hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2005. augusztus 20. szombat   14:26
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Dunán innen, Dunán túl... A Dunán - Utazás a magyar gasztronómia múltjában (Elfeledett alapanyagaink új köntösben)
Gasztronómiai napok az A38 Hajón augusztus 19–től 27-ig

  Augusztus 19-től 27-ig különleges eseménysorozat színhelye lesz az A38 Hajó étterme. Egy teljes héten keresztül szokatlan gasztronómiai bemutatóra kerül sor, melynek célkitűzése, hogy bemutassa és megismertesse a magyar konyha mára jórészt feledésbe merült alapanyagait. Olyan egzotikus ételekbe lehet belekóstolni, mint a hideg pikáns csalánleves, a tejes kecskesült dödöllével vagy a rozspalacsinta-metélt szedermártáson, csokoládéforgáccsal. Mindezek mellé a Budapest Bortársaság kiváló borai, illetve a Zimek Pálinkafőzde kiváló gyümölcs- és törkölypárlatai dukálnak.
  
  Ha a hagyományos magyar konyha kifejezést halljuk, legtöbbünknek még ma is a klasszikus szalonnazsíros-hagymás-paprikás pörköltalapból készülő kisszámú variáció jut eszünkbe. Pedig a magyar szakácsművészet ugyan ezt is, de ennél sokkal többet képes nyújtani.
  
  Az A38 Hajó gasztronómiai bemutatójának épp az a célja, hogy bemutassa: a magyar konyha saját hagyományaira építve, de azokat jelentősen átértelmezve állandóan képes a megújulásra. Gazdagsága határtalan: az egykor népszerű, széles körben használt, de mára elfeledett fűszernövények (turbolya, medvehagyma, csalán, csombor), alapanyagok (tönköly, árpa, búzatöret, köles, kukoricadara, tökmagolaj) az egészséges modern táplálkozásban új életre kelthetők. E gasztronómiai hét az A38 Hajó szerény hozzájárulása XXI. századi magyar étkezési kultúra gyökereinek feltárásához. Megpróbálják bemutatni, hogy az évszázadok óta jelen lévő hagyományos alapanyagok hogyan használhatók fel a modern reformkonyhában, milyen szerepet játszhatnak az egészséges étkezésben. A létező kontinuitást próbálják hangsúlyozni. A korabeli receptek, hagyományos felhasználási módok a rendezvénysorozaton és az étlapon a mai elvárásoknak megfelelően átalakítva, megújulva jelennek meg.
  
  A rendezvény italkínálatának kialakításában közreműködött a Budapest Bortársaság, amely az ételekhez illő, több borvidékünket reprezentáló, kiváló, válogatott borokat biztosít. A magyar pálinkafőzés hagyományait a Zimek Pálinka törköly- és gyümölcspárlatai képviselik.
  
  És hogy ne csupán a gyomornak tegyenek kedvére: Bukta Imre képzőművész festményein a vidéki paraszti élet mozzanatai tárulnak fel, és meggyőződésük, hogy kiállítása nagyban színesíti a rendezvénysorozatot.
  
  Az étlapot és a menüsort előzetes kutatások alapján összeállította:
  
  Tancsik Gyula konyhafőnök, aki 15 éves konyhafőnöki gyakorlatának tapasztalatait nagy múltú éttermekben (Gundel, Alabárdos, Hotel Béke) és Európa különböző országaiban (Ausztria, Németország, Franciaország) szerezte. Szakmai fejlődését Hunguest Hotels Chefclub tagság, illetve Lukács István irányításával és mentorálásával végzett szakmai tréningek segítik.
  
  Bartonovszki István étteremvezető. Sebestyén Lajos és Lukács István Oskar-díjas mesterszakácsok tanítványaként nemzetközi (Klagenfurt, Gratz) és hazai (Pannónia szakmai-, Arany Sapka) versenyek győztese. 20 éves szakmai
  gyakorlatát chefként és étteremvezető ként szerezte: Ferihegy Catering, Panoráma Disco, Hotel Normafa, A38.
  
  Árva István sommelier. 2001-ben a Sommelier Országos Bajnokság első helyezettje, 2002-től a Magyar Gasztronómiai Egyesület Éttermi Mesteri Cím birtokosa. Szakmai tapasztalatait a Hotel Gellértben és a Hotel Taverna
  Gambrinus étteremben szerezte.
  
  Kovács Levente szakács. Révész Jószef Venes-díjas mesterszakács tanítványa, az Országos Gasztronómiai versenyeken kiváló eredményeket ért el, Athénben a magyar gasztronómiai hetek résztvevője. Szakmai tapasztalatait a Hotel Taverna Gambrinus étteremben és a Palace Catering Rt-nél szerezte, jelenleg a Vendéglátóipari Főiskola szakoktató hallgatója.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 emarosa    dalriada    m:pire of evil    az ördög benned lakozik    sights & sounds    sanatorium    parajelenségek 3    dream evil    vinnie moore    genitorturers    karnak    moneyball    nyócker    clint eastwood    waking into nightmares    dance or die    christoph waltz    contour    soderbergh    fifa    la dispute    kung fu panda 2    michael amott    morning star    titanic  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!