hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. október 3. hétfő   10:32
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Jon Anderson
2005 szeptember 7. Petőfi Csarnok

  Ritkán történik egyetlen villamos vonalon annyi minden, mint szeptember 7-én. Játszott (tehát kikapott) a magyar válogatott focicsapat, büntetlenül fertőzte a Népliget légterét dalaival a Junkies, és nem utolsó sorban itt volt Jon Anderson is. Ezúttal Steve Howe, és Rick Wakeman vagyis a Yes nélkül, csak a nótáit, a kivetítőjét, néhány hangszerét és tipikusan brit humorát hozta magával. De azért még erre a (zenei szempontból legalábbis) puritán körítésű előadásra is elég sokan voltak kíváncsiak, bár igaz, ami igaz, ha eredeti együttesével jött volna, többen mondtak volna igent a képzeletbeli meghívásra. De mivel Rick Wakeman a Szent Márk téren orgonál, Steve Howe meg ki tudja mit csinál mostanában, így be kellett érnünk Jon Andersonnal.
  
  Óramű pontossággal, nyolc órakor lépett színpadra, hogy két órán keresztül zenélgessen nekünk. Nem volt ez koncert, hanem olyan beszélgetés, ahol mi, vagyis a nézőtér soraiban ülő halandók ugyan ritkán szólaltunk meg, de Jon nagyon szívélyesen kommunikált és osztott meg velünk egy csomó mindent. Szóval ő már nem is turnézik, hanem csak járja az országokat, zenélget és beszélget, és elmondja a véleményét a világról, vallásról és persze Vangelisről. Érdekes volt: mindig pont akkor húzta a szakállas görögöt, mikor egy vele írt nótát készült előadni.. Ezzel együtt, ahogy az várható volt, a Find My Way Home jelentette a koncert csúcsát, persze az egy szál akusztikus gitárral előadott Owner Of A Lonely Heart mellett. (Utóbbi egyébként ráadás nótaként még egyszer elhangzott.) Érdekes színfolt volt még az indiánokról szóló White Buffalo, és a hippi-himnusz, a Change We Must. A Buddha Song pedig az ultraökumenia jegyében zendült fel, refrénjében Jon köszönetet mondott minden világvallás vezetőjének és prófétának. Lelke rajta. A misztikus kinézetű, általam beazonosíthatatlan húros hangszeren emberünk még eljátszott egy reagge dalt is, amely alatt a projectoron a korábban látott kaleidoszkópok, mandalák, és más egyéb pszichedelikus akármik helyett sombreróban szörföző és gitározó ananászok jelentek meg. Amellett, hogy ez a szerzemény még jó is tudott lenni, arra is jó volt, hogy sok önjelölt értelmiségi művészlélek elkezdett fészkelődni a székében, és olyan bután nézni, mint a hullámvasúton felfele sikító szőkenő.
  
  Ezek a kiemelt dalok kicsit megakasztották az amúgy igen egysíkű programot. De ez a viszonylagos rétegzettlenség érthető is: pár húrral, és egy szintetizátorral még csak imitálni sem lehet egy filharmonikus zenekart. Ahhoz a Yes kell. A Yes dalok önmagukban ehhez még kevesek. Persze ez az este inkább szólt a közvetlenségről, mint a megalomániás progresszivitásról, ahhoz talán már kicsit fáradt is lenne Jon hangja. Viszont az ilyen vizualitással is megtámogatott, csendes elmélkedésekhez még nagyon ért. Csak az zavart, hogy nagy valószínűség szerint szóról szóra ezt kaptam volna a One Man Show turné előző, és következő állomásán is.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Jon Anderson

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 zöld lámpás    pokolgép    evolution    brutal assault    vicious rumors    spirit blue    johnny english    science or society    struggle for life    rock napja    bootsie    the carbonfools    fields of the nephilim    anselmo crew    kampec dolores    az élet fája    ladytron    port noir    troldhaugen    assassin    selah vie    stuck mojo    omnium gatherum    hó márton és a jégkorszak    rotten sound  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!