hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2001. november 3. szombat   14:48
nincsen hozzászólás

szerző: Mjásznik Pálács
Mr Con. and the Bioneers Brave New world Orchestra: String Reality
Bahia

   Hosszú kihagyás után készítette el legújabb szerzői albumát Mr. Con és barátainak zenekara, a Bioneers Brave New World Orchestra. Ezzel a lemezzel Menyhárt Jenő egy új korszak kapujába lépett és befejezettnek tekinti az Európa Kiadó-féle gondolati világ sajátos eredetiségét. Gondoljunk arra a több mint 30 évre, melyet alkotással töltött el országunk berkein belül az Európa Kiadó tagjaival (Gasner János, Másik János, Kis László és Magyar Péter). Megemlíthetném még a „Popzené”-t és a „Szavazz rám”-ot, a többi stúdióalbumot és a kiadatlan anyagokat is, melyek nemcsak egy korszakot, hanem egy életstílust is
  meghatároztak azokban a körökben.
   Mr.Con bolygó hollandiként utazik két kontinens között, pillanatról pillanatra változtatja helyzetét. Hol Budapesten, hol New Yorkban lelhető épp fel. Az ő érkezése és távozása mindig váratlan esemény, mint egy új formáció létrejötte, és a hozzájuk kapcsolódó szerzői lemez is. Igazán, mint egy est a pesti éjszakában, úgy hordozza magában a nyolcvanas évek hangulatát és a korszakra jellemző képeket. A legújabb, 2001 őszén megjelent „String reality”, azaz „Húrelmélet” című stúdió-albumon Mr.Con szövegíróként és zeneszerzőként is nagyon sajátosat alkotott (természetesen Bahia-kiadás).
   Az album jellemzője a barna és a zöld, valamint az egyszerű hármas: Mr. Con jobbján Saunder Jurriaans (bőgő és basszusgitár), és balján Enion Peltra (Hegedű). A próféta és tanítványai, alkotják a Bioneers Brave New World Orchestra belső magját és alkotói közösségét. Egyszerű meghitt közösség, a távolba látás nyugalma és ambicionizmus (szerintem nincs ilyen szó). A Fehér és fekete küzd a külső képi sivársággal és a tiszta belső tartalommal, hangok formájában. Mr. Con a 2001-es Szigeten lépett be ismét a köztudatba a String Reality akkor még ismeretlen formációjával. Azóta ismerté vált ez a világ. A nyugalom és a dinamizmus jellemző a kompozíciókra, és az őt körülvevő zenész-alkotó társakra. A hegedű, bőgő és a dob tökéletesen felépített hármasa vezet végig bennünket a cd-n található 11 számon. Sokszor szomorkás balladák keveredtek a Iggy Pop-os rockandroll életérzéssel és az elementális erejű gépzenével. A két legfontosabb dallamkovácsoló hangszer-(ek) a hegedű és a gitár sokszorosan válnak szét, hogy külön-külön sajátos harmóniáikban újat alkossanak. Ez a felfokozottság érzése, sokszor eljutva az „Xtázis” határáig, hogy csendes lenyugvásban térjen meg a jelenbe és az elkövetkezendő jövőbe.
   A lemez három fő fejezetre osztható.
   Az első részben az elsőtől hetedikig terjedő felvételek szabályos sorrendet képezve épülnek be az albumba, a melankolikus és a gyors számok is. Valamint meghatározó a tudatosság a jelen és a jövő összefésülésének valósággá válásában.
   A második részben a 8-9-es felvételeken a technológia és a gépek mindenhatósága érezhető, és az ezt kísérő nem éppen populárisan könnyed dallam, valamint a zenét kísérő gépiessé váló monoton szavak és hangbejátszások...
   A harmadik részben a 10. és a 11. felvétel szövegileg követi a jövőt, zenei témáiban visszatér az első rész gondolataihoz. Természetesen ez az album akkor is meghatározó jelentőségű, ha sokan nem is szeretik a változást.
   Mégis azt kell írnom, hogy próbáljanak elrugaszkodni a kialakult véleményüktől, és megvásárolni a Húr elmélete orkesztrális művet. A szöveg az albumon a megénekelt jövő, mely itt kopogtat a lezajló jelenben, melynek nagyon is részesei vagyunk! Természetesen nem utolsó sorban, néhány idézet az albumról:
   The moon was like, flashlight in the sky
   A band being crucified is a shopping mall
   Clone the pope wash your hands
   New weapans for new wars
   If this is a matter of life and death, pleas press one
   Tell me what holds All things together While everithing Is drifting apart



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Bahia

 programajánló: 
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Palaye Royale a Barba Negrában!
  
2024

Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 paul anka    másnaposok    fezen    krapulax & bellepomme    full of hell    the subways    stonedirt    kötelező közhelyek    rabbits    omen    depresszió    seventh void    lady gaga    combichrist    3 inches of blood    madrass    the cribs    polar bear club    kate hudson    alestrom    astral doors    radics béla    alex somers        the cribs  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!