hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2005. április 19. kedd   16:51
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Vera Bílá (CZ), Mitsou
2005. április 21., csütörtök 20 óra, A38

  Az A38 Hajó kelet- és közép-európai világzenét és dzsesszt bemutató sorozata, a MOLto Vivace sorozat legközelebbi állomásán a roma folklóré a főszerep. A cigányzene nagyasszonya, Vera Bílá előtt a cigányzene kisasszonya, a törékenységét meghazudtoló hangú Mitsou lép fel.
  
  Vera Bílá amellett, hogy Közép-Európa legmeghökkentőbb színpadi egyénisége nyugodtan nevezhető a cigányzene nagyasszonyának. A Rokycanyból, e kis cseh faluból származó művésznő és Kale nevű együttesének roma folklórban gyökerező, mediterrán beütésű zenéje minden alkalommal alaposan megmozgatja a közönséget. Pezsgő, élettel teli muzsika ez, melyre lehetetlen nem táncolni. Vera Bíla 1955-ben született Csehország említett falujában. Felmenői is muzsikusok voltak, Bílá is apja zenekarában kezdte az éneklést. Falusi lakodalmakon, ünnepségeken léptek fel. A nagyközönséget először 1995-ben sokkolta páratlan produkciójával, amikor Zuzana Navarova énekesnő segítségével és Kale nevű együttesével elkészítette első albumát. Ebben az időszakban a Gypsy Kings alaposan előkészítette (és lendületesen kommercializálta ) Európa zenei terepét a mediterrán hatásokkal operáló, akusztikus gitárokra épülő roma muzsikára, így Vera Bíla és a Kale (azaz Fehér Vera és a Fekete) rövid idő alatt hihetelen népszerűségre tett szert. Az 1998-as Kale kalore pedig végképp stabilizálta Vera Bílá helyét a világzenében. A következő évben dokumentumfilm is készült róla, a Mira Erdevicki rendezte Cernobila v barve (Fekete-fehér színesben). A hatalmas és hirtelen jött siker azonban a legkevésbé sem változtatta meg az énekesnőt, aki azóta is Rokycanyban él férjével (akihez tizenöt évesen ment hozzá) és nevelt fiával, igencsak nehezére esik elhagyni szülőfaluját, de mint mondja: a férjem is, a fiam is munkanélküli, támogatnom kell a családomat. Vera Bílá többször járt Magyarországon, fellépett a Mediawave fesztiválon, a Szigeten és a Francia Intézetben, és élettel teli, tombolóan vérbő, akusztikus gitárokkal, hegedűvel előadott latinos, mediterrán roma popja minden alkalommal lenyűgözte közönségét.
  
  Diszkográfia
  Rom Pop, 1995
  Kale kalore, 1998
  Rovava, 2002

  Juhász Miczura Mónika, azaz Mitsou lenyűgözően egyéni hangjával és kiforrott előadói tehetségével a legnépszerűbb roma előadóművészek közé tartozik. Zeneielőadói világképét elsősorban a családi hagyományok formálták. Békéscsabán nevelkedett, majd a szentesi gimnázium dráma-irodalom tagozatára járt.
  
  Később a család Budapestre költözött, ahol Mitsou találkozott Zsigó Jenővel, az Ando Drom együttes vezetőjével. Mitsou nyolc éven át volt a zenekar énekesnője több lemez és filmzene, számtalan magyarországi és külföldi fellépés lett az eredmény. Mitsou később kivált a zenekarból az igazi szólókarrierre mégis három évet kellett várni. Ez az időszak elsősorban az útkereséssel, a kísérletezéssel telt. Végül 2003 második felére összeállt az az anyag, ami jóval több, mint egy lemez: valóságos zenei és audiovizuális projekt. A Mitsoura album nagyrészt tradicionális cigány dalok feldolgozásaiból áll. Ám ezek a feldolgozások nem egyszerűen újrahangszerelések vagy hagyományőrző előadások az eredeti motívumok szigorú megőrzésével. A cél sokkal inkább annak az atmoszférának a megidézése, amelyből e dalok származnak.
  
  Ebben Mitsou páratlan és különleges énekhangja mellett nagy szerepet játszik a hangszeres gazdagság: a multiinstrumentalista zenészek nem csupán hagyományos roma hangszereket szólaltatnak meg (mint például a kanna vagy a cimbalom), hanem az ír, az egyiptomi, a török, a bolgár, az afrikai és az indiai népzene eszközeit is. Mindez a Neóból ismert Moldvai Márknak köszönhetően erőteljes elektronikus hangzásokkal keveredik. Mindennek rendkívül sűrű szövésű zenei textúra, meglepő ritmikai változatosság és még a nyugodtabb számok esetében is magával ragadó dinamizmus az eredménye.
  
  Mitsou legfrissebb formációja részben a Mitsoura projektre épül, de ezúttal hagyományosabb, autentikusabb, teljes egészében akusztikus hangszerelésről van szó. A kísérőzenekar nagyrészt olyan fiatal muzsikusokból áll, akikhez egyaránt közel áll a dzsessz és a roma népzene. Az akusztikus zenei környezetben Mitsou különleges orgánuma talán jobban is érvényesül, mint a Mitsoura elektronikuszenei szövetében. A dinamizmus és a muzikalitás pedig változatlanul a kortárs nem csak magyarországi világzene egyik legszínvonalasabb produkciójává emeli Mitsout és zenekarát.
  
  A zenekar felállása:
  Juhász Miczura Mónika Mitsou: ének
  Molnár László: bőgő
  Ürmös Sándor: cimbalom
  Pettik Ádám: kanna, ütősök
  Juhász Gábor: gitár
  Barcza Gergely: fúvósok
  
  Belépő elővételben: 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

A38

 programajánló: 
2024. június 1.
Egy országot lázba hozó név, egy országot jelentő név HUNGÁRIA
Live Nation junius- Bruce Dickinson; Charlotte Sands, Corey Taylor, The Dead South, Yungblud, TOOL, Body Count feat. ICE-T
Bruce Dickinson - The Mandrake Project lemezbemutato a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Új dalokkal tér vissza Richie Kotzen a Dürer Kertbe
Legyél te Szeged hangja!
Legújabb albumával érkezik az Akvárium Klubba a Mount Kimbie
Tönkretesszük a barbibabákat - megjelent az Analog Balaton, 6363, Lusta Geri és a Mengyelejev veretős közreműködése
Végre Budapesten a zseniális rockénekes új zenekara Dino Jelusick csapata, a Jelusick
Cyber- és posztpunk, darkwave és indusztriál – Programok május végére
Bruce Dickinson - The Mandrake Project lemezbemutato a Barba Negra-ban
Winger: búcsúkoncerten játsszák el az életmű minden slágerét
Megadeth a Barba Negra-ban
 kiemelt 
Új dalokkal tér vissza Richie Kotzen a Dürer Kertbe
  
Július 4-én ismét saját dalait állítja középpontba Richie Kotzen a Dürer Kert színpadán

Bruce Dickinson - The Mandrake Project lemezbemutato a Barba Negra-ban
Winger: búcsúkoncerten játsszák el az életmű minden slágerét
Megadeth a Barba Negra-ban
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 voices of destiny    lowbau    killswitch engane    sanctuary    primal fear    rock the boat    blu-ray    vittula    omega lithium    megaagy    the idoru    florence and the machine    stormhammer    biffy clyro    trent reznor    morbid angel    vicky sunday    preservation hall jazz band    anvil    feszt.hu    gábor andrás    sexepil    beyond the bridge    marilyn manson    the lightning thief  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!