hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. június 30. csütörtök   12:33
nincsen hozzászólás

szerző: Millenáris.Hu
Világsztárok a Millenárison: Billy Cobham Spectrum (USA)
2005 július 3. 20h, vasárnap – Millenáris Park- Fogadó

  A világ első számú fúziós dobosa, Billy Cobham:
  
  William Billy Cobham 1944. május 16-án született Panamában. Még kisgyermek volt, amikor szülei New Yorkba költöztek. Itt nőtt fel, itt kezdett dobolni. A városi High School of Music-ban tanult, majd bevonult katonának. A hadseregben végig zenészként szolgált, így amikor leszerelt, máris magas szintű zenekari gyakorlattal rendelkezett. A hatvanas évek végén a New York Jazz Sextetben és Horace Silver együttesében főként jazzt játszott, majd 1969-ben Dreams néven alakult meg első jazz-rock zenekara, melyben Michael és Randy Brecker, valamint John Abercrombie és Don Grolnick voltak a partnerei.
  
  Még ebben az évben érte az a megtiszteltetés, hogy maga a Király, Miles Davis hívta meg zenekarába. Davis a korszakalkotó Bitches Brew kiadásával szabott új zenei irányt, mely a környezetében szárnyukat bontogató tehetségeknek is kivételes lehetőségeket nyitott. A jazz-rock növekvő népszerűségével mindannyian jó lemezszerződésekhez és zenekari ajánlatokhoz jutottak, innen indult többek között Joe Zawinul, Chick Corea, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Jack deJohnette, John McLaughlin és Dave Holland pályafutása is. A kivételes képességű fiatal muzsikusok saját zenekaraikban vitték tovább Davies újításait, és ezzel létrejött a fúziós zene aranykora. Corea a Return To Forever, Hancock a Headhunters vezetője lett, Zawinul és Shorter kooprodukciójából megszületett a Weather Report. Mindeközben Billy Cobham Jerry Goodman, Rick Laird és Jan Hammer társaságában John McLaughlin-hoz csatlakozott, hogy Mahavishnu Orchestra néven 1969-ben megalakítsák minden idők legbefolyásosabb és legmagasabbra értékelt jazz-rock együttesét. A Mahavaishnu a korszak szupersztárja lett és olyan stílusteremtő lemezeket készített, mint az Inner Mounting Flame, a Birds of Fire és a Between Nothingness and Eternity.

  1973-ban Cobham nemzetközi hírnevére támaszkodva megalakította saját zenekarát. A Spectrum mindenütt játszott a világon, fesztiválokon, nagyszabású koncertkörutakon. Cobham később is számos fúziós zenekart vezetett, majd 1984-ben John McLaughlinnal megszervezték a Mahavishnu Orchestra új változatát is, de ragyogó kezdeményezései közűl a Mahavisnu mellett a Spectrum mindmáig a legsikeresebb.
  
  Pályafutása során olyan sztárokkal játszott még, mint Stanley Turrentine, George Benson, Les McCann, Freddy Hubbard, Milt Jackson, Kenny Burrell, Eumir Deodato, Ron Carter, Joe Farrell, Ray Barretto, Roberta Flack, George Duke, John Scofield, Alphonso Johnson, Tom Scott, Steve Kahn, Dexter Gordon, Benny Golson, Stan Getz, Maynard Ferguson, Bob James, Tony Williams, Louie Bellson, Jack Bruce, Oscar Peterson, Count Basie, The Gratetul Dead, Gil Evans, Zakir Hussain, Dean Brown, Herbie Hancock, Grover Washington jr., Peter Gabriel, Larry Coryell, Donald Harrison, Stanley Clarke, Najee, Bireli Lagrene, McCoy Tyner, Tom Coster és Kenny Baron, mely névsor így együtt több is, mint az újkori jazztörténelem
  
  Billy Cobham valószínűleg a legjobb és legkiválóbb technikai adottságokkal rendelkező valamennyi jazz-rock dobos között. Ritmikai ügyessége, zenei kiválósága és tudása lenyűgöző. Előadásaiban rendkívüli és páratlan virtuozitás feszül, megoldhatatlan feladványok sorát adva ezzel kitartó utánzóinak.
  
  A Millenárisra azonban nem csak dobbemutatót jön tartani, hanem hogy - a legendás Spectrum történetében először, - Budapesten is bemutassa legjobb és legerőteljesebb saját együttesét.
  
  A Spectrum egy szupergrop. Tagjai sorában nem kisebb egyéniségeket hallhat a Világsztárok a Millenárison koncertsorozat közönsége, mint az ausztrál gitár-ikon Frank Gambale, az új basszista-sztár Ric Fierabracci, (Rare Silk, Shakira, Man At Work, Chick Corea), és a keyboard-varázsló, Tom Coster, akiről tudni kell, hogy a mindmáig egyetlen, világszerte valóban jegyzett magyar jazzmuzsikus, Szabó Gábor fedezte fel, és karrierjét Carlos Santana mellett alapozta meg. 1972-től játszott a Santana zenekar tagjaként olyan albumokon, mint a Caravanserai, a Welcome, Lotus, Borboletta, Amigos, Europa, Freedom és Moonflower. Későbbi együttese, a Vital Information is a sikerrel működik, melyben társa Frank Gambale és a Journey dobosa, Steve Smith.
  
  A koncertre jegyeket elővételben 5800 Ft, a program napján pedig 6000 Ft-ért lehet vásárolni a Millenáris és minden nagyobb jegyiroda (Ticket Express, Publika, Broadway stb.) jegypénztárában.
  
  Billy Cobham Spectrum (USA)
  Frank Gambale - gitár
  Tom Coster billentyűk
  Ric Fierabracci - basszusgitár
  Billy Cobham dobok



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Millenáris

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 moon of soul    adele    contour    daedelus (usa) live    dark funeral    architect    nanowar of steel    loreena  mckennitt    powerfest    kurt cobain    grindrise fest vi    ten years after    kosztolányi dezső    despised icon    tolcsvay lászló    sonny and his wild cows    joystix    paul gilbert    bruce dickinson    fábián juli    anne hathaway    brass against    a38 hajó    green zone    halestorm  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!