hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
magazin [mozaik]  2005. július 5. kedd   11:23
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
World Youth Congress 2005 Scotland - Ifjúsági Világkongresszus 2005 Skócia
2005. július 28. - augusztus 8. Skócia - Stirling

  Idén harmadik alkalommal ül össze az Ifjúsági Világkongresszus. Az 1999-es hawaii és a 2003-as marokkói után a skóciai Stirling egyetemének campusán. A 18-25 éves korosztály világméretű találkozója igazi globális konferncia. Egyfelől tekinthetjük úgy, hogy része az úgynevezett ,,új harmadikutas mozgalmaknak, mint például a Porto Allegre-i folyamat vagy az Európai Szociális Fórum. Harmadikutas alatt értjük itt azokat a nem politikai indíttatású, ,,világjobbító szándékú szervezeteket, rendezvényketet, melyek a cselekvés igényével lépnek fel. Másfelől hivatalosabb azoknál. A kongresszust a Peace Child International a Skót Diákparlamenttel közösen szervezi az ENSz és a Skót parlament védnöksége alatt. Erről az oldalról tehát a kongresszus része a nemzetközi intézményesült konferenciasorozatoknak.
  
  Idén 4000 jelentkező közül a pályamunkák elbírálása után a világ 150 országából 600 ifjú delegált aktivista, előadó, fiatal újságíró és tapasztalt önkéntes találkozik július 28-a és augusztus 8-a között. A kongresszus egyedüli lehetőségeket kínál, hogy a hasonló érdekeltségű, érdeklődésű és működési körű fiatalok és szervezetek találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek, s ami talán a legfontosabb együtt dolgozzanak, munkáikat összehangolják és amiben tudnak segítsenek egymásnak. A rendezvény új mintát kíván adni a nemzetközi ifjúsági rendezvények számára azt mutatva, hogy rövid idő alatt képesek a delegáltak összehozni valami maradandót. A résztvevők vállán hatalmas felelősség nyugszik, hiszen nekik kell minden elért eredményt megosztaniuk és elterjeszteniük otthonukban.
  
  A globális konferencia két fő téma köré szerveződik. Egyik az ENSz milleniumi céljait , másik pedig a fenntartható fejlődést tűzi zászlajára. Amennyire csak lehetett a szervezők összehangolták a kettőt. A sorozat vállalt fő céljai, hogy elősegítse az önkéntesség terjedését, világméretű közösséget hozzon létre, tudatosuljon, hogy egyazon világban élünk, illetve hogy elterjessze a fenntartható életformákat. A kongresszus fel kívánja hívni a kormányok és az ENSZ figyelmét arra milyen sokat tehetnek és már tesznek is a fiatalok az ezredfordulós célok elérésének érdekében.
  
  A kongresszuson felszólalnak neves előadók, gyakorlati és elméleti ismereteket szereznek a delegáltak, valamint közösen kidolgoznak egy nyilatkozatot, mely az ENSz közgyűlése elé kerül (mint az utolsó Kaszablankai Nyilatkozat is).

  A résztvevők segítségével a helyi szervezetek nemzetközi kapcsolatokhoz, tudáshoz jutnak, közelednek egymáshoz a kultúrák, új szempontok és lehetőségek nyílnak számukra. Másfelől nyitást jelent a hivatalos politika irányában is javaslatokat téve számára. Mindez felhívja a figyelmet a változtatni kívánó ifjúság jelentőségére és szervezettségében rejlő erejére. Be the change! azaz el szeretné érni, hogy a világ változzon a milleniumi célokig és azon túlmenően is.
  
  A fiatalok új utakat, lehetőségeket keresnek a következő globális problémák megoldásához:
  - Fenntarthatóság (környezeti, gazdasági, nemzetközi fiatalok közössége a fenntarthatóságért)
  - Szegénység, nyomor (éhezés megszűntetése, hajlékot mindenkinek, egészséges élet)
  - Oktatás (egyetemes alapoktatás elérése, nemektől független oktatás, az írástudatlanság elleni harc)
  - Egyenlőség (nemek közti egyenlőség, a rasszizmus és xenophobia megszűntetése, a társadalmi integráció elősegítése)
  - Közösség (konfliktuskezelés, tolerancia mindenekfelett, aktív polgári részvétel)
  - Egészség (harc a járványok ellen (pl.: AIDS), a csecsemőhalandóság megszűntetése, egészséges anyák, mindenki számára elérhető egészségügyi ellátás)
  
  Összefoglalva tehát a kongresszus helyet ad a nemzetközi ifjúsági kapcsolatok létesítésének, a nézőpontok kicserélésének. A kongresszus a fiatal mozgalmak és szervezetek egy intézményesült világméretű szakmai találkozója, ahol tapasztalatot, ismeretet cserélnek egymással, kapcsolatot létesítenek, továbbképzésen vesznek részt. Az ENSz Milleniumi Céljaira épít, és a szervezet rendes közgyűlése elé terjeszt egy közös deklarációt, amit a küldöttek dolgoznak ki. Nem utolsó sorban pedig a fiatalok önkéntes és szervezett mozgósítását kívánja elérni, a meghatározott célok elérésének érdekében.
  
  Fadgyas Bence és Molnár Ádám fiatal újságíróként vesz részt a kongresszuson. Feladatuk kettős. Egyrészt feladatuk lesz a magyarországi médiával és szervezetekkel való kapcsolattartás, azok hírekkel, beszámolókkal, riportokkal való ellátása. Ennek elsődleges fóruma a Radiocafé 98.6 lesz, de a megjelenés messze nem kizárólagos, minden erre igényt tartó médium számára szolgáltatnak. Másfelől a más országokból érkezett fiatal újságírókkal együtt alkotják a kongresszus médiaközpontját, ami a világ összes médiumát ellátja a kongresszus primer híreivel, intézi a kongresszus eredményeinek világgá kürtölését. Nem utolsó sorban a létrejövő nemzetközi ifjúsági kapcsolatokat is koordinálják.
  
  Fadgyas Bence az ELTE 21 éves szociológushallgatója, fotográfus, a témával hosszabb ideje foglalkozó aktív fiatal, a 2003-as párizsi Európai Szociális Fórum és számos hazai rendezvény résztvevője
  
  Molnár Ádám 23 éves fiatal újságíró, középfokú OKJ újságíró végzettséggel, jelenleg főiskolai hallgató angol kommunikáció szakon, a Radiocafé 98.6 riportere
  
  Mindketten elkötelezettek a téma iránt és jártasak abban. Szándékuk, hogy minél több tapasztalatot gyűjtve Skóciában beszámoljanak a budapesti és magyarországi ifjúságnak a világban folyó trendekről és eseményekről. Közelebb kívánják hozni a világot. Beszámolnak a világ fiataljainak értékrendjeiről, gondolkodásmódjáról, világlátásukról.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

World Youth Congress 2005 Scotland

 programajánló: 
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Idén is a fesztiválszezon egyik unikuma lesz a Denagyvilág, amit második alkalommal rendeznek meg Szigetmonostoron
Kultúrák találkozása a zenében - María Toro, Daniele di Bonaventura és Mogyoró Kornél koncertje
Falra fel! plakátaukció és pop-art kiállítás Marczibányin
HangFeszt – Minden, ami zene, minden, ami érték
Egy este, egy koncert, három barokk orgona
Különleges játékélményt nyújt az autista gyerekeknek a Hot Wheels® új kisautója
Erdős Virág, Háy János, Krusovszky Dénes, Puzsér Róbert, Szentesi Éva és Vecsei H. Miklós májusban a Tavaszi Margón
7. DADABÁNYA Underground Művészeti Fesztivál
”Egy újabb kiemelkedő fejezet kezdődik a Budapest Park történetében” - látványos fejlesztésekkel indul a tizenharmadik évad
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 robert downey jr    glen berger    sn1987a    mission: impossible ghost protocol    the black dahlia murder    wave goodbye    death dta    kőleves    piknik park    sebastian bach    totálkár    imperial never say die    kataklysm    the haunted    leander kills    rock the nation    dalai láma    tyson    crow 7    ordog    devourment    butal assault    stormraizer    taking back sunday    hordes of chaos  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!