hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. május 23. hétfő   15:48
nincsen hozzászólás

szerző: Showtime
Jamiroquai a Petőfi Csarnokban
2005. június 20. Budapest, Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpad

  Három év után ismét Budapesten lép fel a Jamiroquai. Hatodik nagylemezük megjelenésével egy napon, június 20-án a higanymozgású Jay Kay és csapata a Petőfi Csarnok Szabadtéri Színpadán varázsolja el a magyar rajongókat.
  
  A Jamiroquai-t 1992-ben Derrick McKenzie dobos, Toby Smith billentyűs, Stuart Zender basszgitáros, Wallis Buchanan vibrafonos és az angol sajtó által nemes egyszerűséggel csak a 2000. év James Brownjának kikiáltott Jay Kay úr alakította. Nevük szóvicc, a jam (ami lekvártól örömzenéig át mindent jelenthet) és az irokéz népnév összegyúrásából keletkezett.
  
  A Jay Kay vezette gárda első, az Acid Jazz Recordsnál megjelent When You Gonna Learn? című 1992-es kislemezük olyan gyorsasággal robbant előbb a független kiadók rangsorán, majd pedig a hivatalos brit listákon is, amire azóta sem volt példa. Funk, soul, jazz, R&B és klasszikus diszkó ihlette zenéjüket nagyon nehéz, ha nem lehetetlen kategorizálni. Az elektronikát csak eszközként, nem pedig végső célként használják, hiszen valódi hangszeres muzsikát játszanak. A dob, a basszus, a billentyűsök hangzását remekül egészíti ki az ősi ausztrál hangszer, a didgeridoo, amely a csak rájuk jellemző hangzás egyik védjegye. Éppen úgy, mint az énekes, Jay Kay extravagáns keménykalapjai, kecsua indián sapkái, szőrmekucsmái, tökfödői.
  
  Az Emergency On Planet Earth című debütáló albumuk előzeteseként megjelent kislemezeiket (Too Young To Die, Blow Your Mind) éjjel nappal játszotta London legkedveltebb rádióadója. A szövegeiben fajsúlyosabb dolgokat is feszegető, 1993-ban megjelent nagylemez csak Angliában több mint fél millió példányban kelt el, kiérdemelve ezzel hetekig tartó Number One helyezését. Azóta több mint 20 millió hanghordozójuk talált gazdára világszerte.
  
  1993-ban őket választották az év felfedezettjének is. Így nem csoda, hogy az űrcowboy visszatérése olyan jól sikerült, hogy 1995-ben a Return Of The Spacecowboy egyből platina lett. A következő album 1996-ban jelent meg, a Travelling Without Moving, és a róla kimásolt Cosmic Girl, Alright és a Virtual Insanity mind a mai napig a gyakran felcsendülnek a rádiókban.
  
  Európa mellett Amerika is behódolt a Jamiroquai előtt. Bizonyíték volt erre a 40. Grammy-díj átadó ünnepsége is, ahol a Virtual Insanity elismeréséül nekik adták át a legjobb együttesnek járó arany gramofont.
  
  A siker ellenére a basszgitáros Zender úgy döntött, távozik. Válaszul Kay szemétre dobta a szinte már teljesen kész, még Zenderrel rögzített következő albumot annak érdekében, hogy újra felvegye egy új bőgőssel, aki végül Nick Fyffe lett. Ebben az időben készítette el Kay a Deeper Underground című dalt, amely az 1998-as Godzilla című film soundtrack-jén kapott helyet.
  1999-ben megjelent negyedik lemez, a Synkronized szinte teljesen elment az amerikai közönség mellett ugyanakkor a világ más részein nagy sikernek bizonyult. Később az amerikai közvélemény figyelme zenén kívüli események miatt fordult a Jamiroquai felé: több millió dolláros ajánlatot kaptak azért, hogy lépjenek fel az 1999-es újévi bulin, továbbá Kay-t megvádolták azzal, hogy megtámadott egy fotóst (a pert később ejtették). A Jamiroquai utolsó stúdióalbuma 2001-ben jelent meg, A Funk Odyssey címmel.
  
  Négy év szünet után a csapat idén új albumot ad ki, Dynamite címen, melynek megjelenése egybeesik az együttes magyarországi koncertjével. A Jamiroquai rajongók nem először hallhatják élőben kedvenc csapatukat, hiszen 1999-ben és 2002-ben már jártak hazánkban.
  
  Jegyek 9.900 forintért válthatók a Ticket Express jegyirodáiban:
  
  VI. Andrássy út 18. hétfő-péntek 9.30-18.30 óra
  II. Mammut Budai Moziközpont hétfő-péntek 11-19 óra, szombat 10-13 óra
  VI. Jókai utca 40. (MCD Zeneáruház) hétfő-szombat 10-19 óra
  VIII. József körút 50. (MCD Zeneáruház): hétfő-péntek 9.30-18.30 óra
  V. Ferenciek tere 10. (IBUSZ) hétfő-péntek 9-17 óra
  V. Deák Ferenc utca 19. (MCD Könyv- és Zeneáruház) hétfő-péntek 10-19 óra
  
  Internetes Jegyirodák:
  http://www.eventim.hu
  http://www.tex.hu
  http://www.ticketexpress.hu
  http://www.musicmix.hu
  
  Call Center: 06-30-30-30-999
  
  A Call Center szolgáltatás munkaidőben hívható. Azoknak, akik nem férnek hozzá az Internethez, de mégis szeretnének otthonról, kényelmesen jegyet vásárolni, valamint azoknak is, akik a rendezvény közelsége miatt már nem tudják Interneten keresztül megrendeli jegyüket.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Eventim

Tex.hu

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Megint Budapesten koncertezik Sting
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 újságíró    belphegor    xerosun    arkan    tolcsvay lászló    skarhead    gotthard    skáld    ghost    beady eye    tankard    alight    péterfy bori    szeg    gondolat kiadó    instant    rosa parks    blended brew    blur    gus g    bereményi géza    de-phazz    lakatos róbert    gypo    ryan dunn  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!