hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [party]  2005. július 13. szerda   10:50
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
DJ Andy Smith (Dynamo Productions / Illicit Records - UK), Past Perfect DJs 60s Mod´n´Soul Party, Pedro (Tilos Rádió)
2005. július 14., csütörtök, Kezdés: 21h - Mokka Cuka! (Budapest, Hajógyári sziget, K-hídon át, aztán balra le)

  2005 a brit szigeteki fehér funk soul brotherek éve Magyarországon: az észak-ír David Holmes, a skót Keb Darge és a brit Scot Hendy (Boca 45) után egy újabb 60-as 70-es évek függő dj-producer teszi nálunk tiszteletét az Egyesült Királyságból, nevezetesen Andy Smith.
  
  Ha ez a név nem cseng olyan ismerősen, mint a többieké, nem véletlen, és legfőképpen Smith szerény, a rivaldafényt kerülő, háttérben meghúzódó természetéből fakad. Pedig lemezlovasi és zenekészítői kvalitásai alapján nyugodtan lehetne ünnepelt sztár. És ha azt mondjuk, hogy ő a Portishead DJ-je, erre már biztosan sokan felkapják a fejüket.
  
  Az egyébként portisheadi születésű Andy Smith zenei pályafutását kétségtelenül a kilencvenes évek egyik legegyedibb és legnépszerűbb triphop zenekarával alapozta meg. Ő és Geoff Barrow, a Portishead későbbi zenei vezére az iskola óta jóban voltak és ismerték egymás zenei kattanásait, így amikor Geoff-nak szüksége volt egy-egy passzentos dobbreakre vagy groove-ra a zenéjében, a megrögzött lemezgyűjtő Andy-től kért segítséget. Az is magától értetődő volt, hogy a zenekar világkörüli turnéin ő töltötte be a közönséget előmelegítő DJ posztját: így 1995-ben, majd 1998-ban is bejárta a Földet, és ahol megfordult, ott bizony megtanulták a nevét. Szettjeinek a szakmában is híre ment, és ettől fogva sorra kapta a dj-meghívásokat, illetve a Go! Beat kiadó (többek között a Portishead és David Holmes otthona) felkérte egy mixlemez elkészítésére. Ez lett a 98-ban megjelent The Document, amelyet a mai napig a legjobb dj-mixek között tartják számon.
  
  Nem érdemtelenül, hiszen műfaji sokszínűségével - amely az old school hiphoptól a breakbeatig, a kemény funktól a klasszikus soulig, az easy listeningtől a beatzenéig terjed -, ám mégis egységes fílingjével (a közös nevezőt a funkos alapritmus adta), az ismeretlent a közismerttel vegyítő számválasztásaival iskolát teremtett, követendő példát az eklektikus, vagy freestyle” dj-k számára. Ezzel a lemezzel Andy Smith letette önálló névjegyét, amely belépést biztosított számára a dj-mezőny élvonalába. Ő azonban nem szállt el, minden sztárallűr nélkül, szépen csendben építette tovább karrierjét, amely azóta is megfontolt tempóban ível felfelé. 2001-ben az Illicit Recordingsnál megjelent a The Document II, ami még elődjénél is változatosabb (némi újhullámos popzenével és Northern Soul-lal gazdagítva az összetevőket), és Andy jelenleg a harmadik részen dolgozik.

  A dj-zés mellett produceri munkásságának kibontakoztatására is kellő figyelmet szentelt. 2001-ben földijével, a Boca 45-ként is ismert bristoli Scott Hendyvel létrehozta a Dynamo Productions-t, amelynek égisze alatt hiphop/breakbeatorientált zenéket jelentetnek meg. Saját felvételeik mellett olyanokat remixeltek, mint a Resin Dogs vagy Katalyst, nevük szerepel a Hydrofunk, az Illicit, a Stereo Deluxe, a Unique és a Geoff Barrow-féle Invada kiadó katalógusában. 2003-ban adták ki első önálló albumukat Analogue címmel, amelynek remix változata egy évvel később látott napvilágot, rajta például egy-egy Fort Knox Five, Katalyst, Krafty Kuts, Smoove újraértelmezéssel. A Dynamo Productions sikerére jellemző, hogy havi rezidenciát kaptak London első számú klubjától, a Fabrictól, illetve a Groove Armada őket választotta előzenekarának.
  
  Mindezek mellett Andy Smith saját műsort vezet a totallyradio.com internetes zenei adón, és London intézménynek számító kis klubjában, a Soul Café-ban viszi saját Northern Soul estjét, ahol lemezgyűjteményének legnagyobb kincseit, vagyis az egyszeri halandók számára teljesen ismeretlen funk, soul és rhythm & blues felvételeket porolja le a közönség legnagyobb örömére. E felvételekből válogatott össze egy csokorra valót az Andy Smiths Northern Soul címmel nemrégiben megjelent mixlemezre.
  
  Andy Smith első magyarországi fellépésén a szervezők arra törekedtek, hogy munkásságának és zenei világának teljes keresztmetszetét megismerhesse a hazai közönség. Ezért a július 14-i estét a Mokka Cukában Budapest egyetlen szóba jöhető, szakavatott Northern Soul dj-i, Gasman és Nemere indítják, akik immár jó néhány éve rendeznek hangulatos és népszerű 60s partikat Past Perfect néven. A buli levezetése a Mokka kvázi rezidens dj-je, a Tilos rádiós Pedro reszortja lesz; ő felel a buli breakbeat-kvócienséért. Az est fő fellépője, Andy Smith pedig hozza önmagát, és persze jobbnál jobb lemezeit, amelyekből egy hiphop DJ ügyességével vág össze táncolásra késztető egyveleget, benne mindennel, ami a lábnak ingere: funk, soul, beat, rock, reggae, filmzene a 60-as 70-es évekből, régi és új hiphop, headz és boogaloo, de ha olyan kedve van, még egy kis diszkó, new wave vagy heavy metal is becsúszhat. Jó lesz kapaszkodni.
  
  Belépés ingyenes!!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kruder & dorfmeister    hammer barlang    seventh void    a pap - háború a vámpírok ellen    the iron maidens    the last charge    death angel    phillip noyce    gods tower    sziámi    biorobot    i divine    lemmy    the last stand    hammer barlang    psycho mutants    niok alapítvány    gabriela cedillo    antillectual    avantasia    malice mizer    ska-p    charlize theron    satelles    funeral for a friend  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!