hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. augusztus 10. szerda   13:49
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Funeral Festival: Primordial, Orphaned Land, Sear Bliss, The Dethroners
2005. július 15. Wigwam

  A július közepén megrendezett Funeral Festival alkalmával ellátogatott hozzánk az ír Primordial és az izraeli Orphaned Land. A Primordial fellépésére már sokat várt a hazai rajongótábor; az eddigi elmaradt koncertek után most végre valóban láthattuk és hallhattuk őket. A külföldi fellépők előtt a magyar Sear Bliss és a The Dethroners kiváló előadását követhettük figyelemmel.
  
  A The Dethroners koncertje nyitotta az este fellépéseinek sorát. A hattagú zenekar 2003-ban nagyszerűen zenésítette meg Madách Imre Az ember tragédiája című örökérvényű művét. Zenéjük nagyon változatos, sokféle stílus hatása mutatkozik meg benne. Mégis nagyon egységesek és összeszedettek a kompozícióik, kellemes hallgatnivaló a muzsikájuk. Mostani fellépésük is remekül sikerült, a prímet most is a hegedűs Tóth Ádám előadása vitte. Ő a legaktívabb a színpadon, nagy elánnal és lelkesedéssel játszik. Egy remek koncertet adtak a rendelkezésükre álló fél órában, melyet a jó hangzás is támogatott.
  
  A Sear Bliss körülbelül háromnegyed órás koncertje szikár black metal esszenciát tartalmazott. Az 1993-ban alakult zenekar tavaly adta ki ötödik nagylemezét Glory And Perdition címmel. Pál Zoltán harsonájának köszönhetően a Sear Bliss zenéje egyediséggel is rendelkezik a black metal zenei palettáján. Továbbá képesek remek számokat is írni, erről nagyszerű lemezeik tanúskodnak. A Nagy András basszusgitáros/énekes vezette zenekar mindig igényes és kiváló fellépéseket produkál, és ez most sem alakult másként. A Glory And Perdition-ról elhangzó új számok mellett a régebbi albumaikat is megidézték. A kissé kásás hangzás ellenére remek koncertet élvezhettek a jelen lévők.
  
  Ezután az izraeli Orphaned Land egy lehengerlő produkcióval kápráztatta el a közönséget. Az 1991-ben alakult zenekar legutóbbi lemeze tavaly jelent meg Mabool címmel. Míg a korábbi kiadványaik, az 1994-es Sahara és a 1996-ban megjelent El Norra Alila a komor death/doom stílust képviselték, addig a Mabool egy sokkal szerteágazóbb, színesebb produkció. A csodálatos történetet elmesélő konceptalbum nagyon jól sikerült, így már vártam a csapat magyarországi fellépését. Szerencsére nem kellett csalódnom: nagyon emlékezetes koncertet adtak. A közönség lelkes fogadtatásának köszönhetően pár szám után nagyon oldott hangulat alakult ki a színpadon. Mosollyal az arcukon, teljes átéléssel adták elő a zenészek fülsimogató szerzeményeiket. Főleg a gitáros Yossi színpadi mozgásai vonzották a tekinteteket, de Kobi Farhi énekes is nagy elánnal buzdította a koncerten résztvevőket. A Mabool-ról eljátszották a Birth Of The Three, az Ocean´s Land, a The Kiss Of Babylon és a Norra El Norra című számokat. Utóbbit különösen nagy ováció fogadta. Az El Norra Alila című lemezt az El Meod Na´ala és a Neverending Way képviselte. A Sahara-ról pedig a Seasons Unite és az Ornaments Of Gold hangzottak el. A koncert varázslatos hangulata minden jelen lévőt magával ragadott, egy remek teljesítménynek lehettünk szem és fültanúi.

  Elérkezett az este főzenekarának, az ír Primordial-nak az ideje. Nagy várakozás előzte meg a rajongók részéről a Primordial első magyarországi fellépését, most végre valóra vált a találkozás. A. A. Nemtheanga frontember rituális mozdulatokkal közvetítette a természet ősi pogány vallását a színpadon, arcfestése, gesztusai teljes összhangban voltak a zenével. A fájdalmas, komor és véráztatta ír történelem elevenedett meg a szemeink előtt a színpadon. A zenekar és különösen a frontember teljes átéléssel adták át ezt a keserű, de egyben szép és különleges zenét. Az egyik gitáros poszton a Mael Mordha nevű ír zenekar egyik tagja segítette ki a csapatot, játéka tökéletesen illeszkedett a többiekéhez és így hozzájárult a tökéletes atmoszféra megteremtéséhez. Megtöltötte a Wigwamot a Primordial muzsikájának egyedi hangulata és magával ragadott minden jelen lévőt. A. A. Nemtheanga-val együtt éltük át az ír nép tragédiáit és tettük magunkévá a pogány hit szellemiségét és esszenciáját.
  
  A frontember szinte önkívületi állapotának megteremtésében besegített a koncert alatt általa elfogyasztott két üveg Jim Beam is, de ez nem befolyásolta énekesi teljesítményét. A számok közötti konferálások néha ugyan már megmosolyogtatóvá váltak és a koncert vége felé már a mozgáskoordinációval is akadtak kisebb gondok, de ez a koncert hangulatát és kimenetelét nem befolyásolta. Inkább jót lehetett nevetni a frontember olyan beszólásain, mint például: „Aki bunyózni vagy inni akar, az a koncert után megtalál a pultnál”. Az eljátszott szerzeményeket tekintve sem lehetett okunk a panaszra, régi és új számok egyaránt szerepeltek a programjukban. A nemrég megjelent The Gathering Wilderness című lemezről hallhattuk a címadót, a The Golden Spiral és a The Coffin Ships című számokat. Utóbbi egy különösen szomorú tétel, amely az 1845-49 közötti ír éhínség áldozatainak állít emléket. Többek között eljátszották még a Storm Before Calm című albumról a Sons Of The Morrigan-t, a Spirit The Earth Aflame-ről a The Burning Season és a To Enter Pagan című dalokat. Az 1998-ban kiadott A Journey´s End című lemezt is megidézték a címadó szerzemény eljátszásával. Tehát egy csodálatos zenei eseménynek lehettünk részesei, nagyon jól sikerült a Primordial magyarországi bemutatkozása.
  
  Akik július közepén ellátogattak a Wigwamba erre a koncertre, egy nagyszerű élményben lehetett részük. Az Orphaned Land fellépése elkápráztatta a résztvevőket, és a Primordial előadása is első osztályú volt. A két zenekar stílusa különbözött egymástól, azonban mindkettő zenéjéből olyan egyedi, különleges, magával ragadó hangulat áradt, amelynek nyomán sok hasonlóságot fedezhettünk fel közöttük. Az biztos, hogy ez is egy újabb feledhetetlen koncertélményként marad meg az emlékezetemben.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Primordial

Concerto Music

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 the elijah    nova prospect    w.a.s.p.    kósza band    up in the air    a pale horse named death    sorbon sexual    haggard    run for power    lovasi andrás    moszkva tér    ticketportal    badacsonytördemic    after the burial    kobra and the lotus    simai kristóf    papa roach    apey    frank0 zer0    the mahones    számos pasas    iggy pop    life as we know it    trial    sweetest devilry  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!