hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. július 15. péntek   16:52
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Ganga: I Dream About Trees
Music For Dreams

  A dániai Christian Rřnn, vagyis maga Ganga, nem egy hétköznapi figura. Az még csak egy dolog, hogy kiadója is szerényen csak multi-instrumentalistának tartja, és hogy az I Dream About Trees majd minden hangját ő játszotta fel. De ha ennek a muzikális kaméleonnak olyan kedve támad, akkor vasárnaponként orgonál a templomban, vagy zenét ír dán filmekhez. Ihletet általában a fák között sétálva gyűjt, így már érthető is a címe a kritika tárgyául szóló lemeznek. Skatulyázni az albumot nem lehet, de ez a fentiek ismeretében nem, hogy nem meglepő, de elvárt. Sok minden folyik egybe ezen a közel negyvenöt perces korongon, így változatosság garantált, nem is tudnék egy nótát sem kiemelni az anyagról, mégis szerintem már a nyitó Sweet Morning alatt eldöntheti a hallgató, hogy kíváncsi-e a hátralévő nyolc nótára.
  
  A kezdő taktusok és hangszínek egy dubbal kísérletező Jean Michel Jarre-t sejtetnek, majd előbújik a hegedű, és a harmonika, az emberi hang, de olyan finoman és rafináltan, hogy az első pár fülelésnél fel sem tűnnek. Egyszerűen áramlik a kellemes hangulatú zene, minden különösebb világmegváltás nélkül és kész. Ez rögzül nagy hirtelen. Katartikus élmény később sem lesz, viszont nyilvánvalóvá válik, hogy Ganga milyen alázattal közelít a zenéhez. A mesterember szorgoskodása éppúgy egyértelmű, mint a művész lelkesedése.
  
  Ugyanígy összetett és rétegzett a következő Chair is, itt már egész kórust alkotnak a vonósok, és egy olyan pofonegyszerű, mégis szép dallamot erőltetnek, hogy szinte eltakarják a tábortüzező akusztikus-gitárt, pedig szól az is végig. A Koalition-ben pont fordítva történik mindez, itt a vonóst szorítja vissza a jazzesen játékos gitár, a szintetizátor, és a sok visszhang, amelyeket önmagukban is nehéz követni, hát még ha ilyen illusztris társaság szegődik melléjük. A hat és fél perces Hi-Fi Love egyenes folytatása a Koalitionnek, annak ellenére, hogy hangszerelése inkább az első Sweet Morninggal rokon. A scattelő hölgy azonban elvonja erről a figyelmet, különösen akkor, amikor duettet ad elő a latinos ütemekben pattogó zongorával. Az effektek, és a visszafogottabb ütemek természetesen továbbra is a helyükön vannak. A Lunát a gitár és a furcsa, egymásra épülő ütemek hajtják, pedig itt is rengeteg minden mászott ki Rřnn agyából, aki volt is olyan kedves, hogy mindezt meg is osztja velünk. Úgy használja a hangmintákat, mint szakács a fűszereket: ezzel adja meg a főztjéhez a karaktert. A Fuelban a flamenco-gitárnak szánja a fő szerepet, a már jól bevált pittyegések mellett. Furcsa hallani, hogy milyen fegyelmezetten játszik a hangszeren, de hát a dánok nem is egy temperamentumukról ismert mediterrán nemzet fiai. A következő Dont Cry kicsit kilóg a lemezről, ugyanis hagyományos (tehát szöveggel ellátott) ének van benne. Nem rossz darab, nyugodt soul hangulata van, de egyszerűen nem való erre a lemezre. Az is igaz viszont, hogy sok szétfolyó pszihedélia közepette jól esik egy ilyen hagyományos szerkezetű dal. A What Have The Bells? Is kevésbé repülős, mint elődei, de hagyományosnak ezt se nevezném. Felépítése igen egyszerűnek hangzik, működőképesen megvalósítani viszont egy ilyen zenebohócra van szükség, mint Rřnn: funkys gitározás, szembeállítva egy szomorú hegedűszóval, és a szokásos zajokkal, hangmintákkal. Az utolsó Binna viszont egy igen amorf szerzemény, csoda, hogy nem folyik le a CD-ről.
  
  Nem tudom mennyi erdei sétára volt Gangának szüksége ehhez a lemezhez, de én csak további levegőzésre és kirándulásra tudom buzdítani. Csak aztán el ne felejtsen az élményeiből lemezt írni.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Neom Music

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 aetarnam    melt-banana    abstinenz    karabély    tom stormy trio     király!    sunstroke    lyuhász lyácint    underground magazin    close your eyes    special providence    marian cosma    avenged sevenfold    the trade    alestorm    green hornet    monstrosity    stagediving    the silver shine    artweg    arany    a gyűrűk ura    darkest hour    rutkai bori    mz/x  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!