hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2005. május 26. csütörtök   16:42
nincsen hozzászólás

szerző: Rossika
Disney: Rajzfilmslágerek magyarul
Warner

  A közelgő gyereknap alkalmából egy aktuális zenegyűjtemény közelebbi megvizsgálására adtam fejem. A lemez nem csak kicsiknek okozhat felejthetetlen pillanatokat, de az idősebb generációnak is, hisz régebbi slágerek egyaránt fellelhetők a korongon.
  
  A külsőségekről annyit mindenképpen meg szeretnék jegyezni, hogy egy ilyen kiadványnál sokkal több energiát fektettem volna a megjelenésbe. Képek-képek-képek, s lehetőleg a dalok szövegeinek megjelenítése hatalmasat dobott volna a zeneileg vitathatatlanul hibátlan anyagon. A gyerekek is jobban örülnek egy képekkel illusztrált hosszú betűfolyamnak, míg mi öregek a helyenként kifejezetten ötletes szövegvilágban gyönyörködhettünk volna. E helyett csupán néhány híresség - Tarzan, Pán Péter, Micimackó - mosolyát üdvözölhetjük a borítón.
  
  Szulák Andrea remekbeszabott Az élet az úr című dalával indul a korong, mely őserdei hangulatával egyből magával ragadja a hallgatót. Az Oroszlánkirály ezen slágere jó választás volt kezdésnek, friss és lendületes, s misztikus hangzásvilágával csak úgy vonzza a füleket. Nem beszélve a szövegről, mely az ébredés mozzanatait szemlélteti, s mintegy felébresztve a hétköznapok unalmából, egy a mesevilágban való szárnyalásra buzdít. Rögtön utána Csörögi István bámulatos mélytengeri szövegvilágával utazhatunk A kis hableány otthonának megtekintésére. Az Indulás a mélybe tovább erősíti a valóságból való kiszakadást, s a testünkön érezhetjük a tenger lány hullámzásának lüktetését. Harmadikként Pinokkió első madzag nélküli mozdulatainak lehetünk részesei. A fiatal előadók a régi rajzfilmváltozat előadói, így az idősebbek kicsit nosztalgiázhatnak. A Minden ember macska nem lehet című dal a Macskarisztokratákból lehet ismerős de véleményem szerint hat perces hossza kicsit leülteti a figyelmet, s ezt a Mint te, olyan leszek jazzes zenevilága csak tovább erősíti. Vidám zenére vágyik a fiatal hallgatóság, s a Herkules, a hős nótája pontosan ezt nyújtja. Az ifjú hölgyek előadása - Tunyogi Bernadett, Janza Katalin - fergeteges, csak úgy pörögnek az események, nincs láb mely mozdulatlan maradhat ezen dal folyamán. A nyolcadik nóta egy kedves emlék számomra is. Az 1950-es Hamupipőke magyar verziójának eredeti változata került fel a lemezre, az Abraka-dabra, mely igaz, hogy rövid de eredetiségével Disney-hez méltóvá emeli a lemezt. Egyébként ezen régi rajzfilmekből több dalt is válogattam volna a CD-re, hiszen a klasszikusnak nevezhető Hamupipőke és Hófehérke összesen két dallal képviseltetik magukat. Térjünk vissza a dalokhoz. Az Oroszlánkirály Hakuna matata-ja szenzációs. Megelevenednek a film képei, érzem magamon az őserdő megannyi neszét, s az állatok felhőtlen boldogságát. Akinek a változatosság hiányzik annak a lemez a Szuzi és Tekergő A tekergő-jét, a Mackótestvér Egy nagy család-ját, a Mulan Tükörkép-ét vagy a Pán Péter Ha harcba hív vezérünk dalait tudom ajánlani. Természetesen nem maradhatott le egy ilyen válogatásról a Hej-hó, kipp-koppjával szinte mi is a bányában dolgozunk, majd a munka végeztével a törpékkel énekelhetjük a mindenki által oly kedves emlékeket idéző Hej-hóóóó-t. Mesébe illő Udvarias Anna Ezer színnel száll a szél dala a Pocahontas-ból, s Ákos rajongóknak itt van a Gyermekember is a Tarzan-ból. Ha nevezhetjük Ákost rock előadónak akkor ez egy igazi rock szám, de egy gyermeklemezen mindenképpen kemény zenének nevezném. Zárásnak Bács Ferenc A tigris az mindig egy jellem félpercesét élvezhetjük végig, majd Janza Kata vesz búcsút a kicsiktől a Malacka a hős Ha nem lennék ilyen kicsi dalával.
  
  Kellemes egy órát, kikapcsolódást és nosztalgiázást nyújt a Disney válogatása, s ne feledjétek szülők, itt a gyereknap!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 bear grylls    demjén ferenc    van canto    charred walls of the damned    josh duhamel    exférj újratölve    myles kennedy    jaden smith    cillian murphy    tudósok    liszt ferenc    dreamrites    ryan tedder    fekete zaj    chris hemswoth    war without end    yonaka    we bought a zoo    grammy    csihar    sick room    boris    fish    timberlake    kelet-nyugat  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!