hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. június 22. szerda   10:10
nincsen hozzászólás

szerző: Rossika
Chill: brazil 3 compiled by Gilberto Gil
Warner Music

  Nem gyakran akad a kezembe hasonló kaliberű válogatás, de úgy gondolom az embernek nyitottnak kell lennie más stílusú zenék befogadására is. Ehhez pedig remek alkalmat biztosított a Gilberto Gil ízlése alapján összeállított brazil chill válogatás.
  
  A borító egy homokos tengerpartot ábrázol, valószínűleg Dél-Amerika egyik elhagyatott szegletéből, napfény, víz, pálmafák, egyszóval maga a szabadság. Tekintettel arra, hogy az album két lemezt is tartalmaz 18-18 számmal arra gondoltam a booklet szépen bemutatja majd nekem kikről is van szó a lemezen, honnan jöttek, mit csinálnak azon kívül, hogy kellemes andalító muzsikát alkotnak számunkra. Ezzel szemben mindössze két fotóval és egy rövid bemutatkozással leszünk gazdagabbak ha megtekintjük mit rejt a borító. Itt is többször felmerül Gilberto Gil személye s neve, de ki is ő valójában?
  
  Az 1942-ben született kiváló zenész napjainkban Brazília Kulturális Miniszteri címét viseli, de zenei pályafutásának köszönhetően méltán ismert az egész világon. 18 évesen alapította első együttesét Os Desafinados néven, majd 67-ben kiadta első LP-jét Louvacao címmel. Innen töretlenül ívelt karrierje felfelé, több, mint 35 albumot készített azóta, számtalan könyv szerzője, saját TV show-val büszkélkedhet és egészen a politikusi pályáig meg sem állt a ranglétrán. Ennek ellenére a zene mindig az első maradt, s hatalmas érdemei vannak a zenésznek abban, hogy a brazil zenét úgy és annyian ismerik ma szerte a világon.
  
  A válogatás címéből is kiderül, hogy egy chill-out kollekcióval állunk szemben. A chill-out legegyszerűbben úgy határozható meg, mint kellemes nyugtató zene, mely leginkább kávéházi környezetben állja meg a helyét, de szerintem borongós téli napokon varázslatos atmoszférát teremthet otthonunkban is.
  
  Értelmetlen és lehetetlen végig szemezgetni az összes előadót az albumon, s egy ilyen jellegzetes stíluson belül is megannyi megszólalás és forma váltakozás figyelhető meg. Inkább a maradandóbbakat emelném ki. A lágy hangzás és a dél-amerikai feeling legjobban a Nana, Dori e Danilo Vocé já foi a bahia? illetve Chico Buarque dalaiból jött át, tényleg ott érzi magát az ember a brazil partokon ezen dalok hallatán. Gal Costa Teco Teco műve az énekes jellegzetes magas, kopogós hangjától egyedülálló, úgy pattog végig a dal két és fél perce, mint valami irógép. Az első lemez vége felé vártak azonban az igazi parádék. Paralamas do Sucesso A Novidade nótája hihetetlen lassultságával de felejthetetlen élményével ragadott magával, míg Vanessa da Mata bájos és sejtelmes hangjával ejti rabul a hallgatót. Az utolsó két nóta pedig kifejezetten speciálisnak mondhatók a lemez eddigi részeihez képest. Először Marcelinho da Lua drumnbass-es ütemeivel átszőtt csodájánál fogtam padlót, majd erre kontrázott rá Elza Soares a Rio de Janeiro szerzeményével, mely már teljesen kilép a chill-out keretei közül és egy táncolható, vérbeli déli dal képében remek zárása a korongnak.
  
  A második lemezt maga a mester nyitja. Gilberto Gil Sampa című száma közel tíz éves de lendületességével még ma is ráver a többi hasonszőrű dalra. Rendkívül élvezetes Elis Regina Só vendo que beleza nótája is, s hasonlóan élmény-gazdag Fernanda Porto Tudo de bom dala is, melyet akár rock-osnak is nevezhetnénk. Fergeteges Arnaldo Antunes hangja is a Socorro-ban, de talán mind a 38 előadó nevezhető hibátlan hangú zenei áldásnak. A hátralévő dalok kissé visszavesznek a tempóból, de hallhatunk szájharmonikát és számtalan húros hangszer is megszólal, míg Titás Go back című remix-e zárja a dupla válogatás kiadványt, mely utalhat arra is, hogy menj vissza a lemez elejére hiszen érdemes újra belekezdeni a több órás anyagba.
  
  Egyedülálló zenészek hamisíthatatlan déli zenével, változatossággal és tele élettel. Aki egy kis vidámságra vágyik vagy csak andalító háttérzenére az feltétlenül szerezze be az anyagot, mert ezek az emberek úgy művelik a zenét, mint a lakosság másik fele a labdarúgást.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Warner Music

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 simpson család    stian westerhus    hol van ilyenkor a rendőrség?    black-out kowa    porcupine tree    the world alive    hypocrisy    club ’68    volt 2013    flogging molly    nightwish    barba negra    jaume collet-serra    antonio carlos jobim    cimbaliband    heboidophrenie    panic! at the disco    jack és jill    omen    qotsa    damnations day    foundation    mustasch    tatu18    propeller band  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!