hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [színház]  2005. október 9. vasárnap   13:47
nincsen hozzászólás

szerző: MU.Hu
A Műhely Alapítvány és az Őszi Fesztivál szervezésében: Passzázzs
Kortárs zeneszerző és koreográfus estek a MU Színházban, 2005. október 15–16. 20h

  A 2005. januárjában elindított program célja, hogy fiatal zeneszerzőket és koreográfusokat inspiráljon közös munkára, valamint lehetőséget biztosítson arra, hogy a különböző művészeti műhelyek alkotói belelássanak egymás munkájába.
  Az együttműködés kezdeteként az év elején heti rendszerességgel került sor informális, bemutatkozó zenehallgatással, videó-vetítéssel kiegészített beszélgetésekre az együttműködésre nyitott zeneszerzők és koreográfusok között.
  
  A tavasszal kiírt pályázatra nem egy már meglévő koreográfiához írt új zenét, vagy egy már rendelkezésre álló zeneműre készített új koreográfiát kellett benyújtani. A szakmai zsűri Kovalik Balázs (Budapesti Őszi Fesztivál), Lőrinc Katalin (táncos, pedagógus), Tallér Zsófia (zeneszerző), Talló Gergely (Műhely Alapítvány) és Zsótér Sándor (rendező) , olyan terveket, ötleteket várt, melyekben az alkotók egyenrangú felek, a koncepció is és a megvalósítás is közös munka.

  A benyújtott munkatervek alapján a zsűri az októberi estekre három produkciót hívott meg:
  
  Maróti Emese - Nagy Andrea: Test-Pár-Beszéd
  Zeneszerző: Maróti Emese
  Koreográfus: Nagy Andrea
  Előadók: Kiss Viktória (ének), Nagy Andrea (tánc)
  Hangmérnők: Pápai István
  Fénytervező: Bánki Gabriella
  Jelmeztervező: Rostás Zoltán, Vígh Krisztina
  Fotó: Gyurján Eszter
  Támogatók: Orkesztika Alapítvány, MMS Mozdulatművészeti Stúdió, Új Előadóművészeti Alapítvány
  
  ”Duett énekhang és mozdulatok által keltett hangzásokból. Négy rövid Catullus vers latin nyelven. Mikrofonok, melyek kierősítik a mozgás által kiváltott hangzásokat. A koreográfiában nincs előre felvett hang, nincs aláfestő zene. Csak a két szereplő jelenléte teremti a hangélményt.”
  
  Maróti Emese 1978-ban született, Budapesten. Általános iskolában kezdett zongorát és zeneszerzést tanulni. 1996-ban elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakát, majd az ELTE TFK ének-zene, karvezetés és szolfézs szakán szerzett diplomát. Vokális zene iránti szeretete erre az időszakra vezethető vissza. Jelenleg harmadik diplomájának megszerzése előtt áll, a Zeneakadémia zeneszerzés szakán.
  Nagy Andrea 2001 óta készíti saját koreográfiáit. A Magyar Táncművészeti Főiskola elvégzése után, kiemelkedő európai kortárs táncközpontokban (Centre National de Danse Contamporaine, European Dance Development Center) és hazai kurzusokon folytatta tanulmányait. A Honvéd Táncegyüttes, majd a Phobos Táncegyüttes után, az elmúlt évadig az Artus Táncszínház tagja dolgozott, jelenleg független alkotóként folytatja pályáját.

  Bolcsó Bálint Umniakov Nina: 5
  
  Zeneszerző: Bolcsó Bálint
  Koreográfus: Umniakov Nina
  Előadók: Kopeczny Kata, Nagy Csilla, Szász Dániel, Umniakov Nina, Zambrzyczki Ádám
  Fény: Payer Ferenc
  Támogatók: Orkesztika Alapítvány, MMS Mozdulatművészeti Stúdió
  
  
  ”5 táncos, 5 hangfal.
  
  Hol van az a pont, ahol a mozdulat tánccá, a hang zenévé válik?
  
  Már a darab tervezésének elején kiderült, hogy bár eltérő médiummal dolgozunk hasonlóak azok a fogalmak, amelyekből kiindulunk, azok a problémák, amelyek foglalkoztatnak bennünket.
  
  Úgy döntöttünk, hogy a darabban végig analóg módszerekkel, eljárásokkal fogunk élni a zene és a tánc terén, a két síkot állandó kölcsönhatásban tarva. Az egyik ilyen alapvető eljárással, olyan új rendszereket hozunk létre eredeti, megszokott kontextusából kiemelt, különböző, hétköznapi motívumokból , melyek az előadás folyamán dinamikusan változnak, súrlódnak, formálják egymást.
  
  A munka során lassan kristályosodtak ki azok a kulcsszavak, amelyek köré az előadás épül: absztrakció, kölcsönhatás, morphing.”
  
  Bolcsó Bálint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen zeneszerzést és elektronikus zenét tanult, majd felvételt nyert a bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem Zeneszerzés Szakára. A Bartók-szeminárium állandó részvevője, Kodály Zoltán ösztöndíjas. Darabjai Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon (többek között az Őszi Fesztiválon és a Making New Waves Fesztiválon) is hallhatók. Szerepelt már olyan speciális programokon is, mint a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet által szervezett hangkiállítás.
  
  Umniakov Nina a Cannes-i Konzervatórium és az Cannes-i Táncművészeti Főiskola kortárs tánc szakán végzett tanulmányokat. 2001-től a Goda Gábor vezette Artus Társulat állandó táncosa, emellett önálló darabokat is készít. Rendszeressen dolgozik zenészekkel, zeneszerzőkkel többek között Márkos Alberttel, Hajnóczy Csabával.

  Bede Péter - Katona Gábor: Szellőrózsa
  
  Zeneszerző: Bede Péter
  Koreográfus: Katona Gábor
  Előadók: Bartányi Flóra, Bede Péter, Fejes Kitty, Katona Gábor
  Fénytervező: Fésűs Zsolt
  Hangmérnök: Kondás Zoltán
  Támogatók: Orkesztika Alapítvány, MMS Mozdulatművészeti Stúdió
  
  A darab a 2005-ös Szóló Tánc és Duó Tánc Nemzetközi Fesztiválon bemutatott, azonos című duett tovább-gondolása.
  
  ”Arra keressük a választ, hogy a zene és a tánc közti ősi kapcsolatból milyen asszociációs helyzeteket, viszonyokat alakíthatunk ki a színpadon, és hogy azt a nagyon erős kölcsönhatást, ami ezt a két külön-külön is kifejező erővel rendelkező formanyelvet összeköti, hogyan változtathatjuk egy előadás dramaturgiai mozgatórugójává. A táncban, a mozdulatokban rejlő muzikalitásra és a színpadon élőben játszott zene vizuális erejére építjük a darabot.
  
  Bede Péter jazz és népzene iránti érdeklődését Dresch Mihálynak és Kerényi Róbertnek köszönheti. 2004 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán, Szaxofon Szakon tanul. Játszott többek között a Besho Drom és a Bede Trió zenekarral, jelenleg a Fanfara Complexa tagja. Rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi improvizációs workshopokon.
  Katona Gáborral 2002-ben találkozott a „Hold halotti rétje” c. darab készítésekor.
  
  Katona Gábor a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc Koreográfus Szakán végzett, majd a Budapest Táncegyüttes táncosa, koreográfus-asszisztense lett. A modern tánc területén elsőként a Phobos Táncegyüttessel dolgozott, 2001 óta a Közép-Európa Táncszínház tagja. 2003-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem vendégtanára.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

MU Színház

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 impro school    arkona    bartos erika    nagy dávid    sunnata    obscene extreme    rock show    anima sound system    war-head    marian cosma    megazetor    manu chao    lizzy borden    savages    niok alapítvány    the tartuffe plan    marko hietala    death is not glamorous    crosswind    bognár szilvi    első osztályú vidéki srácok    colin o donoghue    kabinláz    tornűr    nirvana  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!