokolgépes elemek, de inkább különlegességével színesíti az albumot.
  
  Következik az egyik kedvencem a lemezről, a címadó szám, A Túlélő. Gyors, energiával átitatott nóta, folyamatosan kattog a kétlábdob, húzós riffek, kiváló Rudán ének, finom szóló, szóval szuper! Joe brutálisan nyomja a végén, huhh! Szerintem a Rudán-éra Top 5-ben benne van ez a dal. Némi bevezetés után pattogós, headbang-elős ritmusban folytatódik a Dolgozik A Vér. Zeneileg teljesen korrekt kis dal, Joe itt is nagyon jól énekel, különösen a refrén hatásos, de érdemes megemlékezni a fergeteges gitárszólóról is, ez most nagyon jól sikerült. Előtte még Joe sikolt egy nagyot itt is, korrekt! Újabb nyomulás a Sza-rock Rá című számban, inkább átlagos szerzemény, a gitárszóló viszont megint üt. Az átlagos azt jelenti, hogy nem rossz, de talán egy kis plusz még elkellett volna bele ahhoz, hogy igazán emlékezetes legyen. Kis eltérés van a szövegkönyvvel, a refrénekben Hülye az ember, öljük egymást és a Ha semmi sem érdekel, teszek rá mellett a szövegben pár helyen Pusztítva mindent, öljük egymást illetve Ha semmi sem érdekel, szarok rád szerepel, ám a dalban mindenhol csak az első verziók hallhatók. Talán változatosabb lett volna a szövegkönyv formuláját alkalmazni, nem kell finnyáskodni, nyugodtan ki lehet mondani, hogy szarok rá! A Mindörökké című dalt teljesen töltelékszámnak érzem, nincs semmi benne, ami igazán megfogott volna. Lassú nóta akar lenni, de ettől hallottunk már sokkal jobbakat is a Pokolgéptől. Sötét riffelés a Még Ártatlanul (Rocker Nemzedék) elején, az azt követő zakatolás nekem A Tűz című ősrégi Gép számot juttatta eszembe. Zeneileg teljesen kiváló, de ha amolyan vérbeli rocker himnuszt akartak faragni belőle a srácok, az nem igazán jött össze, ahhoz szerintem nem elég megkapó ez a szám. Kicsit lehetett volna még kotlani a szövegi részek felett. Az Ide Tartozom viszont újra a kedvenceim közül való erről a lemezről, egy szép hitvallás ez a dal, Rudán Joe lágy dallamai váltakoznak a zúzósabb részekkel és a refrénekkel. És gyűlölöm, hogy én vagyok itt még mindig a tépett madár - úgy vélem ez a sor is tartalmaz egy kis visszautalást a régi klasszikus dalra. Ízes gitárszóló után újra a refrén, másodszorra csodás lánykórussal megtámogatva. Hátborzongatóan szép! Szerintem lehetett volna gyakrabban alkalmazni a lányok vokáljait, mert ezt a dalt is nagyon megdobták, máshol is biztosan adtak volna egy plusz töltetet. Meg egyébként is nagyon jól állnak a Pokolgépnek ezek a megoldások (gondoljunk csak az Ősi Lázban dalra). Meg kell említeni, hogy többek közt a Főnök lánya, Kukovecz Henrietta is közreműködik ebben a számban, és ugyancsak ő az, aki egy moldvai csángó népdalt énekel lezárásként. Nagyon tetszenek nekem ezek a betétek, a már említett Ősi Lázban című dalban is nagyon megfogott a Szent István Ének.
  
  Nem csalódtunk a Pokolgépben, ismét minőségi lemezt raktak össze a srácok. Bár nem mindegyik dalt érzem igazán kiemelkedőnek, van némi üresjárat, amelyeket viszont igen, azok egész biztosan a legjobb Rudánnal készített nóták közül valók. Joe itt-ott igen emlékezetes dolgokat alakít az albumon, jó kezekben van nála a Pokolgép láncos mikrofonja. Az eddigi Gép lemezek közül itt érvényesülnek legjobban a szinti-betétek, némelyik dalon ez is sokat dob. A Pokolgéptől elvárt értelmes, érzelemdús dalszövegeket természetesen itt is megkapjuk, mindent összevetve igen jó albumot rakott össze a gárda 2004-re. Nincs benne semmi meglepő, semmi szokatlan, haladnak tovább az útjukon, reméljük még jó sokáig. Itt is bebizonyosodott, hogy érdemes operálni a népdalos betétekkel, a lánykórusokkal, bízom benne, hogy az elkövetkezendő lemezeken is találkozhatunk még ilyenekkel.
  
  
  Felállás:
  Rudán Joe József: ének
  Kukovecz Gábor: gitár
  Nagy Dávid: gitár
  Pintér Pinyő Csaba: basszusgitár
  Szilágyi Ede: dob
  
  Pokolgép: A Túlélő
  1. Farkasok Dala
  2. Kánaán
  3. Elveszett Percek
  4. Szívedből Tisztán
  5. A Túlsó Part (In Memory Of K. J.)
  6. A Túlélő
  7. Dolgozik A Vér
  8. Sza-rock Rá
  9. Mindörökké
  10. Még Ártatlanul (Rocker Nemzedék)
  11. Ide Tartozom



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 british sea power    beady eye    gary lightbody    fit for a king    filter    day of mourning    thomas gundermann    danielle spencert    sötét zsaruk    szerelmek    red partizan    grave maker    confronto    sexepil    the sounds    lillian axe    buried in verona    michael bublé    ramones    charlie winston    suffocation    satöbbi    nasmith    facebook    jávorszky  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!