hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. április 25. hétfő   17:15
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Rod Stewart: From Maggie May to the Great American Songbook
2005. június 17., Kisstadion

  Igencsak örülhetnek azok, akik élnek-halnak a rekedtes, whiskey-áztatta orgánummal rendelkező, korosodó trubadúrokért. Három héten belül ugyanis két ilyen gentleman teszi tiszteletét Budapesten. Május 24-én Joe Cocker fakad dalra a Sportarénában, június 17-én pedig majd Rod Stewart teszi ugyanezt a Kisstadionban. Hangjukon kívül van még közös vonás a két előadó pesti koncertjét illetően, saját klasszikusaik mellett mindketten egy feldolgozáslemezt fognak nekünk bemutatni. Egyébként Cocker is, Stewart is nagy futballdrukker, sőt Stewart focimániája olyan heves volt annak idején, hogy csak a véletlennek, és persze egy éles-szemű producernek köszönhetjük, hogy énekesi mivoltában üdvözölhetjük Magyarországon, és nem mondjuk a skót nemzeti tizenegy szövetségi kapitányaként.
  
  Szólókarriere előtt azért megfordult jó néhány zenekarban, a hatvanas években például Wizz Jones folk-énekes csapatához csatlakozott, miután úgy döntött, hogy a labdarúgást mellékvágányra küldi, és otthagyja Brentford Football Clubot. Bejárja egész Európát, Angliába, pontosabban Birminghambe 1963-ban tér vissza, itt és ekkor lesz a Jimmy Powell & the Five Dimensions tagja, méghozzá mint énekes, és szájharmonikás. Első angliai körútjuk után rögzítenek egy kislemezt a Pye Records számára, ezen Stewart csak harmonikán kíséri társait. Később Londonba költözik, és a Long John Baldry féle Hoochie Coochie Men-ben folytatja a zenélést. A történet kísértetiesen hasonlít a Five Dimensions pályafutására, azaz egy sikertelen kislemez után(Good Morning Little Schoolgirl, 1964) be is fejeződik. Ez a formáció azonban nem veszett el, csak átalakult, és Steampacket néven működött tovább.
  
  1965 nyarán az ereje teljében lévő Rolling Stones és a Walker Brothers előtt játszanak, szerte az Egyesült Királyságban. Ebben az évben felvettek egy albumot, ez azonban csak 1970-ben jelent meg. A Steampacket 1966-ban oszlott fel, és a bluest rockkal ötvöző, tiszavirág életű Shotgun Express volt a következő állomás Stewart számára, de hősünk még ebben az évben lelépett, méghozzá Jeff Beck, és zenekara kedvéért. Igazán itt fektette le hírnevének, és későbbi sikereinek alapjait, hiszen nagyszerű zenét eredményezett Jeff Beck virtuóz, és technikás gitárjátékának, és Rod Stewart energikus, vibráló egyéniségének kettőse. 1968-ban beutazzák az Atlanti-óceán mindkét partját, első korongjuk is elsöprő sikert arat. Hasonló a helyzet a második anyaggal, a Beck-Ola-val, amelyet követett a szokásos turné is, de a zenekar 1969 őszére már nem létezett.
  
  Az amerikai Cactus meghívását visszautasítva Stewart, és a Jeff Beck Group basszusgitárosa, Ron Wood beszállt a Small Facesbe, Steve Marriott énekes/gitáros helyére. Wood gitárra váltott, lerövidítették a nevüket The Faces-re, és felvették debüt albumukat, a First Step-et. Ez alatt az idő alatt Stewart már első szólólemezét készíti, amely az igen hosszú An Old Raincoat Won´t Let You Down (Amerikában The Rod Stewart Album) címet kapta. A dalok egyfajta keverékei Stewart folk-zenei gyökereinek, és a modernebb, rockos megszólalásnak, ennek ellenére csúfosat bukott.

  1970-re a The Faces már eltávolodott mind az R&B/pop skatulyától, mind a Jeff Beck Group-féle blues kategóriától, és egy tökös, keménykötésű rock n roll banda benyomását keltették. Az Egyesült Királyság lelkesebbnek bizonyult a First Step kapcsán mint az Új Világ, ennek dacára a Faces sehol nem állt le koszos és dögös bulijaikkal. Stewart ebben az évben már második szólómunkáját teszi le az asztalra, (Gasoline Alley) meg is utaztatja a lemezt az USA-ban. A következő év igazi mérföldkő Rod Sreward életében, hiszen a the Faces-zel megjelenteti a második lemezét, a Long Playert, amely tovább lép a First Steppen, és ekkor jelenik meg a harmadik szólóalbumát. Ez az Every Picture Tells a Story, amely, nincs rá jobb szó, sztárt csinál Rod Stewartból. Ezen szerepel a Maggie May is, ezzel a dallal igazol végérvényesen a legfelsőbb ligába, annak ellenére, hogy a nevezett szám csak a Reason to Believe B-oldala volt a maxinak, mindenesetre öt hétig csücsült a brit lista tetején. A Maggie May sikere a top 10-be húzta a The Faces harmadik lemezét, a néhány hónappal később megjelenő A Nod Is as Good as a Wink...To a Blind Horse-t is, sőt a Every Picture Tells a Story a csapat egyetlen amerikai Top 40 sikere lett.
  
  A Faces tavaszi turnéján már érezni lehetett, hogy Stewart inkább egyedül folytatná a zenélést, aminek hangot is adott, amikor megjelent utolsó közös lemezük, az Ooh La La. Az album sikeres, Stewart önálló dalcsokra(Never A Dull Moment) viszont szárnyal, és túlszárnyal minden eddigi eredményt. Az 1975-ös Smiler in the fall a járt úton halad, azaz igazi közönség-kedvenc, de semmi újat nem mutat. Ebben az évben kezdődik a románca a svéd Britt Ekland színésznővel, gyakorlatilag ezzel egyidőben kezdődik a brit adóhatóságokkal vívott ádáz küzdelme is, ezért az Egyesült Államokba költözik. Erről az időszakról szól az Atlantic Crossing, amely szintén 1975-ös keletkezésű. Ezen a korongon Stewart végképp szakít a folk hagyományokkal, és egyre markánsabb popzenei elemeket emel muzsikájába, és olyan remekműveket alkot meg, mint a Sailing például. Az év végén bejelneti távozását a Facesből, amely természetesen fel is oszlik.
  
  Los Angelesben kerít sort az A Night on the Town felvételeire, mindjárt 1976-ban. Ez lett Stewart első platinalemeze, és Tonight´s the Nighttal nyolc hétig vezette az amerikai listát. Három millió példányban kelt el a következő Foot Loose and Fancy Free-ből, amely gyakorlatilag a második része az A Night on the Townnak. 1978-ban már a disco életérzés is jelen van Stewart műveiben, ennek példája a Blondes Have More Fun, és persze a számtalanszor átgyúrt örökzöld, a Da Ya Think I´m Sexy?. Erre egymillióval többen kíváncsiak, mint az elődjére. Ekkor már nemcsak az arany-és platinalemezek sorakoznak már Stewart gyűjteményében, hanem igazi playboy módjára számos modell és színésznő skalpját is begyűjtötte. Ezzel a hobbijával tulajdonképpen mostanában sikerült felhagynia.
  
  1981 ismét a zenei megújulás éve, a Tonight I´m Yours már igencsak lubickol a divatos new wave és synth-pop hangzásban. A platinalemez menetrendszerűen érkezik. Ennek ellenére a nyolcvanas évek nem folytatódtak valami fényesen, következő négy albuma egyszerre tudott erőltetett és erőtlen lenni, viszont az 1989-es, Tom Waits-féle Downtown Train képében ismét igazi, agyonjátszott slágere van. A Vagabond Heart címe ellenére egy meglehetősen érett, és gondolkodó alkotót mutat. A kilencvenes évek elején tomboló unplugged lázból Ő sem marad ki, és az akkor már Rolling Stone-ként pengető Ron Wooddal adnak, egy akusztikus koncertet, és az erről kimásolt Have I Told You Lately újra fókuszba helyezi Ennek az unplugged koncertnek a hatására egy nyugodtabb lemezt készít, amelyről megint egy feldolgozás aratja le a babérokat. Ez volt az 1995-ös A Spanner in the Works, és Tom Petty Leave Virginia Alone-ja. Ezt szép sorban követték az újjabb korongok, ( If We Fall in Love Tonight, When We Were the New Boys, Human) de egyiküknek sem volt olyan visszhangja, mint a tavaly napvilágot látott The Great American Songbooknak, amelyeken dzsessz klasszikusok interpretációit hallhatjuk. Rod Stewart még ahhoz is vette a bátorságot, hogy Louis Armstrong leghíresebb nótáját, a Wonerful Worldöt is feldolgozta. És Hogy ez hogy sikerült? Rod Stewartosra, hiszen bármilyen stílusban alkot, hangjának, és nyüzsgő lényének köszönhetően azonnal felismerhető a stílusa, ezért Ő tényleg feldolgozza az adott dalokat, nemcsak elénekli. De június 17-én a Kisstadionban úgyis minden kiderül.
  
  Jegyek (Ülő I: 19.000 Ft; Ülő II: 14.000 Ft; Álló: 12.500 Ft; Ülő III: 9.900 Ft) forintért válthatók a Ticket Express központi jegyirodájában: Budapest,VI. Andrássy út 18. alatt, vagy interneten a www.Tex.hu vagy a www.Eventim.hu oldalán.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Tex.hu

Eventim

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sin of god    todd phillips    good knives    la casa fantom    fekete zaj    karácsony    sing sing    tobias sammet    raunchy    lantos zoltán    apocalyptica    sólstafir    avenged sevenfold    nyers    jorge salán    lafaro    sandler    danny elfman    dave mustaine    stormwitch    colin hanks    eradication    teen years afters    tour 2012    revolution renaissance  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!