hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2001. december 10. hétfő   17:46
nincsen hozzászólás

szerző: mily
Egy Kiss Erzsi Zene: Deladela
Bahia

   Dideregve rakom be a cd-t, a műanyag tányér lassan behúzódik, megnyomom a kicsi háromszöget. Kesztyűt húzok, ujjbegyei levágva, hogy a klaviatúrát küzdelem nélkül kezelhessem. Ilyen hidegben csak a hangok nem fagynak meg. Meg sajnos a gondolataim - jut eszembe. Jobban ellennék nélkülük. Aztán megpróbálok mégiscsak a hangokra koncentrálni. Ez a lemez pedig hagyja magát, szó nélkül adja meg magát nekem, csak úgy siklanak belém az őskori kiáltások, ódon indiánimák, mondjuk egy kívül-belül szétfagyott emberi testbe, főleg ha az egy női test, persze hogy csak úgy besiklanak a dolgok. De ennek most örülök, mert ez a lemez a maga tökéletlen módján tökéletes.
   Automatikusan kiszedem a borítót a tokból, természetes színek, barna, mélyzöld, drapp, de nincsenek sehol sem a dalszövegek. Aztán rájövök, hogy ez Egy Kiss Erzsi Zene. A zene a szöveg, és ennek meglehetősen örülök, mert valamiért túlságosan elfáradtam évvégére, hogy holmi dalszövegekre is odafigyeljek. Azért a második szám - peuee címmel - betűit (szavak ezek egyáltalán?) csak megtalálom felsorolva: Vaklamanékum valamanékum, Vaklamanéum valamanékum Pueue jzevouvouvo, Izeveuveuve izevouvouvo, Izepeveppevep povopoovop... végigolvasom, ami mondjuk elég nehéz, de hát én köztudottan hős vagyok. Egyébként a címadó dal, a Deladela, jobban tetszik valamiért, talán a hangszíne miatt, vagy mit tudom én, a ritmusa miatt. 12 szám sorakozik egymás után a mínusz 23 fokban, van köztük keringő, meg metál alapú, egyszóval mind valahogy máshogy van megoldva, reggae-isen, meg jazz-esen is, jutka átúszott a folyósan (ez komoly! 8-as track).
   Nem is tudom, hogy egy öt éve létező zenekar hogy tud ennyire ősi lenni, ennyire kicseszettül egyszerű egy ennyire túllihegett világban. Kiss Erzsi (ének), Kenderesi Gabi (ének, kolompok), Szandtner Anna (ének), Hajnóczy Csabi (gitár), Vajdovics Árpád (basszusgitár), Szabó G. Hunor (dob) a legegyszerűbb elemeket gyúrják össze a legnagyszerűbben. De elég csak megfigyelni őket, embereket, egyszerű - lenyűgöző - szépségüket, őszinte vonásaikat, tekintetüket. Már rájuk nézni is jó, az ember megtalál valamit a múltból, nem csak a nyolcvanas évekből, ahonnan valók, hanem valahonnan sokkal régebbről, a tűz és totemek világából. Ezek a kitanult, tehetséges zenészek a legprimitívebb világhoz nyúlnak vissza, és olyan egyszerű dolog kerekedik belőle, mint amikor egy bölény inni megy a folyóra.
   A lemez bemutatója december 30-án lesz a Trafóban, és őszintén azt kell hogy mondjam, jobban várom ezt a vasárnapot, mint amennyire vártam azt a szentnek mondott estét e hét elején. Az egyik szemtelenül őszinte, a másik pedig csak egy kisminkelt parádé.
  
  - mily -



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Bahia

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 végső állomás    von hertzen brothers        cryptopsy    symphonium    tom hanks    jetsam    kung fu panda 2    rudolf péter    shell beach    august strindberg    metalmania    anna karenina    a titánok harca    jonah hill    rhapsody    rite    vészkijárat    ghymes    transformers    necrophobic    nagyúr    maruta    cryptopsy    the slayerking  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!