hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2005. május 18. szerda   15:26
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
Star Wars III. rész - A sith-ek bosszúja
Hazai bemutató: 2005. május 19.

  Ritkaság, hogy már jóval a megjelenése előtt ennyi mindent tudnánk egy filmről. Tudjuk, mi az előzménye, sőt, azt is, mi lesz a folytatása..
  
  Bizony, már öt éve annak, hogy tömegek özönlöttek a moziba csodát várva, bár ezt az elvárást, valljuk be, még Lucas sem tudta teljesíteni. Sem a Bajlós Árnyak, sem a Klónok Támadása fogadtatása nem volt egyértelmű siker. (Most nem az anyagi vonatkozásra gondolok.) Volt aki a gyermeki hangvételt kritizálta, van aki a történet rovására kihangsúlyozott digitális trükköket sokallta, volt, aki magát a történetet, egy biztos: az előző részek egyike sem váltotta be a rajongók reményeit. Nem lehetett hát könnyű helyzetben Lucas, mikor nekifogott a mindent lezáró epizódnak. Vajon sikerül egyensúlyt teremtenie a mozivásznon is, és helyrehozza az előző részek hibáit, vagy tovább maradunk a digitális játszótérben, ahol minden a látvány körül forog? A kérdésre ki-ki ízlése és reményei szerint találja meg a választ, mert a Star Wars III, a Sith-ek bosszúja önmagában sajnos nem billenti semerre se a mérleget. Végére ért hát egy több évtizedes utazás, végre mindenki megtudhatja, hogy mi is történt réges régen egy távoli galaxisban!
  
  Nem tartom magam elfogultnak Star Wars ügyben. Bevallom, még mindig gondban vagyok vele, hogy Padme és Amidala szenátor két külön személy. Anakin lesz Darth Vaderde előbb beleszeret, majd jön Harrison Ford vagy akkor hogy is van ez?
  
  Nem készültem az univerzum családfáiból, így igen meglepődtem, mikor a film első tíz percében Padme (Natalie Portman) közölte: Ani, gyereket várok!- azon túl, hogy a mozi röhögcsélni kezdett a piruló bejelentésen, őrülten kutatni kezdtem az emlékeim között: jó, jó, na de MIKOR?
  
  Emlékeim szerint ugyanis az előző részek szigorúan korhatárt jelölő karika nélküli matinévá zsugorodtak. Bizonyára azon a bolygón, ahol a Klónok támadásában a bosszantóan édesded szerelmi szál bontakozott hosszú egymásra nézésekkel és elsuttogott vallomásokkal.
  Nem volt egyszerű felvenni a történet szálát, de végül szórványos tudásanyaggal is állíthatom: a film megáll a lábain.
  
  Ez az epizód talán az egyetlen olyan pillére a sorozatnak, ami nézhető lenne olyasvalaki számára is, aki még sose hallott olyan szavakról, hogy halálcsillag, fénykard, és 3PO.
  Hiszen adva van egy fiatal és tehetséges jedi, aki nagyon magasról nagyon mélyre esik.
  Na de hogyan?
  
  Kicsit felemásan, mondhatnám, mert a történet erősen ingadozik a már emlegetett gyermeki egyszerűség és a tragikus melodráma között.
  A gond pusztán annyi, hogy sehogy sem válik átélhetővé az ifjú Skywalker szenvedése, ahogy az előző részekben sem lehetett igazán azonosulni vele. Ez nem Hayden Christensen hibája, mindent megtesz, hogy kellően elszántan pillantson ki a jedicsuha alól. Anakin figurája sajnálatosan egysíkú maradt. Jelleméről most sem tudunk meg többet, mint az első, vagy a második részben. (Azon kívül, hogy nagyon áhítozik a mesteri címre, és félti a szerelmét)
  
  S mivel szinte az egész Star Wars Anakin, majd Darth Vader karakterére van építve, ez az apró hiányosság eléggé szembetűnő. Lucas megannyi hatásvadász résszel próbálja ezt ellensúlyozni. Ravasz húzások ezek, többnyire tényleg elérik a kívánt eredményt, de a legvégső katarzis, családjának elvesztése, Darth Vader tényleges megszületésének jelenete olyannyira eltorzult önparódiává válik, ami híven tükrözi, mennyire kiforratlan ez a történetszál.
  
  A másik szerencsétlenűl járt szereplő mindenképpen Padme. Halálának körülményei már már bosszantóan esetlenek, úgy tűnik, ebben a trilógiában minden a korhatár besorolás áldozatául esett.
  
  Ewan McGregor becsülettel oknyomoz ebben a részben is, és nagyon hatásosan forgatja a fénykardot, a leginkább mégis Joda mesterért izgulhatunk. (Reménykedtem, hogy most nem fog repkedni, de sajnos ez a pillanat is eljött.)
  
  A történet sutasága ellenére a film alaphangulata mégis magával ragadja az embert, Lucas ígéretéhez híven megalkotta a trilógia legsötétebb epizódját. Eltűntek a színek, a látványos kosztümök, a vörös és a fekete dominál. A látvány is leegyszerűsödik, mintha csak most kaptak volna észbe az alkotók, hogy a következő epizód bizony kissé már poros. Előkerültek a jól ismert jelmezek és sminkek. Bizony nem könnyű visszafelé építkezni, míg az előző két részben szinte tobzódtunk a különféle helyszínek és lények sokaságában, egy kissé meredek kanyarral állhatunk át a IV. fejezet pályájára. Kicsit döcög ugyan, de a vége felirat előtt minden a helyére kerül. Kiderül végre, kiből, mi lesz, és kit mi vezérel, csak arról az ördögien misztikus sötét oldalról nem tudunk meg egy fikarcnyival se többet. Sajnos.
  
  Szereplők: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Ian McDiarmid, Natalie Portman, Anthony Daniels, Christopher Lee, Frank Oz, Jimmy Smits, Samuel L. Jackson
  Írta: George Lucas
  Rendezte: George Lucas
  
  Forgalmazza az Intercom



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A film hazai honlapja

Star Wars

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
Elindult a nevezés a 2024-es Magyar Mozgókép Díjra
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 soulburners    a perfect circle    stereotone    fekete kovács kornél    tom waits    csókolom    dehumanized    blues revolver     natalie portman    khold    illdisposed    warrel dane    zombie girlfriend    both miklós    biters    noomi rapace    eye beyond sight    factorial-x    ben stiller    sunn o)))    annihilator    a legszebb dolog    jon lord    laibach    shadowside  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!