hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2005. július 24. vasárnap   16:22
nincsen hozzászólás

szerző: Betti
BoySetsFire, Amen, The Idoru, Velvet Stab
2005. június 13. A38

  A könnyed hétfő esti langymeleg kellemes szabadtéri programokat kínált, ami meg is látszott a koncert kezdetén, hiszen elég kevesen voltak. (Nem úgy a hajó körül beszélgető lazuló, söröző, a Duna part finom romantikáját kiélvező fiatalok.) A másodikként játszó Idoru alatt kezdett csak telni a hajó gyomra, így a Velvet Stab az este kezdő zenekaraként nem tudta eléggé felfűteni a hangulatot. Szerintem a VS tehetséges zenekar és abszolút izgalmas és jó utat járnak. Kellemesek, bár néha számomra egy kicsit kiszámíthatóak a váltások és a dallamok. Az énekes, Totik Zoli, hangját egy kicsit fáradékonynak éreztem, olykor hamis hangok is csendültek. (Ami nem probléma bátor énektémáknál, de érezhetően lehetne még sokkal jobb is). Bár ez a jelenség nem speciális eset, hiszen nagyon sok rutin és gyakorlat kell, míg koncerteken is jó lesz a teljesítmény.
  
  Második zenekarként a The Idoru adta a hangulatot. Az együttes, színpadi felállása - amit személy szerint akkor este kicsit izzadságszagúnak éreztem, az eddigi fellépéseikhez képest - már érettebb képet mutatott, ami egyértelműen köszönhető a turnéknak illetve a csapat régmúltba nyúló történetének. Az agyament, vad-finom és pörgős gitártémákba kapcsolódó lágyabb, de rendszertelenül gyors énektémák totális diszharmóniát eredményeztek számomra. Az egyébként a magyar színtéren az egyik legjobb énektudással rendelkező énekes, András témái koncerteken, nagy kérdőjeleket és hiányérzetet okoznak nekem. Ami tökéletes egy albumon; egymásra énekelt többszólamú dallamok, remek kitartások, az szerintem még mindig nem tud megvalósulni a koncerteken. (Ezt csak az album és az EP után tudom állítani). A The Idoru mégis nagyon nagy dolgot visz véghez, hiszen az együttes egyedi zamata, zenei stílusa és nyugodtan mondjuk ki: újszerűsége alapján méltán nőhet(ne) nagyra, akár más kontinensen is.
  
  Az Amen volt a legnagyobb szemfényvesztés aznap este, sőt talán az eddigi koncertélményeim között is. A zenekar rövid történeti ismerte, maga a csapat neve egy olyan produkciót rejtett, aminek enyhén szólva nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Már maguk a formák melyek leginkább az M2 zenei tévécsatorna jellegzetes fekete tónusú botrányhős-menő srácaira emlékeztettek és az előkészület sem sejtetett sok jót. Számomra ez a fellépés nem rossz, hanem teljesen érdektelen volt. Szinte egy pillanatra sem kötötték le a figyelmemet. Lehet, hogy bennem van a hiba, de a dobost kivéve (aki azért mentett, így nem lett botrányos az élmény) nem sikerült meggyőzni, hogy törjem magam és a zsebpénzem egy újabb Amen koncert után.

  A BoySetsFire feltehetőleg az egyik legszélsőségesebb érzelmeket kiváltó zenekar, nyilván nem is a punk, hanem inkább a kicsiny hardcore színtér körében. Mivel Magyarországon van jelentése a vörös csillagnak és ez a legelső koncerten (1997) meg is jelent kisebb vitákban, melyek nyilvánvalóan elvi és nem zenei húrokat pengettek, ennyi idő (és az együttes fellépései) után kijelenthető: nyert a BSF, népszerűsége pedig egyre nagyobb teret hódít. Mindez nem csak az albumokon megjelent zenei brillírozásoknak köszönhető, hanem a koncertélményeknek, amit maguk mögött hagynak a srácok minden egyes fellépés után. A hihetetlen dinamika és szenvedély, amely árad a zenéjükből minden botrányos felhajtás és mítosz nélkül képes nemes egyszerűséggel, természetességgel behálózni a közönséget. Az ATE kezdő szavaival, már betalált a labda a hálóba, a teljes felszabadultság és fesztelen hangulat uralkodott a hajón. Egyébként majdnem a teljes After The Eulogy (2000) albumot lejátszották, köztük a Knifetrade, Still Waiting, Unspoken és természetesen a Rookie sem maradhatott ki, mint az est záró etapja. Olyan őskövületek is megjelentek, mint a 97-es Hometown vagy a Cavity In és mindenki nagy kedvence a Pure. A legendák közben a lendület sem tört meg és az új számok a Requiem és a Final Com egyszerűen lenyűgözők voltak. Nathan, hangja és váltásai számomra amúgy is szívem csücske, de amikor beigazolódott a gyanúm (az eddig látott koncertek rövidsége miatt), hogy az énekes nagyon beteg lett fizikálisan (torokproblémákról és rekedtségről beszélünk), még mélyebbre borultam a teljesítmény előtt.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 lehmann    jesu    funeral for a friend    red riding hood    blur    szekeres andrás    tool    pattinson    vince neil    mitsoura    taking dawn    állás    axe to fall    foo fighters    efott    kraanium    royal hunt    zöld pardon    therapy?    geoff tate     christoph waltz    paganza    within the ruins    rock napja    csempészek  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!